Sebze ve Meyveye Yüzde 100 Zam

Balıkesir'deki seralar ile açık alanlardaki üretimin kar yağışı ve aşırı soğuklar nedeniyle zarar görmesi ürün temininde sıkıntılara yol açınca pazar tezgahlarındaki fiyatlar yüzde 100'e varan oranlarda yükseldi.

"Türkiye'yi doyuran il" olarak nitelendirilen tarım kenti Balıkesir, yılın her döneminde ürettiği sebzelerle bölgesindeki birçok il ve ilçenin ihtiyacını karşılıyor.

Özellikle kış aylarında seralarındaki ve açık alanlarındaki üretimiyle önemli potansiyeli bulunan il, son 15 gündeki ağır kış şartlarından fazlasıyla etkilendi.

Kar yağışı seraların çatılarının çökmesine yol açarken, aşırı soğuklar tarladaki ürünü dondurdu. Tüketimine sunulan ürün azalınca pazar tezgahlarındaki fiyatlar, 15 gün öncesine göre yüzde 100'e varan oranlarda arttı.

Pazar tezgahlarında kereviz ve ıspanak 2,5 liradan 4, brokoli 3 liradan 4, pırasa 1,5 liradan 3, havuç ve kıvırcık 1,5 liradan 2,5, soğan 1,5 liradan 2 liraya yükseldi.

Pazarcıların bir bölümü seralarda üretimin azaldığını belirtirken, bazıları soğuklar nedeniyle ürünlerin tarladan sökülemediğini, dip kısımlarının don olduğunu söyledi.

"Toptancılar arıyor, ürün olmadığını söylüyoruz"
Seracılığın yaygın olduğu Sındırgı ilçesinin kırsal mahallelerinden Pürsünler'in muhtarı Ersin Duman, 300 seradan 150'sinin, yoğun kar yağışı nedeniyle zarar gördüğünü ifade etti.

Seralarda yetişen ürünlerin hem dondan hem de kar yağışından etkilendiğini dile getiren Duman, şöyle konuştu:

"Çatılar çöktü ürünler zarar gördü. Çevre il ve ilçelerin sebze bahçesi konumundayız. Toptancılar arıyor, ürün olmadığını söylüyoruz. Talep karşılanamayınca da yeşillik tabir ettiğimiz ürünler pazarlarda pahalı oluyor. 300 seramızda mevsim koşullarına göre ürün yetiştiriyoruz. Yağışlar maalesef ürün bırakmadı. 150 seramız zarar gördü. Bu dönemde oluşan zararın telafisi çok zor. Bu saatten sonra bizden talep edilen ürünü de sunmamız olanaksız."

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat ise özellikle seralarda büyük çapta hasar olduğunu, kar yağışı ve fırtına nedeniyle yıkılanların bulunduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Açık alandaki üretim de olumsuz etkilendi. Özellikle bu dönem marul, kıvırcık, soğan, pırasa gibi ürünler çok zarar gördü. Bu kadar kışa hazırlıklı değiliz. Çoğu yerde eski sera olduğu için, sigorta yaptıramadılar. Üretici mağdur oldu. Kriterleri tutmadığı için sigortalatamadılar. İl genelinde zarar var. Üretici pazarcıya ürün veremeyince tezgahın ateşi yükseliyor. Burada üretici de tüketici de mağdur oldu."

 

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu