Lübnan'daki Hizbullah'ın eski genel sekreteri Subhi et-Tufeyli, Mısır'da meydana gelen gelişmeleri ve Hizbullah'ın Suriye'de Esed güçlerinin safında savaşmasını AA muhabirine değerlendirdi.
Mısır'da ordunun yönetime el koymasına ilişkin Tufeyli, "Olayların arkasında İsrail ve Batılı güçler var" dedi.
Geçen seneden bu yana cereyan eden olaylara bakıldığında Muhammed Mursi'nin göreve gelmesiyle yönetimin başarısız olduğunu göstermek için karalama ve iftira politikaları başlatıldığını belirten Tufeyli, "Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) çatısı altında kurulacak devletin, başarısız olması hedeflendi" ifadesini kullandı.
Tufeyli, İhvan'a yönelik saldırıların basın aracılığıyla devam ettiğine ve Müslüman Kardeşler'in kendisini bu alanda müdafaa edecek mekanizmasının bulunmadığına dikkati çekti.
Mısır halkı yönetime karşı kasıtlı olarak kışkırtılıyor
İhvan yönetimindeki devletin başarısız olması için ülkede sistematik şekilde kargaşa çıkarıldığını ve ekonomiye zarar vermek için çaba gösterildiğini vurgulayan Tufeyli, sözlerine şöyle devam etti:
"Mısır'da bir süredir yakıt ve elektrik sıkıntısı yaşanırken, askeri darbeden sonra aniden halkın yakıt ve elektrik ihtiyacı karşılanmaya başlandı. Buradan şunu anlıyoruz ki, Mısır halkı, yönetime karşı kasıtlı olarak kışkırtıldı"
Tufeyli, Mısır yargısına ve geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur'a da şu sözlerle tepki gösterdi:
"Anayasanın iptali ve seçimle başa gelmiş cumhurbaşkanının hapsedilmesi anayasaya uygun mudur? Mısır ordusunun tanklarıyla geçici cumhurbaşkanlık görevine getirilen Mansur, eğer sen bir hakim isen ve vicdanın varsa bunun anayasaya uygun olmadığını söylemen gerekir. Çünkü bu anayasa halkın referandumu ile belirlendi."
Hizbullah, Lübnan'da muhtemel mezhepler arası savaşın kapılarını açtı
Subhi Tufeyli, Hizbullah'ın Suriye'ye askeri müdahalesini kınayarak, çatışmaların ateşinin Lübnan'a sıçrayabileceği, bunun da mezhepler arası savaşa dönüşebileceği uyarısında bulundu.
Tufeyli, "Hizbullah, Suriye'ye müdahalesiyle Lübnan'daki direnişçi nüfuzunu, dolayısıyla İsrail'in karşısındaki mukavemet gücünü de sonlandırdı. Bu müdahaleyle ayrıca Lübnan'da muhtemel mezhepler arası savaşın kapılarını açtı. Hizbullah, direniş ve mukavemette iftihar ettiğimiz şerefini yerlere düşürdü" ifadesini kullandı.
Tufeyli Hizbullah'ın Suriye'ye müdahale gerekçesinin "Hz. Zeyneb'in makamını korumak" olduğunu hatırlatarak, "Söz konusu gerekçeyi başlangıçta da kabul etmemiştim. Hizbullah, Suriye'ye müdahale etti ancak daha sonra kadınları ve çocukları katleden, şehirleri yerle bir eden diktatör Suriye yönetiminin yanında yer aldığını itiraf etti" diye konuştu.
Tufeyli, Hizbullah'ın Suriye'ye müdahaleden vazgeçip, Lübnan'a dönmesini, İran'ın ise yürüttüğü siyaseti, Müslümanların selameti için bir kere daha gözden geçirmesini temenni ettiğini kaydetti.
Hizbullah'ın kurucularından Şeyh Subhi et-Tufeyli, 1989-1991 yılları arasında Hizbullah Genel Sekreterliği görevinde bulunmuştu. Tufeyli 1997'de, Lübnan'daki Şiilerin kötüleşen sosyal ve ekonomik durumlarını protesto etmek için hükümete karşı sivil itaatsizlik eylemi başlatmış, Hizbullah da Tufeyli'nin bu girişimine karşı çıkarak, 1998'de hareketten ayrılması yönünde karar almıştı.