Bilim adamları CERN’de ne yapıyorlar?
Tanrı’yı arıyorlar!
Bulabilecekler mi?
Arayan elbette bulur! Ama bu arayışta mı yoksa başka arayışta mı bulurlar onu bilemeyiz.
Bu sorunun başka cevabı da yok!
Aslında aranan şey, bilim adamlarının “Tanrı Parçacığı”dedikleri şey. Yani Allah’ın evreni yaratırken ona kendinden verdiği düşünülen şey.
O şey ne ise işte, onu arıyor bilim adamları.
Bilim evrende Allah’ı değil de Allah’ın sanatını aramaktır.
Allah bulunmaz, ona inanılır.
Bulunamaz, çünkü zıddı yoktur. Eşi, benzeri, dengi, muhalifi, karşıtı, artısı eksisi vs. yoktur.
Bu deneyde bulunacağı varsayılan şey ancak ve ancak Allah’ın sanatının bir miktarı, bir bölümü, bir parçası…
CERN’de yapılan ve bütün dünyanın dikkatini çeken deneye de bu gözle bakmak lazım.
Tanrı var zaten. Her bir varlık onun varlığını haykırıyor. O’na yok diyenin gözü kör, kulağı sağır, beyni kuş beyninden daha küçüktür!
Teorik fizikçiler bir arayapıyla sürüklenerek hızlandırılan parçacıkların kütle kazanacağını düşünüyorlar. Bu kütleler de birbirini çekiyorlar, itiyorlar vs. Bu ara yapıya Higgs Bozon’u diyorlar. Tanrı parçacığı dedikleri şey işte bu.
Buna tanrı parçacığı denilmesi ise her yerde olmasına rağmen tarifi, anlaşılması, görülmesi, yakalanması, elde edilmesi vs. mümkün olmaması.
Aranan şey, galaksileri bir arada tutan karanlık madde.
Bu deneyle aranan şey bulunamazsa klasik Newton fiziğinin temelleri (kütle, kütle çekimi, boşluk vs.) çökecek ve tabii ki kuantum fiziği öne geçecek.
Kuantum kuramı boşluğun boşluk olmadığını kabul ediyor. Boş sanılan uzay aslında bir “Etkinlikler bölgesi”dir. Çünkü boşluk denilen bu varlıkta alanlar vardır, titreşirler, dalgalanırlar ve boşluğun bu dalgalanmalarına da enerji diyorlar.
Boşluğun gerçekten boşluk olup olmadığı araştırıyorlar. Aranan şeye biz Müslümanlara göre “Esir ” adı verilen şey. Bütün kainatı kaplayan, akışkan, her şeye ve her yere, her yöne nüfuz edebilen bir şey!
Bugün gazetesi