Mısır'da 3 yıl aradan sonra ilk toplantısını geçen hafta yapan parlamento ikinci oturumunda yeni 'terörle mücadele' yasasını kabul etti. Yeni yasa ülkedeki 'terör operasyonları' ile ilgili hükümetin verdiği bilgilerle çelişen haber yapan gazetecilere de adli cezalar getiriyor. Yeni yasayla güvenlik güçlerine 'terörle mücadele operasyonları'nda yasal dokunulmazlık sağlarken, 'terör suçlarına' karışanlara 5 yıldan idam cezasına kadar cezalar öngörüyor.
Yasaya parlamentodaki 596 milletvekilinden 457'si destek verdi. Bunlardan 400'ü darbeyle göreve gelen Abdelfettah Sisi'nin güdümündeki 'Mısır'ı destekle' koalisyonun vekillerinden oluşuyor.
Yasaya tepki gösteren insan hakları örgütleri Sisi'nin 2011'deki devrimle kazanılan özgürlükleri devrilen Hüsnü Mübarek dönemindekinden 'daha baskıcı yasalarla' tersine çevirdiğini savunuyor.
Yasaya 'hayır' oyu veren muhalefetteki Nur Partisi milletvekillerinden Muhammed Salah Halife, yasanın 'muğlak ifadelerle dolu' olduğunu belirtirken, "korkarım, uygulandığından etkisi çok daha geniş olacak" dedi.
'Denge olmalı'
Halife, "Bu yasa, ülke tehlike altındayken olağanüstü hâllerde uygulandı. Ancak daha sonra bu tehlikeler bertaraf edildi. Devleti ve devlet kurumlarını korumakla insan haklarını teminat altına almak arasında bir denge olmalı" diye konuştu.
Sisi yönetimi, seçimlerle işbaşına gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi devirip, Müslüman Kardeşler'i de 'terör örgütü' ilan etmişti. Ardından Müslüman Kardeşler'e yönelik davalarda yüzlerce Müslüman Kardeşler üyesi müebbet hapis ve idam cezasına çarptırıldı.
Kaynak: Al Jazeera