Seul’da Obama-Erdoğan Görüşmesi

Erdoğan ile Obama Seul’da Suriye’yi ve muhaliflere yardımı görüştü. Lojistik yardımda uzlaşma sağlandı.

Güney Kore'nin Seul kentinde görüşen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama, muhalefete 'ölümcül olmayan' yardım sağlanması konusunda uzlaştıklarını ilan ettiler.

'Ölümcül olmayan' yardım, silah olmasa da çatışma ortamında da kullanılabilecek çeşitli lojistik gereçleri de içerebilecek bir tanım.

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise bu açıklamaya tepki göstererek, bu şekilde bir desteği 'kabul edilemez' diye niteledi.

Ancak 1 Nisan'da İstanbul'da yapılacak ve pek çok ülkeden üst düzey devlet yetkilisinin de katılacağı toplantıda bu karar resmen benimsenebilir.

Bu arada Suriyeli muhalif kaynaklar ülkede süregiden çatışmalar sırasında Pazar günü 18'i sivil 30 kişinin daha öldüğünü açıkladı. Çatışmaların Humus, Hama, Dera ve İdlib'de yoğunlaştığı, Şam'ın bazı dış mahallelerinde de olaylar çıktığı bildiriliyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü ise, yönetime bağlı birliklerin isyancıların saldırılarından korunmak için sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını duyurdu.

***

SEUL'DE GÜNDEM SURİYELİ MUHALİFLERE YARDIM

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılmak için gittiği Seul'de ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya geldi. 1,5 saat süren görüşmeden sonra ortak basın açıklaması yapan iki lider, görüşmenin önemli bir kısmını Suriye'deki gelişmelere ayırdıklarını söyledi.

Suriye'de ölümlerin arttığına dikkat çeken Erdoğan, yaşananlara seyirci kalınamayacağının altını çizdi. Bu konuda Obama ile düşüncelerinin geneli itibarıyla örtüştüğünü ifade etti.

ABD, Silahlı Direnişe Sıcak Bakmıyor!

ABD'nin ilk etapta silahlı mücadeleye sıcak bakmadığını aktaran Erdoğan, Obama yönetiminin Suriye'deki muhalif gruplar ile halka ilaç-gıda gibi lojistik destek vermeye hazır olduğunu anlattı. ABD'nin muhaliflere silah dışında ilaç gibi yardımlar yapacağını ifade eden Erdoğan, Seul dönüşü uğrayacağı İran ziyaretinin de Suriye ağırlıklı olacağını vurguladı.

Obama da Suriye'deki ölümlere karşı "kesinlikle yapılması gerekenler" olduğunu vurguladı: "Sivillerin öldürülmesi kabul edilemez. Meşru bir yönetime geçiş sürecinde birlikte çalışmaya devam edeceğiz."

***

İşte Erdoğan’ın açıklamalarından satırbaşları:

Obama ile görüşmelerimiz verimli ve uzun geçti. Basın toplantısı dahil 2 saat 15 dakika sürdü. Ağırlıklı olarak Suriye konuştuk. Olayların başladığı andan şu ana kadarki tüm süreci değerlendirdik. ABD ilk etapta silahlı müdahaleye sıcak değil. Suriye'deki muhalif gruplar ve halka ilaç gıda gibi lojistik destek yapmaya hazırlar. Desteği kısmen vermeye başladılar. Rusya, Çin ve İran'la görüşmelerin faydalı olacağına inanıyorlar.

ABD, Suriye'ye Libya gibi yaklaşmıyor. Bizim konumumuz farklı. 910 km sınırımız var. Ayrıca bize yönelik tehdit var. Şu an itibarıyla göçmen sayısı 17 bini geçti. Tahminen 100 bini bulur. Özgür Suriye Ordusu'nda 10 general 19 albay var. Peyderpey görevden kaçış söz konusu. Geçici Suriye Ulusal Konseyi, İstanbul'da ofis açacak. Aralarına Nusayriler de Hıristiyanlar da Kürtler de katılıyor. Esed'in hem milli bütçe hem şahsi bütçe açısından ciddi sıkıntıları var.

Esed er ya da geç gidici, bunun dönüşü yok. 1 Nisan'da İstanbul'da Suriye'nin dostları zirvesinden çıkacak sonuç bildirgesi önemli. Çünkü bundan sonraki sürecin yol haritası belirlenecek.

5+1 İSTANBUL'DA OLSUN

İran konusunun iki boyutu var. Biri Suriye, diğeri (5+1) görüşmelerinin başlaması. Amerika bu meseleye nükleer silah olarak yaklaşıyor biz ise İran'ın ifadesiyle (nükleer enerji) şeklinde yaklaşıyoruz. İran'ın "Nükleer silah değil, nükleer enerji peşindeyiz." sözünü Hamaney de dile getirdi. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu yeni yeni bu konuyu nükleer silah olarak ifade etmeye başladı. İstanbul'da 5+1 toplantısına ev sahipliğine hazır olduğumuzu söyledik. "İran 'evet' diyor. Siz de evet derseniz. Bu toplantı faydalı olur." dedim.

IRAK ESAD'A DESTEK VERİYOR

2014'te Irak halkının kendi geleceğini belirlemesinden yanalar. Dışarıdan müdahaleye onlar da sıcak bakmıyorlar. Muhalefetin Maliki'ye eleştirilerini hatırlattık. Mezhepsel bir gerilim bizi de üzecek sonuçlar verebilir. Irak'ta her gün canlı bombalar patlıyor. 25-30 kişi can veriyor. Buna sessiz kalamayız. Ayrıca tüm bu karışıklık nedeniyle Esed'e destek veren unsurlardan birisi de Irak.

 

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu