Sırbistan'ın sıradaki hedefi Kosova mı?

Ahmet Varol, Sırbistan ile Kosova arasındaki gerilimin uluslararası arenadaki yansımalarını analiz ediyor.

Ahmet Varol / Yeni Akit

Sırbistan, Kosova’yı işgal eder mi?

Son günlerde Kosova ile Sırbistan arasında tansiyon yine yükselmeye başladı. 

Uluslararası güçler ise tansiyonu düşürme amaçlı uzlaştırma teşebbüslerinde bulunmak yerine, kendilerince bir tarafa destek verme diğer tarafa da sopa gösterme iddiasıyla yangının üzerine körükle gitmeyi tercih ediyor. 

Kosova yönetimi iki gün önce yaptığı açıklamada Sırbistan’ın, Moskova yönetiminin Ukrayna’nın Donbas bölgesini ilhak konusunda izlediği taktiği izlemek ve Kosova’nın kuzey kesimlerini ilhak kararı vermek için hazırlıklar yaptığı iddiasında bulundu. 

Moskova’nın da bu hazırlıklarında Belgrad yönetimine hem siyasi hem diplomatik hem de lojistik yönden destek verdiğini ileri sürdü. 

Rusya’nın Sırbistan’a sürekli destek verdiği Kosova’yla ilgili politikalarında da her zaman ona arka çıktığı biliniyor. Bu sıralarda Avrupa ülkelerinin ve ABD’nin Ukrayna’ya yardım ve desteklerini sürdürmekte ısrar etmelerine karşı Rusya da, Sırbistan’la ilişkilerini kullanarak Balkanlar’ın orta kesiminde yeni bir cephe açmayı ve kendisinin arka bahçesi olarak gördüğü Ukrayna’da Moskova egemenliğine karşı bir yönetime Batı ülkelerinin destek vermesine karşılık onların stratejik yönden sahiplendiği ve desteklediği Kosova’yı sıkıştırmayı planlıyor olması da ihtimal dışında değildir. 

Sırbistan’ın ise Kosova’nın son dönemdeki bazı uygulamalarından, Sırp vatandaşlarını yaşadıkları ülkenin yani Kosova’nın kimliklerini ve plakalarını almaya zorlayan kararlarından rahatsız olduğu biliniyor. Kosova yönetimi ülke sınırları içinde yaşayan Sırplardan Kosova vatandaşlığını kabul etmelerini ve bunun gereğini yerine getirmelerini isterken, Belgrad yönetimi ise onların Sırbistan vatandaşı olarak kalmalarını ve yaşadıkları ülkenin siyasi otoritesini tanımamalarını istiyor. 

Kosova yönetimi Sırbistan’ın son dönemde ülkelerinin kuzey sınırları boyunca geniş bir alana asker yığdığı ve aynen Rusya’nın Ukrayna’nın Donbas bölgesinde yaptığı gibi, içerideki taraftarların çağrılarını gerekçe göstererek Kosova’nın kuzey kesimine askeri müdahalede bulunmayı, sonra da burayı kendi topraklarına ilhak etmeyi planladığını ileri sürdü. Kosova’nın Sırp asıllı vatandaşları genellikle ülkenin kuzey kesiminde yaşıyor ve kendilerini Priştine’deki yönetimden ziyade Belgrad’daki yönetime daha yakın görüyorlar. Dolayısıyla bölgede, Donbas taktiğini uygulayarak önce tek taraflı bağımsızlık ilan etmeleri, sonra tehdide maruz kaldıklarını ileri sürerek Sırbistan ordusunun müdahalesini istemeleri, müdahaleden sonra da Sırbistan’ın burayı kendi topraklarına ilhak etmesi mümkündür. 

Ama bunu yapmaya cesaret etmesi için doğacak sonuçları ne kadar göğüsleyebileceğini ve Rusya’dan gelecek desteğin yeterli olup olmayacağını hesap etmek zorundadır. 

ABD gelişmelerle ilgili açıklamasında, Kosova’nın kuzeyinde meydana gelen şiddet olaylarından ve gerginliğin artmasından derin bir endişe duyduğunu dile getirdi. Bu arada Sırbistan’ın Kosova’nın kuzey sınırına asker yığmasını da yakından takip ettiklerini vurgulayarak Belgrad yönetiminden bölgedeki askerlerini ve teçhizatını derhal çekmesini istedi. 

Belgrad yönetimi ise sınır bölgesindeki askerlerinin sayısının normale döndüğü iddiasında bulundu. Ancak anlaşıldığı kadarıyla bununla, sayıyı azaltarak normale indirdiğini değil, zaten olması gereken sayıya çıkardığını kastediyordu. Yani oradaki askerlerin sayısının artırılmasında herhangi bir tehdidin bulunmadığı, zaten normalde bulundurulması planlanan asker sayısının bu olduğu mesajı vermek istiyordu. Ama diğer taraftan siyasi tavırlar ve tansiyonun yükselmesine işaret eden gelişmeler bölgedeki asker sayısının artırılmasının normal bir durum olmadığına, bir tehdidin oluştuğuna işaret ediyordu.

Sırbistan’ın sınır bölgelerine asker sevkiyle ilgili haberler üzerine NATO da KFOR olarak isimlendirilen askeri gücünü, 600 İngiliz askeriyle takviye edeceği yönünde açıklamada bulundu. 

Göründüğü kadarıyla gelişmeler Kosova’da da suların ısındığı konusunda endişe verici.

Yorum Analiz Haberleri

Suriye zaferi kimleri endişelendiriyor?
Sâriye Rifâî, Esed'in zulmüne karşı her zaman mücadele etti!
Şimdi 1-B sınıfından arkadaşımız Özgür bizler için hazırladığı piyesi sergileyecek...
Abdurrahman El-Karadavi’ye özgürlük!
Esed’in devrilmesi Körfez için ne ifade ediyor?