Savcılar, Prof. Ersanlı ve Zarakoluya Ne Sordu?

Ersanlı ile Zarakolu’ya emniyet ve savcılıkta sorulan sorular aramalarda bulunan kitaplar ve ders notlarıyla ilgili.

Taraf, KCK’ya yönelik İstanbul’da düzenlenen operasyonda tutuklanan Prof. Dr. Büşra Ersanlı ile yayıncı Ragıp Zarakolu’nun savcılık ve mahkemedeki ifadelerine ulaştı. “Örgüt üyeliği” suçlamasıyla tutuklanan Ersanlı ile Zarakolu hem savcılık hem de mahkemede iddiaları reddetti.

Yayıncılık Faaliyetini Sordular

Burhan Ekinci’nin Taraf’taki haberine göre özel yetkili savcılığın, Zarakolu’na BDP’nin Siyaset Akademesi ve evinde yapılan aramalarda ele geçirilen belgelere ilişkin üç soru sorduğu öğrenildi. Zarakolu soruları şöyle cevapladı: “Siyaset Akademesi’ne davet üzerine katıldığım doğrudur. Kursiyerlere ders vermedim... Ele geçirilenler yayıncılık faaliyetim nedeniyle yaptığım çalışmalarla ilgilidir. Kitap taslaklarını içermektedir. Suçlamalara konu faaliyetlerim tamamen entellektüel faaliyetlerdir.”

Ersanlı’nın Ders Notları

Savcılığın Prof. Dr. Ersanlı’ya ise evinde yapılan aramalarda ele geçirilen notlardaki “Kürdistan Cephesi, Türkiye Cephesi” “kendi kaderini tayin hakkı”, “yerel yönetimler” ve BDP milletvekili Sebahat Tuncel’le yaptığı telefon görüşmesinin sorulduğu öğrenildi. Prof. Dr. Ersanlı ifadesinde Siyaset Akademisi’ne gönüllü olarak gittiğini hatırlatarak “KADER için hazırladığım ‘Türkiye Siyasi Kültür ve Siyasal Sistem’ adlı kitabımı okutmak için gittim” dedi. Sorguda üzerinde durulan “Türkiye Vatandaşlığı” kavramının 1921 anayasasında yer aldığını hatırlatan Ersanlı “Kendi kaderini tayin hakkı”na ilişkin ise 1918’deki Wilson prensipleri ile Türkiye’nin de taraf olduğu BM Siyasi ve Medeni Haklar Sözleşmesi’ni örnek göstererek savunma yaptı. Roj TV’den kendisinin arandığı hatırlatılan Ersanlı “Davet edildim ama canlı olarak herhangi bir programına katılmadım” dedi. Taraf’a konuşan avukat Ercan Kanar da “Tutuklamaya ilişkin deliller yok. Evleri aranmış. İllegal bir yazı bir belge, örgütün yayın dökümü, KCK’ya. PKK’ya ilişkin bir belge çıkmamış” dedi.

Ersanlı İçin Uluslararası Tepki

Bu arada tutuklamaların ardından başlatılan imzaya kampanyasına “Türkiye’deki Keyfi Gözaltıları Durdurun!” (Stop Arbitrary Detentions in Turkey!) başlıklı uluslararası imza kampanyasında sayı 2 bin 500’ü buldu. Bu isimlerden bazıları ise şöyle: İngiliz yazar Musa Moris Farhi, Columbia Üniversitesi’nden Prof. Hamid Dabashi, Hintli yazar Arundhati Roy.

İçişleri Bakanından Prof. Tepkisi

Öte yandan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin KCK tutuklamaları ile ilgili tartışma yaratacak açıklamalarda bulundu. Şahin, 20 bin profesörden bir tanesi tutuklanınca, sorgulanınca ya da yargılanınca ‘profesör olduğu için yargılanamaz’ yaklaşımı ve değerlendirmesinin doğru olmadığını Türkiye’de sanki bütün profesörler yargılanıyormuş gibi algı oluşturmaya kimsenin hakkı olmadığını söyledi.

Şahin’in açıklamaları şöyle: “Profesörlük ünvanını kullanarak kimsenin bir bölücü yapının şehir uzantısına gidip orada Türkiye’yi bölme dersleri vermeye hakkı olmadığını düşünüyorum. Eğer böyle bir şey yapılırsa ki yapıldığı iddiasıyla onlar üzerinde yargılama yapılıyor o zaman devletin kurumları devletin hakimi, savcısı devreye girer. Devlet önce kendisini korumak durumundadır. Vatandaşlarını koruyabilmek, huzurunu güvenliğini, ülkenin bütünlüğünü ve birliğini sağlayabilmek için.”

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı