Şehid İzzeddin El-Kassama Selam Olsun!

Filistin topraklarında işgale karşı direniş fitilini ateşleyen Şeyh İzzeddin El-Kassam 75 yıl önce bugün şehit edildi. Hamas, mücaelesini sürdürüyor.

20 Kasım 1935 yılı şüphesiz hem Filistin halkı hem Ortadoğu halkı hem de İslam ümmeti için çok önemli bir tarihi gösteriyor. Bu tarih, Filistin topraklarında direniş mücahitlerinin lideri, direnişin öncüsü Şeyh İzzeddin El-Kassam'ın işgale karşı cihad ederken şehit edildiği tarihtir. Şeyh İzzeddin El-Kassam 14 arkadaşıyla birlikte Filistin'in Ya'bed köyünde düşmana karşı savaşırken şehit edildi.  

Filistin cihadının kilometre taşlarından ve bu topraklarda İslâmi kimliğin korunması yolunda çok yönlü mücadele eden önderlerden olan Muhammed İzzeddin ibnu Abdülkadir El-Kassam, 1880'de Suriye'nin Lazkiye şehrine bağlı bir sahil ilçesi olan Cebele'de dünyaya geldi. İlk öğrenimini doğduğu yerde yaptıktan sonra 1896 yılında Mısır'daki El-Ezher Üniversitesi'nde tahsil görmeye başladı. El-Ezher'de öğrenim gördüğü süre içinde Mısır'daki İslâmi hareketin ileri gelenleriyle ilişkide bulundu. 1906'da El-Ezher'deki ilmi tahsilini tamamladıktan sonra çeşitli yerlerde davet ve eğitim faaliyetleri yürütmeye başladı. 1909 yılında büyük alim İzzeddin Tennuhi'nin derslerine ve sohbetlerine katıldı.

Kısa bir müddet Cebele'de ikamet etti. Daha sonra Türkiye'ye geldi. İnsanları hayra yöneltmek için bir sene kadar vaaz ve irşadda bulunup tekrar Cebele'ye döndü. Bu dönemde kısa bir süre Cebele'de Kur'an, tefsir, fıkıh gibi ilimleri okuttu. O sadece ders vermekle yetinmiyor, aynı zamanda gençlerin terbiyesi ile de ilgileniyordu. Hali, tavrı, güzel huyu davetini destekliyordu. Bu itibarla Şeyh İzzeddin El-Kassam o dönemde Suriye'nin maddi ve manevi mimarlarının başında geliyordu.

Fransızlar da diğer Avrupa ülkeleri gibi savaş sonrasında bazı sömürgeler elde ettiler. Bu sömürgelerin başında Suriye geliyordu. Şeyh İzzeddin El-Kassam ve mücahitleri Suriye'de Fransızlara karşı cihada başladılar. Fransızlar ancak Sihyon bölgesinde tutunabiliyorlardı. Şam, Fransızların eline geçinceye kadar onlara büyük kayıplar verdirdi. Nihayet mücahitlerin bazıları Türkiye'ye iltica ettiler. Şeyh İzzeddin El-Kassam ise sömürgeci güçlerin ve onlarla işbirliği içindeki Siyonistlerin Filistin üzerindeki oyunlarının tehlikeli boyutlara geldiğini gördüğünden beraberindeki bazı mücahitlerle birlikte 1921'de Filistin'e gitti.

İzzeddin El-Kassam Filistin'e varınca Hayfa şehrine yerleşti ve burada hem öğrenci yetiştirmekle, hem de halkı İslâmi yönden şuurlandırmak için vaaz ve irşad çalışmaları yapmakla meşgul olmaya başladı. Vaazlarında genellikle Siyonist tehlike üzerinde duruyor, halkı bu tehlikeye karşı uyanık olmaya çağırıyor ve cihada teşvik ediyordu.

O dönemde Filistin topraklarını işgal altında tutan İngilizlerin yoğun bir şekilde Yahudileri getirip bu topraklara yerleştirdiklerini görünce halkı etkin bir şekilde cihada hazırlama çalışmalarını başlattı. Halkın gönlünü mertlik, kahramanlık, yücelik ve fazilet duygularıyla yoğurdu. Talebeleri cennete kavuşmak için can atıyordu.

Sadece vaaz ve irşad yoluyla insanları cihada hazırlamakla yetinmeyerek kendisi de bilfiil hazırlıkları başlattı. Bu hazırlık döneminde bir yandan samimi bir şekilde cihada katılacak eleman yetiştiriyor bir yandan da teçhizat ve maddiyat temin etmeye çalışıyordu. İzzeddin El-Kassam, talebelerinden ve halkın içinde kendisine bağlı Müslümanlardan "askeri bir birlik" kurdu. Bu birliğe Şeyh El-Kassam'ın ismine nispetle "Kassamiler" denilmekteydi.

