Siret-i Rasul'de ve Günümüz Cahiliyesinde Siyaset

Hamza Türkmen, Bergama İlim ve Hayırlar Vakfı'nda ''Siret-i Rasul'de ve Günümüz Cahiliyesinde Siyaset'' konusunu anlattı.

Bergama İlim ve Hayırlar Vakfı'nda Hamza Türkmen ''Siret-i Rasul'de ve Günümüz Cahiliyesinde Siyaset''  konusunu anlattı.

Kur’an’da vahyi ölçüler dışında oluşan sosyal-siyasi-itikadi sisteme cahiliye dendiğini; uzun asırlardan sonra Müslümanların içinde yaşadıkları toplumla ilgili değerlendirme yaparken Seyyid Kutup’un da içinde yaşadığımız ve Kur’an toplumu olmayan seküler sosyal yapılara cahili toplum dediğini söyleyerek konuşmasına başlayan Hamza Türkmen özetle şunları söyledi:

Müslümanlar için dünya,  haklı ve adil olanı kavramak ve vahye göre yaşamak konusunda bir imtihan alanıdır. Fıtratımızda da yaratılmış olan dünyada da hem fücur yani kötülüğe yol açan nedenler ve ölçüler vardır; hem takva yani iyiliğe/birr’e yol açan  nedenler ve ölçüler vardır.

Rabbimiz ilettiği vahyi ile Rasulullah’ı (s)  kalkıp insanları uyarmaya davet eder. Müddesir Sûresi’nin girişinde görüldüğü gibi O da insanların kimliklerini temizlemeye ve her türlü itikadi-siyasi-ibadi rucz’dan yani kirlilikten hicret etmeye davet eder.

Vahyi davet’in ikinci en önemli vurgusu, iletilen vahye ve evrendeki yaratılma işaretlerine bakarak insanda var olan düşünme kapasitesini tedebbür, tezekkür, teakkul, tefakkuh gibi kavramlarla uyararak açığa çıkartmak istemesidir.

Cahili sistemlerin biz Müslümanları kuşattığı ve kimliğimizi tutsak aldığı bu cahili şartlarda öncelikle görevlerimiz:

1) Direniş. Yani her türlü beşeri yerel ve küresel vesayet sistemlerine, diktatörlüklere karşı  adalet ve özgürlük mücadelesi.

2) Tevhid, ıslah ve inşa. Yani ümmeti yeniden gaybi konulardan Sünnet, fıkıh, kelam algısına kadar Kur’ani ölçülerle ölçülendirmek ve diriltmek.

Cahiliyyeye ve vesayet sistemlerine karşı mücadelede  tarihi süreç içinde “nimet”i nasıl kaybettiğimizin muhasebesini yapmalıyız. Ayrıca içinde yaşadığımız ulus sistemler Müslümanların kimliksel ve sosyal-siyasi değer bakımından tutsaklık alanlarıdır.  Rasul ve Rasul'le  birlikte olanların cahiliyyeyi aşmak, insanları vahyi ölçülerle bütünleştirmek konusunda mücadelesini Kur'an ve siretten öğreniyoruz.

Gününmüz siyasi ortamında da egemen cahiliyeyi aşmak için sistem içi araçları kullanmanın ilkelerini Rasul'den öğreniyoruz. Bunlar:

1.Vahyi hakikatleri örtmemek

2.İslami kimliği gizlememek

3.Müdahane yağcılık yapmamaktır.

Bu ilkeler gözetilerek sistem içi araçları kullanabilir ve egemen cahiliyeyi aşmada yararlanabiliriz. Program sorulan soruları cevaplanması ile sona erdi.

 

Etkinlik-Eylem Haberleri

Müslüman şahsiyetin özellikleri
Gazze dayanışması sürüyor: Direnen Gazze kazanacak!
Özgür-Der, Gazze’de yemek dağıtımını sürdürüyor
Mücadelede süreklilik ve Gazze’nin öğrettikleri
Sağlık çalışanları Gazze'deki soykırımı Antalya'da protesto etti