Srebrenitsa Katliamı esnasında çevre köylerde ölen Sırpların anıldığı bir törende konuşan Dodik, İngiltere’nin Birleşmiş Milletler’de Srebrenitsa Soykırımı’nı kabul ettirmeye yönelik çabalarına tepki gösterdi.
Sırp televizyon kanalı RTRS’de de yayınlanan konuşmasında Dodik: “Hedef Müslümanlara karşı soykırım yapıldığı yönünde yalan raporlar geçirerek olayı BM’de kaydettirmek.” dedi.
“Hepsi tekrarlanan yalanlar.” diyen Dodik, “Bize ‘İnkâr etmeyin.’ diyorlar. Yalan nasıl inkâr edilmez? Doğru söylemeyen sizsiniz. 8 bin 300 adam nerede? Neden yalan söylüyorsunuz?” diye konuştu.
Sırplar, Bosna Savaşı’nda Bratunak’ta ölen 3 bin 500 Sırp askerini andı.
Srebrenitsa Katliamı’nın 20. yıldönümü 11 Temmuz’da anılacak. Toplu mezarlardan çıkarılıp kimlikleri henüz bu yıl tespit edilebilen 136 kurban, Srebrenitsa’daki anıta törenle gömülecek.
Srebrenitsa Soykırımı
1995 Temmuz'unda Sırp Komutan Katil Ratko Mladiç ve askerlerinin kuşattığı Srebrenitsa, BM tarafından ‘güvenli bölge’ ilan edilince kente Hollandalı Barış Gücü askerleri gönderilmişti. Hollandalı askerler Srebrenitsa’ya 6 km uzaklıktaki Potacari’ye konuşlandırılmıştı.
Katil Mladiç’in katliam tehditleri üzerine yaklaşık 300 Bosnalı, Hollandalı askerlerin bulunduğu üsse sığındı. Ancak Hollandalı askerlere rağmen Sırplar bu 300 Bosnalıyı da katletti.
Katliama Müdahale Etmemek Suç Değil!
Katledilenlerin yakınları katliamı önleyemedikleri için 2007 yılında Hollanda devleti aleyhine de dava açmıştı. Hollanda ise olayla ilgili yaptığı soruşturmada, askerlerinin katliama müdahale etmemesinde suçsuz bulmuştu. Hollanda'nın bu kararı Bosnalı Müslümanların tepkisini çekmişti.
İki uluslararası mahkeme tarafından soykırım olarak onaylanan Srebrenitsa Katliamı, Avrupa tarihinde İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana görülen en şiddetli olaydı.
Kaynak: Al Jazeera