1931'e gelindiğinde cihadın fiilen başlatılması için hazırlıklar son merhalesine gelmişti. Bu arada İzzeddin El-Kassam'la, Kudüs'teki Kurtuluş Hareketi arasında irtibat da tamamlanarak güç birliği yapılmış ve hareket birliği sağlanmıştı. Halk bir şeyler sezmeye başlıyor, havada gerginliklerin olduğunu anlayarak içten içe olabilecek kıyam için kendilerini hazırlıyordu.

5 Nisan 1931'de fiilen cihad başlatıldı ve bu tarihte İzzeddin El-Kassam'ın mücahitleri El-Yecur'a düzenledikleri bir saldırıda bazı işgalci İngilizlerle onlarla işbirliği içindeki üç Siyonisti öldürdü. Bu olayın arkasından gerek İngiliz işgalcilere ve gerekse onların getirip Filistin topraklarına yerleştirdiği Siyonist teröristlere karşı çeşitli eylemler gerçekleştirildi.

Şeyh İzzeddin El-Kassam'ın başlattığı bu kıyam, Filistinlilerin İngilizlere karşı başlattığı altıncı kıyam olarak tarihte yerini alıyordu.

İzzeddin El-Kassam, 1935'te beraberindeki bazı mücahitlerle birlikte silah eğitimi için Cenin yakınlarındaki Ya'bed dağına çıktığı sırada İngiliz işgalcilere casusluk yapan biri tarafından yeri ihbar edildi. İngiliz işgalciler 500 kişilik bir mücehhez birlikle onu karadan ve havadan muhasaraya aldılar. Kendisine teslim olması çağrısında bulundular. Ancak El-Kassam ve beraberindekiler işgalcilere teslim olmayı değil karşı koymayı tercih ettiler. Bu kuşatma esnasında Şeyh İzzeddin El-Kassam'ın beraberinde sadece 14 mücahit bulunuyordu.

Çatışma şafağın sökmesinden önce başlayıp sabahın onuna kadar sürdü. 19 Kasım 1935 tarihinde meydana gelen bu çatışmada Şeyh İzzeddin El-Kassam, Şeyh Yusuf Abdullah, Şeyh Ömer Hasan Sa'di ve Hanefi ismiyle tanınan Mısırlı bir mücahid şehit edilirken diğer mücahitler İngilizlere esir düştüler.

Hamas: "Topraklarımızı Kurtarıncaya Kadar Direniş Tercihimiz Olacak"

İslamî Direniş Hareketi (Hamas), Şeyh İzzeddin El-Kassam'ın 75 yıl önce şehit edilmesinin yıldönümünde yaptığı açıklamada, Suriye'den kalkıp Filistin'e gelen Şeyh İzzeddin'in çabaları ile ondan önce burayı haçlıların kirinden temizleyen Salahuddin Eyyubi'nin yaptığı cihadın bu toprakların İslamâ ait topraklar olduğunu ve onu İslamî köklerinden koparmanın ise başarısızlıkla sonuçlanacağını açıkça gösterdiğini ifade etti.  

Hamas Hareketi, Şeyh İzzeddin El-Kassam'ın şehit edilmesinin yıldönümü münasebetiyle bugün (20 Kasım Cumartesi) yazılı bir açıklama yayınladı. Filistin Enformasyon Merkezi'ne ulaşan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Filistin topraklarından ödün vermek, Filistin davasının tasfiye edilmesine alet olmak veya göz yummak, Filistin halkının hak ve hukuku üzerinden pazarlık yapmak ulusal bir cinayet olduğu gibi, Filistin davasını ve toprağını savunmak için canlarını vermekten geri durmayan değerli şehitlerin şerefli tarihlerine de büyük bir saygısızlıktır."

Hamas, yaptığı açıklamada daha sonra şöyle dedi: "Bu topraklar üzerinde işgalciler var oldukça direniş de devam edecek. Bu Filistin halkının doğal bir hakkıdır. Bu kutsal toprakları işgal eden işgalciler Filistin halkını öldürüyor, kuşatıyor, aç bırakıyor, toprağını ve suyunu çalıyor, evlerini ve iş yerlerini talan ediyor. Kendisine, toprağına ve mukaddesatına yapılan bu tecavüzler karşısında Filistin halkının direnişten başka seçeneği olamaz. Filistin halkının hak ve hukukundan taviz verenler ve bunlar üzerine pazarlık yapanlar hiçbir surette Filistin halkını bağlamazlar. Siyonist işgal yönetimi güçten başka bir dilden anlamaz. Anlamsız barış görüşmelerinin arkasında nefes tüketmek zaman kaybından başka bir şey değildir." 

