"Sığınmacı"lar İki Günde 65 Kilometrelik Yol Yürüyor!

Ölüm tehlikesini göze alıp Çanakkale'den Yunanistan'ın Midilli adasının kuzeyine geçen “sığınmacı”lar, kayıt altına alındıkları kent merkezine ulaşabilmek için yaklaşık 65 kilometrelik yolu iki günde yürüyor.

Çanakkale kıyılarından genelde kapasitesinin üzerinde botlarla denizi geçen çoğunluğu Suriyeli “sığınmacı”lar, Mithymna kentinin Eftalou kıyılarında karaya ayak basıyor. Burada gönüllüler tarafından karşılanan “sığınmacı”lar, öncelikle kent merkezine gidiyor.

Adanın önemli turizm merkezlerinden biri olan Mithymna'da temel ihtiyaçlarını giderdikten sonra otobüs veya taksiyle yaklaşık 65 kilometre uzaktaki Midilli kent merkezine gitmeye çalışan “sığınmacı”ların girişimleri ise kayıt altına alınmayanların hizmetlerden yararlanamayacağı gerekçesiyle genelde olumsuz sonuçlanıyor.

Kayıtlı olmayan “sığınmacı”ları taşımaları durumunda alacakları cezayı göz ardı eden ada sakinlerinin araçlarıyla kendilerini taşımayı kabul etmesi dışında başka şansı bulunmayan “sığınmacı”lar, Midilli'ye kadar olan yolu yaya olarak iki günde katetmek zorunda kalıyor.

İlk etapta dağlık bölgeden yürüyerek geçen ve 25 kilometre uzaklıktaki Kalloni'ye giden “sığınmacı”lar, daha sonra nispeten daha düz yolu takip ederek yaklaşık 35 kilometre uzaklıktaki Midilli'ye ulaşıyor.

Midilli'ye ulaşan “sığınmacı”lar, kayıt altına alınıp belgeleri hazırlanana kadar yaklaşık 3-4 gün bekliyor. Belgeleri hazırlanınca “sığınmacı”lar bu kez de ana karaya gitmek için yaklaşık 10 gün de feribot sırasının gelmesini bekliyor. Bu süre, adaya gelen “sığınmacı”lar yoğunlaştıkça artıyor.

"Çocuklar, Hastalar, Yaşlılar Yolda Perişan Oluyor"

Eşi, ailesi ve 9 aylık bebeğiyle denizden botla çıktıktan sonra yola koyulan “sığınmacı”lardan Muhammed Kahya, yaklaşık iki yıl İstanbul'da yaşadığını belirterek, şunları söyledi:

"Yunanistan'a vardıktan sonra da zorluk yaşıyoruz. 2 gün yürüyeceğiz. Ne yapacağız, bilmiyorum. Bizim için otobüs, araba, devlete ait veya özel olsa iyi olur. Çocuklar, hastalar, yaşlılar yolda perişan oluyor. Botun geldiği yerde, işlerimizi kolaylaştırmak için karakol merkezi olabilir. Taksiler bile durdurduğumuzda, 'Yasak, alamayız.' diyor. Çok sıkıntı yaşıyoruz.".

“Yunanistan Halkı Yardım Etmek İstiyor, Hükûmet İzin Vermiyor”

Ahmet Kahya da Yunanistan hükümetinin ne yapmak istediğini anlamadıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Araç yok, kimseye araçlarına bindirmeye izin vermiyorlar.  Yunanistan halkı yardım etmek istiyor, hükûmet izin vermiyor. Bir yerde yarım saat bir saat oturunca, 'Kalk.' deniyor. Bu hâlde bu yolu nasıl yürüyeceğiz.".

Civan Guli de İsveç'e ulaşmak istediğini belirterek, şansı olanın denizi geçtiğini ancak adaya vardıklarında da iki gün yürümek zorunda kaldıklarını anlattı.

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı