“Şirkten Kaçınmak ve Müddessir Süresi”

SABED Sapanca Bilgi Eğitim Dayanışma Derneği “Hayat Kitabımız Kur’an Seminerleri”inin üçüncüsü “Şirkten kaçınmak ve Müddessir Süresi” semineri gerçekleştirildi.

Dernek salonunda yapılan seminer Sezai Arıcıoğlu tarafından verildi.

Şirkin makro bir fotoğrafının çekilmesi olarak tanımlanan seminerin girişinde Sezai Arıcıoğlu Yusuf Suresi 106.ayeti kerimeyi okuyarak (Onların çoğu Allah'a ancak ortak koşarak inanırlar) ve Tevhid ve şirkin tanımlarını vererek başladı. Daha sonra Şirk'in genel yapısı ve beslendiği ortam ve kaynaklara değinildi. Bu kısımda Müşriklerin Allah'a ortak koşarken O'na daha da yakınlaşmak için bunu yaptıkları vurgulandı. Müşriklerin Allah'a inandığı (Zümer Suresi 3.ayet) Müşriklerin Allah'a ibadet ettikleri (Tevbe 28.ayet) Müşriklerin aracılara inandığı (Bakara 165.ayet) Müşrik aracıların şefaatine inanır (Yunus 18.ayet)Müşrikler tüm bunlara rağmen asıl hedeflerinin Allah'a yaklaşmak olduğunu söylerler başlıkları altında kavramın ve işleyişinin alt yapısı irdelendi.

Daha sonra Müddessir suresinin açıklanmasına geçildi.

Surenin 1.ayet 2-7.ayetler 8-9-10.ayetler, 11-31.ayetler olarak ele alındığı seminerde 32.ayet ile sanki yeni bir başlangıç yapıldığı ve bundan sonraki kısımda da 43-48.ayetlerde ilk kısımdaki konu bütünlüğüne uygun bir seyir izleyerek surenin ahiret vurguları ile son bulduğuna vurgu yapıldı.

Sure de "Ey bürünüp örtünen" vurgusunun Allah Rasulü nün risaletin hemen öncesindeki psikolojik haline atıf yaptığı belirtilen seminerde "Kalk ve Uyar" emrinin nasıl ne şekilde hangi şiddette ve kime karşı yapılacağının sonraki ayetler anlatıldığı belirtildi. Kalkmanın "kum" yani kıyam Uyarmanın ise " "inzar" yani açıkça ve herhangi bir grubu gözetmeden herkes açık bir şekilde anlaşılması gerektiğine vurgu yapıldı. Devam eden süreçte sure hakkında şu konu ve kavramlara değinildi.

-Surenin anahtar kavramları olarak "kalk ve uyar" (2.ayet) ile "salli" (43.ayet) dir diyebiliriz.

-5.ayetteki er-rucz kelimesi Araf 134.ayetteki gibi "azaba götüren kötülük" yani şirk olarak anlaşılmalıdır.

-Daha vahyin başında (6.ayet) "Daha çok istekte bulunmak için iyilik yapma" denerek dinin üzerinden menfaat ve fayda sağlamaya çalışmanın önü kesiliyor.

-11-31.ayetler arasında bahsedilen kişi (velid b.muğire) şahsında Mekke'nin ileri gelenlerinin özellikleri anlatılmaktadır. Bunlar anlatılarak Peygambere (a) mücadele edeceği alan zihniyet ve kişiler tanıtılmaktadır.

-43.ayetteki "salli" kelimesi namaz anlamı dışında "hayat tarzı" "dindarlık" olarak da yorumlanabilir.

-44.ayetteki ""yoksul "miskin" kelimesi sakinleştirilmişler sindirilmişler olarak okunduğunda günümüzde geniş halk kitlelerinin konumları daha iyi anlaşılabilir.

-48.ayetteki şefaat edenlerin şefaati vurgusunun o dönemde Mekke'de şefaat anlayışının ne kadar güçlü olduğunu ve bu anlayış üzerinden putperestliğin ivme kazandığı daha iyi anlaşılabilir.

Seminerin sonunda sorular ve katkılar bölümünde Türkiye'deki aracılığa dayalı tarikat yapıları ve Müslümanların enerjilerini ve bilinçlerini bloke eden parlamenter yapıya ait görüş alışverişinde bulunuldu.

Etkinlik-Eylem Haberleri

Bursa’da Gazze nöbeti devam ediyor
Çocuklar "Hayat Namazla Güzeldir" sloganlarıyla yürüdü
Aksa Tufanı ve kazanımları
Özgür-Der Üniversite Gençliği programlarına başladı!
Diyarbakır Özgür-Der Gençlik Çalışmaları başladı