"Şehid Şeyh İzzeddin El-Kassam'a, Filistin halkıyla ümmetin verdiği şehitlerin kanına vefa borcu olarak onların kanlarıyla çizdiği yolda yürüyeceğimize bir kez daha burada ilan ediyoruz" diyen Hamas, bu yol ve bu yürüyüşün ümmetin daha önceki liderleri tarafından başlatıldığını ve bugün o direnişin Filistin halkı tarafından sürdürüldüğünü, ümmetin de maddi ve manevi olarak bu direnişi desteklediğini söyledi.

Kassam Tugayları: "Şeyh Kassam'ın İzini Takip Etmeye Devam Edeceğiz"

İslamî Direniş Hareketi (Hamas)'ın askeri kanadı İzzeddin El-Kassam Tugayları, Kassam mücahitlerinin Şeyh İzzeddin El-Kassam'ın izini takip etmeye devam edeceklerini belirterek, Şehid El-Kassam'ın akan kanının Filistin topraklarını satmaya kalkışanları lanetlemeye devam edeceğini söyledi.  

İzzeddin El-Kassam Tugayları adına bir açıklama yapan basın sözcüsü Ebu Ubeyde dün (19 Kasım Cuma) yaptığı açıklamada şunları ifade etti: "Filistin toprağını sulayan şeyhimiz İzzeddin El-Kassam'a vefalı olmaya devam edeceğimiz konusunda Allah'a verdiğimiz sözü bir kez daha yineliyoruz. Allah'ın izniyle zafere kadar onun yaktığı meşaleyi taşımaya devam edecek ve cihadın zafer ve şehitlik olduğuna dair ölümsüz sloganını haykırmaya devam edeceğiz."

Ebu Ubeyde daha sonra şöyle dedi: "Onun şehadet yıldönümünde şunu bir kez daha ve altını çizerek söylüyoruz. Filistin davası İslamî bir davadır. Bu dava sadece Filistinli halkıyla sınırlı değildir. Onu ümmetin içinden çıkarıp bu bölgeye sıkıştırmak mümkün değildir. Filistin'in bir karışından bile ödün vermek ümmetin tarihine, medeniyetine ve büyük liderlerine karşı kusurlu davranmaktır."

Sorumluluğu beraberce üstlenmenin gerekli olduğunu belirten Ebu Ubeyde, Filistin direnişini omuzladıkları direniş sancağını zafere kadar birlikte taşımaya davet etti.

Şehitlerin kanına vefa göstermeyen, dinlerine, tarihlerine ve ümmetlerine karşı ihanet içinde olanları reddetmeye de çağıran Ebu Ubeyde, düşmana karşı durma konusunda kendileriyle yüzleşmek istemeyenleri bir kenara bırakmak gerektiğini söyledi.

Rıdvan: "Filistin'i Özgürlüğe Kavuşturmanın Yolu Kassam'ın Yoludur"

Filistin topraklarında işgale karşı direniş meşalesini yakan ve destanlar yazan Suriye asıllı Şeyh İzzeddin El-Kassam'ın şehit edilişinin yıldönümü münasebetiyle bir açıklama yayan Hamas liderlerinden İsmail Rıdvan, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El-Kassam Tugayları'nın sürdürdüğü direnişin şehit Kassam'ın başlattığı direnişin bir devamı olduğunu söyledi.

Dün akşam (19 Kasım Cuma) yaptığı televizyon konuşmasında Rıdvan şunları söyledi: "İşgal altındaki Filistin topraklarını işgalcilerin kirli çizmeleri altından kurtarma sorumluluğunu Filistin direnişi üstlendi. Filistin'i özgürleştirmenin en kestirme yolu da kuşkusuz İzzeddin El-Kassam'ın yolunu, mücahit ve komutanların takip ettiği yolu izlemektir."

Filistin'de İngiliz sömürgesine karşı direniş başlatan Şeyh İzzeddin El-Kassam ve on dört arkadaşı 20 Kasım 1936'da Filistin Yabed köyünde kuşatılıp şehit edildiler.

1989 yılında ismini duyuran İslamî Direniş Hareketi (Hamas) kendisine bağlı İzzeddin El-Kassam Tugayları ismiyle askeri bir birliğin de kurulduğunu duyurdu.

(Kaynak: Filistin Enformasyon Merkezi)

Biyografiler Haberleri

"Afiye Sıddıki'ye yönelik Amerikan zulmü sürüyor"
İşgal rejimi Gazze kuzeyinde 20 günde 770 kişiyi katletti
Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu Başkanı Mehmet Doğan vefat etti
İşgalci İsrail’in kabusu Yahya Sinvar kimdir?
Filistin cihadına adanmış bir ömür: İsmail Heniyye