“Sınav ve Motivasyon”

Muş İlci İnşaat Kız Anadolu IHL’den “Sınav ve Motivasyon” konferansı gerçekleştirildi.

Muş İlci İnşaat Kız Anadolu IHL’nin konferanslar dizisinin bu ayki konuğu (30 Aralık 2015), eğitimci yazar Sait Çamlıca idi. Yükseköğretime geçiş sınavı öncesi öğrencileri motive etmeyi amaçlayan konferansta,  sınava hazırlık sürecinde neler yapılması gerektiği anlatıldı. Öğrencilerin üzerlerindeki sınav heyecanını atabilmesi için neler yapması gerektiği ve ders çalışma yöntemleri üzerinde duruldu. Gençlerin ders çalışmasına engel olan unsurlara ve sınav öncesi nasıl ders çalışılması gerektiğine vurgu yapan Çamlıca, anlatımıyla öğrencilerde bir “farkındalık” oluşturdu.

“Öğrencilere beşikten mezara kadar ilim tahsil edin, diyen bir Peygamberin ümmetiyiz.” diyen Çamlıca, öğrencilere bol bol kitap okumalarını tavsiye etti. “Kitap bilgi, bilgi hayattır.” diyen Çamlıca, “Ciğerleriniz için oksijen ne kadar önemliyse beyniniz içinde ‘bilgi’ o kadar önemlidir. Hatta beyni bilgisiz bırakmak daha çok acı verir insana. Oksijensiz kalan insan beş dakika içinde can verir ama bilgisizliğin bir toplumu ne kadar olumsuz etkilediğini yaşadıklarımız bize öğretiyor. Bilgisizlik yavaş yavaş öldürür. Uzun ve sürekli çekilen acılar, kısa ve ani acılardan daha fazla sıkıntı verir insana.” dedi. “Ne olacak bu dünyanın hali?” değil, “Ne olacak benim halim?” demeye başlamadığımız sürece sorularımızın ve sorunlarımız cevabını bulamayacağımızı kaydeden Çamlıca, ‘’Medeniyeti kitaplar kurar. İnsan zihnini kitaplar inşa eder. Bilgi beynin vitaminidir. Okuyan insan, beynini geliştirir, kendini yetiştirir ve başarı yollarını keşfeder. Okumayan, beynini tembelliğe iter. Tembel zihinler, fetihler ve keşifler yapamaz. Sürülerin idarecisi olmak isteyenler, okuyanlardan hoşlanmazlar. Dikkat edilirse yasaklar, daha çok ihtilallerde, sıkıyönetimlerde ve demokrasinin askıya alındığı sıralarda getirilir. İnsanı diğer canlılardan farklı kılan en önemli özellik, göstereceği başarı veya başarısızlıkla sadece kendi hayatını değil, ailesinin, toplumunun, devletin veya insanlığın kaderini de değiştirebilecek kudret ve kabiliyette olmasıdır.’’ şeklinde konuştu.

Çamlıca, ilk insan ve ilk peygamber Hz. Adem’in on sayfalık bir kitapla vazifelendirilişi, insanların kitapsız idare edilemeyeceklerinin en açık delili olduğunu söyledi. Millet olarak eğitime önem verdiğimizi anlatan Çamlıca, ‘’En büyük hatamızı eğitimi diploma sanmamızdır. Eğitim diploma almak değildir. Kendini yetiştirme alışkanlığı kazanmaktır. Eğitimi diploma olarak görenler, diploma aldıktan sonra birikimlerine bir şey katmıyorlar. Çünkü kısa hedeflerine vardıktan sonra kendilerini geliştirme ihtiyacı hissetmiyorlar.’’ dedi.

Etkinlik-Eylem Haberleri

Ali Emre: “Gazze’nin bize değil, bizim Gazze’ye ihtiyacımız var”
Saraçhane'de eller Gazze için semaya kalktı: Lübnan halkının yanındayız!
Özgür-Der Gazze’de yemek ve temiz su dağıtımını sürdürüyor
Muşlu Müslümanlardan "Seccadeni Al Gel" etkinliği
Ankara'da "Soykırıma İsyan Filistin'e Destek Yürüyüşü" düzenlenecek