Selam-Tevhid İddianamesi Kabul Edildi

Selam Tevhid soruşturmasında kumpas yapıldığına ilişkin hazırlanan iddianame kabul edildi.

Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesince, Paralel Devlet Yapılanması'nın (PDY) "Selam Tevhid" soruşturmasında kumpas yaptığına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, o dönemde görev yapan 54 hakim ve savcı hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili Ömer Faruk Aydıner, 3 bin 149 sayfalık iddianameyi tamamlayarak, Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.

Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, incelemesini tamamlayarak, iddianamenin kabulüne karar verdi.

Mahkeme, iddianameyi şüphelilere göndererek, dosyaya sunmak istedikleri delilleri ve savunmaları varsa sunmalarını isteyecek.

Delillerin ve savunmaların gönderilmesinden sonra mahkeme, son soruşturmanın açılıp açılmayacağına dair karar verecek.

Mahkeme tarafından son soruşturmanın açılmasına karar verilirse, 54 şüpheli 1. sınıf savcı ve hakim oldukları için Yargıtay'da yargılanacak.

İDDİANAMEDEN

İddianamede, şüpheli olarak şu isimlere yer verildi:

"Cihan Kansız, Hakan Karaali, Mehmet Berk, Salim Duran, İsmail Tandoğan, Adnan Çimen, Adem Özcan, İsmail Işık, Celal Kara, Hüseyin Ayar, Ümit Zafer Çolak, Muammer Akkaş, Ramazan Saban, Sadrettin Sarıkaya, Hikmet Usta, Ayhan Bedirhan, Durmuş Yiğit, Mehmet Ali Uysal, Davut Bedir, Gökmen Demircan, Yakup Hakan Günay, Rüstem Eryılmaz, Mehmet Karababa, Mehmet Erdoğan, Hadi Çağdır, Murat Üründü, Mehmet Ekinci, Nurullah Çınar, Birol Bilen, Metin Özçelik, Fatih Mehmet Uslu, Mehmet Hamzaçebi, Kazım Kahyaoğlu, Hikmet Şen, Muzaffer İren, Mustafa Başer, Seyfettin Mermerci, Abdullah Öztürk, Mesut Özcan, Eşref Aksu, Sedat Sami Haşıloğlu, Dursun Ali Gündoğdu, Osman Kaya, Nalan Can, Vedat Dalda, Mustafa Boz, Bülent Kınay, Menekşe Uyar, Süleyman Karaçöl ve görevde olan hakim ve savcılar Abdullah Mirza Coşkun, Rasim Işıkaltın, Yakup Kaya, Murat İnam ile emekli olan Mustafa Çavuşoğlu."

İddianamede şüpheli hakim ve savcılar hakkında "siyasal ve askeri casusluk", "silahlı terör örgütü kurma ve yönetmek, kurulan örgüte üye olma", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs", ''gizli kalması gereken bilgileri açıklama'', ''suç uydurma'', ''özel hayatın gizliliğini ihlal etme'', ''hukuka aykırı olarak elde edilen verileri kaydetme'', ''suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme'', ''resmi belgede sahtecilik'' ve ''görevi kötüye kullanma'' suçlarından ayrı ayrı birer kez ağırlaştırılmış müebbet, birer kez müebbet hapisle 31 yıl 2 aydan 67 yıl 3 aya kadar hapis cezalarına çarptırılmaları istendi.

49'U GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILMIŞTI

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, 14 Temmuz 2015'te, 54 hakim ve savcının 49'unun görevden uzaklaştırılmalarına karar verdi. Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesince de 3 Kasım 2015'te 54 hakim ve savcı hakkında yurt dışına çıkış yasağı konuldu.

Şüpheliler arasında yer alan Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik soruşturmada tutuklanan kişilerin redd-i hâkim talebini yetkisi olmadığı halde kabul eden ve tutukluların salıverilmesine karar veren asliye ceza mahkemesi hakimleri Metin Özçelik ile Mustafa Başer'in tutuklu olarak Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nde yargılanmaları devam ediyor.

Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, eski hakim Süleyman Karaçöl'ün "örgüt üyeliği" ve "cebir, şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçlarından 15 Eylül 2015'te tutuklanmasına karar verdi.

Mahkeme tarafından eski savcılar Celal Kara ve Muammer Akkaş ile ilgili tutuklama amaçlı yakalama kararı çıkartıldı ancak, Akkaş ile Kara hala bulunamadı.

KAYNAK: AA

Hukuk Haberleri

Gazze eylemlerine hakaret eden Fatih Altaylı hapis cezası aldı
Sinan Ateş cinayeti davasında gerekçeli karar açıklandı
Mülakat sistemi yeni mağdurlar üretmeye devam ediyor: Yazılıda rekor kırdı, mülakatta yok sayıldı!
Bu ne acele! Suriyeli muhacirlere aile hekimliği uygulaması sonlandırılıyor
Cumaya giden işçisini ekmeğinden eden işveren müstehakını buldu