Başbakan, bakanlar, iş adamları ve bürokratlara ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarıyla ilgili soruşturma başlatıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın YouTube'a Adalet Bakanlığı aracılığıyla gönderdiği yazıda ses kayıtlarının yüklendiği IP adreslerine ait bilgilerin gönderilmesi talep edildi.
Başsavcılığın yazısına henüz YouTube’dan cevap gelmedi.
Soruşturma kapsamında Başsavcılığa bağlı Bilişim Suçları Soruşturma Bürosu bazı ses kayıtlarının Hindistan ve Fransa'dan yüklendiğini tespit etti. Büro sadece ülke tespiti yapabiliyor. IP adresi için YouTube'un cevap vermesi gerekiyor.
Başsavcılık IP adreslerinin başka IP adresleri üzerinden yükleme yapıldığını da tespit etti. Ses kayıtlarını yükleyen ekibin profesyonelce hareket ettiği ifade edilirken şüphelilerin tespit edilmesi halinde haklarında casusluk soruşturması yürütülecek.
YouTube katalog suçlarda adres veriyor
YouTube sadece katalog suçlarda IP adreslerini soruşturma savcılarına gönderebiliyor. Bu kapsama giren suçlar Şöyle:
“İntihara yönlendirme, Çocukların cinsel istismarı, Uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımını kolaylaştırma, Sağlık için tehlikeli madde temini, Fuhuş, Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama.”
ABD merkezli olan YouTube, ifade özgürlüğünü geniş bir şekilde yorumluyor. Türkiye’nin mevzuatında suç sayılan söylemler eleştiri sınırı içinde kabul edilerek savcılığın kaldırılmasını talep ettiği içerikleri kaldırmayabiliyor.
90 günlük süre var
YouTube’un IP adreslerini 90 gün saklıyor. 90 gün geçmiş soruşturma taleplerini ise 'kayda rastlanmadı' şeklinde cevap vererek yerine getirmiyor. Türkiye de ise Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), trafik kayıtlarını 5 yıl süre ile muhafaza ediyor. Adli makamların 5 yıl içinde IP kayıtlarını istemesi halinde talebi yerine getiriyor.
(Al Jazeera)