“Sigara, Saçın Telinden Tırnağa Kadar Sorunlar Yaşatıyor”

Anne karnında sigara dumanına maruz kalan bebeklerin, hayata 1-0 yenik başladıkları ve diğer çocuklara göre gelişimlerinin daha geri olduğu belirtildi.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Füsun Yıldız: "Anne karnında sigara dumanına maruz kalan bebekler, hayata 1-0 yenik gelmektedir ve diğer çocuklara göre gelişimleri daha geri, akciğer fonksiyonları daha sıkıntılı gelişmektedir." dedi.

“Sigara, Saçın Telinden Tırnağa Kadar Sorunlar Yaşatıyor”

Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigaranın benzeri olmayan bir sağlık sorunu olduğunu belirterek, sigaranın aktif içici kişiye saçının telinden tırnağına kadar sorunlar yaşattığını söyledi.

“Pasif İçiçiler de Zarar Görüyor”

Sigara içen kişinin ortamında bulunan insanların da zarar gördüğünü ifade eden Yıldız, aktif içicilerde görülen rahatsızlıkların pasif içicilerde de ortaya çıktığını kaydetti.

“Sigara Çocukların Yetersiz Akciğer Kapasitesiyle Doğmasına Neden Olur”

"Bilimsel çalışmalara göre, eğer anne hamilelik döneminde sigara kullanıyorsa 18 yaşına kadar bu çocuklarda hırıltılı solunum görülme riski ortalama 2 kat artıyor." diyen Yıldız, şöyle devam etti:

"Astıma yakalanma riski de ortalama 1,9 kat artmaktadır. Solunum yolu enfeksiyonları da ortalama 1,8 kat artıyor. Anne karnında sigara dumanına maruz kalan bebekler, hayata 1-0 yenik gelmektedir ve diğer çocuklara göre gelişimleri daha geri, akciğer fonksiyonları daha sıkıntılı gelişmektedir çünkü karın içerisinde sigara dumanının yapmış olduğu zararlı maddeler akciğer gelişimini etkilemekte ve çocukların yetersiz akciğer kapasitesiyle dünyaya gelmesine neden olmaktadır.".

"Sigaradan Çıkan Zararlı Maddeler Eşyalara Siniyor"

Doğumdan sonra da anne ve babanın bebeğin olduğu ortamda sigara içmemesi gerektiğini ifade eden Yıldız, evde içilen sigaradan çıkan zararlı maddelerin eşyalara sindiğini belirterek: "Etrafta bulunan bebekler emeklemeyle oyuncuklarını alıp ağızlarına götürmeleriyle toksit maddelerle 3. el içim dediğimiz zarara maruz kalmaktadır. Bunlar bebeğin sağlığını bozacak durum yaratmaktadır. Sigara içiminin aktif kadar pasif içiciliğin de önlenmesi gerekir." şeklinde konuştu.

"Sigaranın Etkileri, Gelecek Nesillere de Aktarılıyor"

Yıldız, yeni doğan bebekte hastalık varsa ve astım genetiği taşıyorsa bunun çevresel etkilerle birleşerek gelecek nesillere de aktarılacağını dile getirdi.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu