Bosna Hersek ve Sırbistan, son 120 yılın en büyük sel felaketiyle mücadele ediyor. Bir milyondan fazla kişiyi etkileyen afet nedeniyle onlarca kişi yaşamını yitirdi. Boşnak lider Bakir İzetbegoviç uluslararası yardım çağrısı yaptı. Balkanlar, son yılların en büyük afetlerinden biriyle mücadele ediyor. Aşırı yağış ve selin onlarca ölüme yol açtığı Bosna Hersek ve Sırbistan'da olağanüstü hal ilan edildi.
Bosna Hersek'in kuzey ve kuzey doğsundaki Biyelyina, Maglay, Bratunats ve Doboy kentleri selden en çok etkilenen bölgeler. Maglay'ı ziyaret eden Boşnak lider Bakir İzetbegoviç, afeti savaş dönemine benzetti. İzetbegoviç, en az 1 milyon kişiyi etkileyen seller nedeniyle uluslararası yardım çağrısı yaptı. Bosna'da heyelan nedeniyle onlarca ev toprak altında kalırken, kurtarma çalışmlarına askerler de katıldı. Bosna Hersek mayın temizleme merkezi selin vurduğu bölgelerde savaştan kalan mayınlı arazilerin kaymış, uyarı levhalarının da kaybolmuş olabileceğini belirtti.
İHH İnsani Yardım Vakfı, Bosna Hersek'te 120 yıldan beri meydana gelen en büyük sel felaketi için kolları sıvadı. Bölgeye giden İHH ekipleri Podjela, Dubrave, Gornje i Donje, Kaleseija, Lukavica, Doboj İstok, Doboj, Matuzic, Maglaj'ın bazı bölgelerine yardımlarda bulundu. İHH ekipleri, diğer bölgelerde sadece kısmi su baskınları yaşandığını, Tuzla'da ise birçok yerleşim yerinin sular altında kaldığını belirledi. Dün itibariyle ölü sayısının 30'a yükseldiği öğrenilirken yetkililer, yolların yıkılması ve ağaçların devrilmesi sebebiyle ulaşımın güçlükle sağlandığını söyledi.
Asıl tehlikenin suların çekilmesi ile gün yüzüne çıkmasından korkulurken, cesetler için su altı arama kurtarma ekipleri gece gündüz arama çalışmalarına devam ediyor. Ulaşımı sağlayabilmek için buldozerler ve kepçelerle kayan toprakları ve yıkılan ağaçları yoldan temizleme çalışması yaptığı öğrenildi.
İHH ekipleri, Doboj Bölgesinde bulunan her eve gıda kolisi, battaniye, içme suyu ve 5 kiloluk un paketleri dağıttı. TİKA (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı) da bölgeye ilk ulaşan kurumlar arasında yer alırken ulaşımın sağlıklı yapılamaması yardım faaliyetlerini aksatıyor. Selin ardından yapılabilecek yardımları sıralayan İHH ekipleri, evleri zarar görenler için ev eşyası, çiftçiler için yardım desteği, okul hastane gibi yerlerin acil ihtiyaçlarının sağlanabileceği malzemelere ihtiyaçları olduğunu belirtti. TİKA ise sel felaketinden en fazla etkilenen bölgelerden Jelyezno Polye, Topçiç Polye, Jepçe, Begovhan, Doboy ve Doboy Yug bölgelerindeki vatandaşlara insani yardım malzemesi ulaştırdı. Vatandaşlara gıda paketi, battaniye, çizme, çocuk bezi, jeneratör ile hijyen malzemeleri dağıtıldı.
Başbakan Erdoğan, yaşanan sel felaketi ile ilgili Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç ile telefonda görüştü. Erdoğan'ın görüşmede, sel felaketiyle mücadelesinde yardımteklif ettiği bildirildi. İzzetbegoviç'in de zor gününde Bosna Hersek'i yalnız bırakmamasından dolayı Erdoğan'a teşekkür ettiği belirtildi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da ilgili kurum ve bölgede görevli askeri birliklerin her türlü yardıma hazır olduğunu belirtti. Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler ise Türkiye'nin dost ve kardeş Bosna halkının yaralarının sarılması için üzerine düşeni yapacağını bildirdi.