Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisi, ilk sayısıyla raflarda yerini aldı.
Fahrettin Altun’un genel yayın yönetmenliğinde aylık periyotta yayımlanacak derginin, ilk sayısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir söyleşi gerçekleştirildi. Ülke gündemine ilişkin soruları yanıtlayan Erdoğan, şunları kaydetti:
-“Yerlilik ve millilik, siyasetten iş dünyasına, medyadan eğitime, akademiden sanata, istihbarattan savunmaya kadar her alanda kriter olmalı.”
-“Çözüm süreci istismar edildi. Şimdi operasyonlar dönemi. Bu aşamadan sonra çözüm, terör örgütünün en küçük bir unsuru dahi kalmayacak şekilde ülke topraklarından sökülüp atılmasıdır.”
-“Bakıyorsunuz terör örgütü PKK destekçileri ile Paralel Yapı üyeleri yan yana. Bu süreç aynı zamanda maskelerin düşmesini, millete cephe açanların gerçek yüzünün görülmesini de sağladı.”
-“Türk tipi başkanlık sistemi olmaz” diyenler, bu milletin iyi bir şey ortaya çıkarabileceğine hiçbir zaman inanmayanlardır.”
-“Ülkemiz, manipülasyonlarla krizlere sokulamayacak sağlam bir istikrar zeminine kavuşmuştur.”
-“Türkiye’de basın özgürdür. Aksini iddia edenlerin basın özgürlüğünden anladıkları, eskisi gibi hükümet kurup hükümet yıkan bir medya gücüne sahip olmaksa, bunun olmayacağı bir Türkiye’de yaşıyoruz. O günler geçti artık. Elbette özgürlükleri daha da genişleteceğiz. Ama bugün Türkiye’de basın özgürlüğü meselesi, siyasi bir kalkana dönüşmüş durumdadır. Bunu gündeme getirenlerin aslında medya ile ilgili bir dertleri yoktur.”
Dosya konusu “Kilis’in Merhamet Destanı”
Kriter’in mayıs sayısının Dosya konusu, nüfusundan daha fazla Suriyeliyi misafir eden Kilis oldu. “Kilis’in Merhamet Destanı” başlıklı dosyada, Salih Zengin, Nuri Salık, Müberra Nur Emin, İpek Coşkun ve İbrahim Efe, şehirdeki Suriyelilerin toplumsal kabulünün yanı sıra eğitimden sağlığa kadar her alanda bu misafirler için sunulan hizmetleri ve bu başarının tarihi ve kültürel arka planını analiz etti. Yusuf Özkır da Kızılay Başkanı Kerem Kınık ile hem Kilis ve Türkiye genelinde Suriyelilerle ilgili yapılan çalışmalar hem de göç ve mülteci meselesi çerçevesinde bir söyleşi gerçekleştirdi.
Siyaset bölümünde, İsmail Çağlar “Akademik Dokunulmazlıkların Kaldırılması”, Halime Kökçe “MHP’nin üç Hali ve Gülen Örgütü”, Ali Aslan “Yeni Anayasanın Siyaseti”, Nebi Miş “Gülen Örgütü ve HDP Birlikteliğinin Kodları” başlıklı yazılarıyla yer aldı.
Dış Politika bölümünde, Burhanettin Duran “Türkiye’yi ‘Modelleme’ Merakı”nı ele alırken, Kemal İnat “Suriye Trajedisi ve Türkiye’nin Pozisyonu”nu, Hasan Basri Yalçın “Türkiye-İsrail İlişkilerinin Normelleşmesi”ni, Kılıç Buğra Kanat “Türk-Amerikan İttifakının Anlamı”nı, İbrahim Altay da “Panama Belgeleri”ni masaya yatırdı.
Ekonomi bölümünde, Sadık Ünay, yeni dönemde Merkez Bankası’nı, Serhan Afacan ise emek bağlamında 1 Mayıs’ı yorumladı.
Portre sayfasında Veysel Kurt, ABD Başkanı Obama’ya odaklanırken, Kitaplık bölümünde Mehmet Akif Memmi, yeni dönemde yayıncılığın gündeminin nasıl değiştiği sorusuna cevap aradı.
Medya Kritik sayfalarında ise PKK medyasının kadın imgesi üzerinden kurduğu manipülasyonlar ele alındı.
“Kriter, yeni dönemin kriterlerini belirlemek için çıkıyor”
Kriter’in yayın kurulunda Burhanettin Duran, Halime Kökçe, İbrahim Altay, İsmail Çağlar, Kemal İnat, Nebi Miş ve Serdar Karagöz bulunuyor.
Kriter Genel Yayın Yönetmeni Fahrettin Altun, yıllar yılı krizlerle anılan Türkiye’nin, ekonomisinin de kimliğinin de siyasetinin de ağır buhranlarla boğuştuğunu ve kendi üretmediği, önüne sunulan reçetelerle sorunlarını çözmeye çalıştığını ifade etti.
Şimdilerde ise ülkenin kendine gelmek ve ayağa kalkmak için verdiği mücadelede başarı sağladığını belirten Altun, “Kriter, bu yeni dönemi anlamak, bu yeni dönemin sorularını ve kriterlerini koymak için çıkıyor” dedi.