Sedat Yenigün Şehadetinin 40. Yılında Mezarı Başında Anıldı

1970’li yıllardaki Türkiye İslami bilinçlenme sürecinin taşıyıcısı olan önemli simalardan Sedat Yenigün, şehadetinin 40. yıldönümünde Silivrikapı’daki mezarı başında yoğun bir katılımla anıldı.

HAKSÖZ-HABER

Sedat Yenigün 1970’li yılların ilk yarısında müslüman gençlere ve üniversite öğrencilerine ait dönemin en önemli kurumu MTTB’nin aktif mensubu olarak faaliyet göstermiş, 1977’den sonra da arkadaşlarıyla kurduğu İlim Kültür Ocağı (İKO)’ya ve çıkarttıkları İslami Hareket Dergisi’ne rehberlik yapmıştı. 

Yenigün, 1969 yılında üzerine bomba atılarak şehid edilen ilk başkan Mustafa Bilgi’den sonra MTTB Ortaöğrenim Komitesi Başkanı olmuş, 1970’de MTTB Kültür Müdürlüğü’ne sonra da Basın Yayın Müdürlüğü’ne getirilmiş, Yönetim Kurulu üyeliği yapmış ve MTTB’nin “Milli Gençlik” ve “Çatı” dergilerinin çıkarılmasında önemli katkısı bulunmuştu. Lakin MTTB’nin İslamileşmesi konusundaki çabaları yeterli görmeyerek arkadaşlarıyla 1977’de İKO’yu kurup 15 günlük “İslami Hareket Mecmuası”nı çıkarmışlardır. Öncü bir çaba olarak da 1970’li yıllarda Türkiye’de oluşan İslami birikimini işlevsel cemaatsel bir yapıya yükseltmek gayretleri içindeyken 5 Temmuz 1980’de Fatih’te kendisine düzenlenen bir suikast sonucu şehid edilmişti. Kontgerillanın tetikçisi bir birim tarafından vurulduğu karinesi üzerinde durulan Sedat Yenigün, vefatının 40. yıldönümü bağlamında Silivrikapı’daki mezarının başında yoğun bir katılımla anıldı ve mezarı başında Kur’an okunup dua edildi ve katılımcılara İnkılab Yayınları’nın yeni neşrettiği “Sedat Yenigün Meşalesi” adlı kitap hediye edildi.

Mezarı başında toplanan haziruna Yaşar Karayel, Hasan Güneş, Yusuf Balcı, Selahaddin Eş Çakırgil, Hamza Türkmen birer konuşma yaptılar.

İnkılap Yayınları tarafından Sedat Yenigün’ün 40. Ölüm Yıldönümü nedeniyle hazırlanan ve önsözünü Hasan Güneş’in yazdığı “Sedat Yenigün Meşalesi” adlı kitapta ise onunla mesaisi ve ilişkisi olan dostlarının yazılarına yer verilmiş. Kitapta yazısı olan isimler sırasıyla şunlar: Selahaddin Eş Çakırgil, Cemil Meriç, Sami Şener, Yaşar Karayel, Ömer Küçükağa, Nilgün Yenigün, Suudi Yenigün, Hüseyin Öztürk, M. Beşir Eryarsoy, Burhaneddin Kayan, Hüsnü Aktaş, Ömer Polat, Kadir Mısırlıoğlu, Ali Rıza Demircan, Rıfkı Kaymaz, Halil İbrahim Özdemir, Cumali Ünaldı, Hamza Türkmen. Bu isimlere ait yazılar ya yeni telif ya da vakti zamanında farklı yayın organlarında kaleme alınmış yazılar.

Bir de onun ardından hem mesaj olarak ifade edilen anlatılar toplanmış (Nevzat Subaşı, Yusuf Balcı, Yusuf Kara, Enver Seçkin, Muhsin Öztürk, Dursun Gürlek, Necati Tuncer, Şemsettin Özdemir, Abdurrahman Arslan), hem Yenigün’ün yazılarının detaylı bir indeksi çıkarılmış.

Etkinlik-Eylem Haberleri

Bursa’da Suriye devrimi ve Gazze konuşuldu
"Sürünün İçinde Dijital Dünyaya Bakışlar"
Başakşehir’den Gazze direnişine bin selam!
Adana Özgür-Der’de “Emperyalizm ve Siyonizm İlişkisi” konferansı düzenlendi
Özgür-Der Gençliği “İslami Perspektiften Psikoloji” kitabını değerlendirdi