Şeyh Süleyman El-Ulvan Yine Tutuklandı

Suudi Arabistan mahkemesi tarafından hapis cezasına çarptırılan Şeyh Süleyman el Ulvan yeniden tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Süleyman el Ulvan, Suriye'deki direnişi cihad olarak nitelemiş ve Suriye'de savaşmanın farz olduğunu söylemişti.

Suudi Arabistan'da bir mahkeme, küresel cihada verdiği destekle bilinen Suudlu alim Şeyh Süleyman el Ulvan'a 15 yıl hapis cezası vermişti. 2 buçuk ay önce hapis cezasına çarptırılan Süleyman el Ulvan önceki gün yeniden cezaevine gönderildi.

Şeyh el Ulvan'ın destekçileri her zamanki gibi onu yalnız bırakmadı.

Bir videoda ise askerlerin Süleyman el Ulvan'ın destekçilerine müdahale ettikleri görülüyor. 

Suudlu alim, daha önce de 9 yıl hapis yatmıştı. 9 yıllık hapis hayatından sonra Aralık 2012′de serbest bırakılan Şeyh Süleyman el-Ulvan'ın, Suriye’de müslüman halklar için yapmış olduğu konuşmalardan sonra Suud hükümeti tarafından ders vermesi yasaklanmıştı.

Şeyh Süleyman el Ulvan Küresel Cihada verdiği destekle tanınıyor.  Suudi Arabistan'da uzun yıllar hapis yatan ve yöneticiler aleyhine verdiği cesur fetvaları olan Süleyman el Ulvan Suriye'de devam eden savaşı cihad olarak yorumladı ve her Müslüman'a cihadın farz olduğunu açıkladı. Ulvan açıklamasında direnişçiler arasında hatalı davranışlar sergileyenlerin bulunabileceğini ancak bunun direnişin meşruiyetini zedelemeyeceğini belirtti. İşte Ulvan'ın ikinci defa ceza almasına neden olan fetvası. 

Suudi Arabistan'dan kaynaklar, 15 yıl hapis cezası alan Şeyh Süleyman el-Ulvan'a iki şeyi ilan etmesi karşılığında serbest kalması ve soruşturmanın durmasını teklif ettiler:

1) Suudi yöneticilerinin meşru Müslüman yöneticiler olduğunu ilan etmek,

2) Suudi yasalarının şeriata uygun olduğunu, kralın kendi koyduğu kanunlar olmadığını (Allah'ın hukukuna aykırı) ilan etmek.

Süleyman el-Ulvan bunlara cevap olarak şöyle dedi: Başımı kesseniz dahi ben bunları söylemem.

***

Süleyman el-Ulvan kimdir?

1969'da Suudi Arabistan'ın Kasım ilinin merkezi Bureyde'de doğan el-Ulvan, küçük yaşlardan itibaren dini alanda eğitim gördü.

Bureyde Riyad'ın Kuzeybatısında yer alan, Irak ve Necd'den Hicaz'a giden yolların kavşak noktası olması ve sahip olduğu tarım potansiyeli nedeniyle tarihden bu yana dikkat çekmiş, ülke içerisindeki Küresel Cihad yanlılarının Suudi rejimine karşı yürüttüğü muhalefetin 1990'lı yıllardan beri merkezi olarak görülen bir şehirdir.

O yıllardan itibaren hafızası, zekası, anlayış kapasitesi ile çevresinde büyük hayret uyandıran ve bir dahi olarak görülen el-Ulvan dini eğitiminin ilk yıllarında Kur'an-ı Kerim'in yanı sıra Kütüb-i Sitteyi (6 hadis kitabı: Buhari ve Müslim'in Sahihleri, Ebu Davud, Tirmizi, Nesai ve İbn Mace'nin Sünenleri) hadis metinleri ve senedleriyle (sened: bir hadisin metnini birbirine aktaran şahısların listesi) ezberledi.

İlerleyen senelerde Kütüb-i Tis'a (Dokuz hadis kitabı, Kütüb-i Sitte'ye ek olarak Ahmed bin Hanbel'in Müsnedi, Darimi'nin Süneni, Malik'in Muvatta'sı) ezberini hadis metinleri ve senedleri ile tamamlayarak asırlardır görülmemiş bir hadis ezberine ulaştı ve 1990'ların başından itibaren hadis alanında Dünya'nın en büyük otoritesi olarak görülmeye başlandı. el-Ulvan ayrıca dini alanda ansiklopedik kaynak olarak görülen çok sayıda dini eseri de ezberledi.

Başarıları nedeniyle dini akademik çevrelerde büyük bir sevgi ve saygı kazanan el-Ulvan hakkında Arabistanlı ünlü İslam alimi ve aynı zamanda el-Ulvan'ın dini eğitiminde ilk hocalarından biri olan Şeyh Hamud bin Ukla eş-Şuaybi 1995'te: "Ben hayatım boyunca Süleyman el-Ulvan kadar üstün anlayış, hafıza ve derin bilgi sahibi bir kimseyi görmedim" demiştir.

INCANEWS

 

Suudi Arabistan Haberleri

BAE Kolombiyalı paralı askerleri Sudan'a gönderiyor
BAE: Beşar Esed'in yanındayız
BAE: İsrailli hahamı öldüren 3 Özbek vatandaşı yakalandı
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı: Orta Doğu'daki çatışmanın çözümü, Filistin devletinin kurulmasından geçiyor
Google Suudi Arabistan'da yapay zeka merkezi açıyor