"Selam Tevhid'de Kumpas"ta Yeni Tahliye Yok

Selam Tevhid'de kumpas iddiası ile görülen davada tutuklu sanıkların tahliye talebi reddedildi.

Fethullah Gülen ve Emre Uslu ile eski emniyet müdürleri Yurt Atayün ve Ömer Köse'nin de aralarında bulunduğu 19'u tutuklu 81 sanığın yargılandığı "Selam Tevhid'de Kumpas" davasına devam edildi. Kamu güvenliği gerekçesiyle kapalı görülen davada, tutuklu sanıkların tahliye talepleri reddedildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu sanıkların tümünün yanı sıra 6 tutuksuz sanık katıldı. Mahkeme heyeti tutuklu sanıklar Ali Fuat Altıntaş, Ensar Doğan, Erkan Ünal, Gafur Ataç, İsa Ardıç, İsmail Yalnız, Kürşat Durmuş, Mehmet Işık, Mehmet Kuru, Muhammet Kaya, Mustafa Uyanık, Necati Arslan, Oğuzhan Ceylan, Osman Özgür Açıkgöz, Ömer Köse, Ramazan Avşaroğlu, Selman Yuyucu, Yurt Atayün ve Ziya Yalabuk'un mevcut delil durumu, sanıklara yüklenen eylemlerin yoğunluğu, suçlamaların niteliği gerekçeleriyle tahliye taleplerini reddetti. Heyet, aralarında Muammer Güler'in de bulunduğu 50 müştekinin de suçtan zarar görme ihtimalleri nedeniyle "katılan" sıfatıyla davaya kabullerine karar verdi. Duruşma, 5-6-7-8 Eylül tarihlerine bırakıldı.

DAVA SÜRECİ

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan 10 bin 529 sayfalık iddianamede, firari sanık Fethullah Gülen 1, Emre Uslu ise 2 numaralı şüpheli olarak yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile 61. Ak Parti hükümetinde görev alan bakanların tümü, bazı üniversitelerin rektörleri, akademisyenler, kamu görevlileri ve gazetecilerin de aralarında bulunduğu 968 kişi mağdur-şikayetçi olarak yer alıyor. İddianamede, Fethullah Gülen, Emre Uslu ve eski emniyet müdürü Yurt Atayün'ün ayrı ayrı 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 67,5'ar yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

15 Mart'ta görülen davanın 3. celsesinde mahkeme heyeti, CMK 182. maddesindeki "Genel ahlakın veya kamu güvenliğinin kesin olarak gerekli kıldığı hallerde, duruşmanın bir kısmının veya tamamının kapalı yapılmasına mahkemece karar verilebilir" hükmü uyarınca, tüm duruşmaların kapalı yapılmasına karar vermişti.

Davanın 18 Mart'ta görülen 6. celsesinde ise Adana ve Hatay'da MİT'e ait tırların durdurulması olayına ilişkin dosyanın ayrılarak Yargıtay 16. Ceza Dairesi'ndeki dava dosyasıyla birleştirilmesine karar verilmişti. Bu nedenle tutuklu yargılanan 23 muvazzaf askerin ve firari sanıklar Fethullah Gülen ile Emre Uslu'nun sadece MİT TIR'larının durdurulmasına ilişkin suç kapsamında dosyaları ayrılmıştı. Dosyaların ayrılması nedeniyle sanık sayısı 80'e düşmüştü. Ancak ilerleyen süreçte gazeteci Gültekin Avcı'nın dosyası da bu davayla birleştirilmişti.

Davanın 7 Nisan tarihli duruşmasında tutuklu sanıklardan Erhan Körtek, 9 Haziran tarihli duruşmasında da Gültekin Avcı ile birlikte Muhammet Yasin Akyar ve Sinan Karataş'ın tahliyelerine karar verilmişti.

 

Hukuk Haberleri

İşkenceye kılıf: Elektrikler kesilmiş!
Yasa dışı bahis soruşturmasında 7 “fenomen”e yakalama kararı
Yenidoğan Çetesi hakim karşısına çıktı
Malcolm X'in kızları CIA, FBI ve NYPD'ye 100 milyon dolarlık dava açtı
"Yenidoğan Çetesi" 18 Kasım'da hakim karşısına çıkacak