Seçim sonuçları

Abdurrahman Dilipak

Ben ilk tahminimde ne demiştim: 50, 25, 12, 6, 3, 1.5. Şiir gibi bir sonuç.

Sonuç hemen hemen birebir aynı. Daha sonra Tarikat oyları tartışmasından etkilendim ve bu sonuçları revize ettim. Ama yine de +-’lerle durum aynen.

MHP barajı aşarsa, AK Parti 330’a ulaşamayabilir demiştim. Öyle oldu.

Bu arada, seçime 15 parti katıldığına göre, AKP, CHP, MHP, BDP(Bağımsızlar)’nin oyları dışındaki 12 partinin oyu nerede? Asıl işin püf noktası burada..

Önce şunu bir tespit edelim, kendinden önceki partinin oyununun yarısını alabilen bir parti lideri kendini muzaffer kabul ediyor.. Bu, CHP’nin kendi yerini nasıl içselleştirdiğini gösteriyor.. Burada ilginç bir ayrıntı daha var. CHP artık İzmir, Muğla, Tekirdağ, Edirne, Kırklereli ve Tunceli dışında hiçbir ilde 1. Parti değil.. Yani bütün kalelerini kaybetti.. Trakya ve Ege’de iki, Anadolu’da bir ile sıkışıp kaldı.. Zafer dedikleri bu.. İki sene sonra yerel seçimlerde CHP’yi daha kötü bir sonuç bekliyor bu durumda.

Milletvekili artışı da tamamen şansla ilgili. AK Parti hemen hemen aynı orandaki oy artışı ile 14 Milletvekili kaybederken, CHP 23 sandalyenin sahibi oldu.. Bağımsızların oyu hemen hemen aynı idi ama artı 15 sandalye kazandılar. MHP nin ise -1 oyu vardı, 15 milletvekili kaybetti.. Sandalye sayısı bakımından en kazançlı BDP, en kötü durumda olan MHP. MHP’nin oylarının %3’ü, ulusalcı dayanışma ve CHP’nin zayıf olup, MHP’nin güçlü olduğu bölgelerde Ergenekon ve asker desteğinde gelen CHP oyları ile, durup dururken MHP’ye kanalize edilen çok sınırlı tarikat oyu. MHP, kaset olayı ile %4 kaybetti ama ulusalcı dayanışma sonucu %3 geri aldı.. DSP’nin oyları nasıl CHP’ye gitti ise, DP’nin, diğer Demirelci sağ oyların adresi de MHP oldu. Bu da Demirel’in bir kıyağı MHP’ye!

CHP’de oy artışı yok.. 3,5 milyon yeni oy dediği, 6 sol parti ve sandığa taşınan ulusalcı oyların toplamına eşit.. Bu da ortalama bu gün %26 olan CHP oylarının % 6’sına tekabül ediyor. Hatta BDP’nin bağımsız aday göstermediği sol oyların bir kısmı da CHP’ye gitti. Ulusalcı Dayanışma Cephesi 1, BDP tabanından gelen oylar %1, DSP ve diğer sol oylar 4, toplam %6 eder. CHP bu seçimde eksi %1’de. DSP buharlaşmadı herhalde.. Bu oylar bir yerlere gitti.

AK Parti’de de benzer bir durum var. SP ve BBP’nin oyları nerede? Bunların toplamı (SP, HAS, BBP) bu gün %3 seviyesinde.. Öyle anlaşılıyor ki, Tarikatlerin DP ve SP yönlendirmeleri de bu konuda etkili olmamış.. Siyaset üzerinde tarikat vesayetinin sonu oldu bu seçim. Bu seçimlerin böyle bir sonucu da var. Tarikatler kendi müridleri üzerinde mutlak belirleyici değiller artık. Bu iradeyi test edenler kaybettiler.

Bu seçimlerde şöyle ilginç bir sonuç daha var. BDP sadece Diyarbakır, Batman, Mardin, Şırnak ve Hakkari’de %50’nin üzerinde. Bu sonucu bir referandum olarak kabul ederseniz, bölünme paranoyasına gerek yok. Hangi Kürt İstanbul’dan vazgeçer; ben niye Diyarbekir’den vazgeçecekmişim. Ben Yemen’den vazgeçmedim ki daha... Bizim birbirimize karşı kazanacak bir zaferimiz yok. Tek bir zaferimiz olacak, o da birlikte kazanacağımız zaferdir.. Hem zaten iş o kerteye vardığında bu irade de farklı tecelli edecektir.. Tekrar AK Parti’ye dönecek olursak AK Parti’de %5 ödünç oy var.. Bu oylar, Adalet, Barış, Özgürlük, Anayasa reformu için verildi.. Ergenekon tehdidine karşı verildi.

Bu seçimlerde Anayasa değişikliği de oylandı bir bakıma, Ergenekon da. CHP ve MHP’nin Meclise taşıdıkları dışında kimse bir varlık gösteremedi. Asker partisi Pamukoğlu da öyle. Çetin Doğan da, Tuncay Özkan da, Doğu Perinçek de kaybetti.

Bana kalırsa, Evren ve Şahinkaya’nın “yine yapardık” şeklindeki ifadeleri de bu sonuç üzerinde etkili oldu.. Ben MHP’nin namus, BDP üzerinde ezan tartışmasının daha etkili olacağını düşünüyordum. Meğer MHP tabanı namus konusunda, BDP tabanı da ezan konusunda o kadar da duyarlı değilmiş.. Yoksa BBP’nin yalnızlığını nasıl açıklayacağız..

AK Parti’deki %5 ödünç oyu alın, CHP deki %6 ödünç oyu da; MHP’deki %3’ü de düşün hesaptan. Bu partilerin gerçek oyları şu: AK Parti %45, CHP %20, MHP %9. Yani MHP Baraj altı; CHP, AK Parti’nin şimdiki durumundan daha kötü durumda, CHP, AK Parti’nin yarısı kadar bile değil..

Burada bir diğer ilginç nokta da şu: CHP’den kaçanlar, Kılıçdaroğlu’ndan, Ergenekon’dan, Balyoz’dan kaçanlar AK Parti’ye sığındı, “İrtica”dan, AK Parti’den kaçanlar, değişimden korkanlar, statülerini kaybetmekten korkanlar, Erdoğan’ın söyleminden korkanlar CHP’ye sığındı..

Elhamdülillah. Allah’ın iradesi böyle tecelli etti. Allah (cc) bu sonuç içinde de bizim için birtakım imtihan vesileleri ve hayırlar gizlemiştir. Onu arayacak ve bulacağız.. Büyük arayış, heyecan dozu yüksek bir dizi film gibi nefes nefese sürecek gibi. AK Parti 330’a ulaşamadı. Bir de Meclis Başkanı’nın tarafsızlığı var. Belki içinden çürükler de çıkabilir. Ama öbür taraftan insaf sahibi insanlar da vardır.. Belki de böylesi daha iyi oldu. Daha bu konuyu konuşmaya devam edeceğiz.

Selam ve dua ile.

YENİ AKİT