Savcı Kiraz'ın Fotoğraflarını Yayımlayan Gazetelere Ceza

BİK, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Kiraz'ın 31 Mart'ta Çağlayan Adliyesinde rehin alınmasıyla ilgili fotoğrafları yayımlayan gazetelere cezai işlem uygulanmasına karar verdi.

Basın İlan Kurumunun (BİK) yönetim kurulu toplantısında, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın hayatını kaybettiği 31 Mart'taki rehin alma eylemine ilişkin fotoğrafları yayımlayan 39 gazete hakkında 1 ile 12 gün arasında ilan kesme cezası uygulanmasına karar verildiği bildirildi.

BİK Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ertem, AA muhabirine, dünkü yönetim kurulu toplantısında, Savcı Kiraz'ın rehin alınmasıyla ilgili görüntüleri yayımlayan gazetelere cezai işlem uygulanmasına dair karar alındığını söyledi.

BİK'in kamu ilanlarını yazılı basına dağıttığını anımsatan Ertem, ister istemez kamu ilanlarından pay aktarıldığı için gazetelerin yayın içeriğiyle ilgili de denetim görevi yaptıklarını ifade etti.

Ertem, şikayetleri basın-ahlak ilkeleri kapsamında değerlendirdiklerini ve buna göre gazeteler hakkında karar verdiklerini anlattı.

Bazı durumlarda ise resen hareket etme yetkileri bulunduğunu vurgulayan Ertem, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çağlayan Adliyesinde yaşanan olayla alakalı herhangi bir şikayet beklemeksizin, resen harekete geçtik. Bu olayı haberleştiren gazetelerle alakalı işlem tesis edilmesi yönünde olayın yaşandığı tarihten sonra süreci başlattık. Bunu yayınlayan ilgili gazetelere savunmalarını gönderdik, onlar da savunmalarını bize gönderdi. Savunmasını istediğimiz bütün yurt çapında yayınlanan gazete sayısı 39 olarak belirlendi. Yani bize göre bu olayı basın-ahlak ilkeleri çerçevesinde yansıtmayan gazete sayısı 39'dur.

Söz konusu gazetelerden 36'sı savunmasını verdi, 3'ü de savunma hakkından feragat etti."

"Savcı ile teröristi veren gazetelere biraz daha fazla ceza uyguladık"

Ertem, temel bakış açılarının, basın ahlak ilkelerindeki gibi malum törgütü savunmamak veya propagandasını yapmamak olduğunu dile getirdi.

Bu yönde haber yapıldığında kuruma cezai müeyyide uygulanması imkanı verildiğine dikkati çeken Ertem, şunları kaydetti:

"Biz de bu çerçevede bunu terör örgütünün propagandası mahiyetinde gördük. Savcımızın şehit edilmesi anının görüntüleri sosyal medyada da yayınlandı. İnternet ve sosyal medya için bir şey yapamıyoruz ama yazılı basında bununla alakalı fotoğrafları, terör örgütünün propagandası olarak değerlendirdik ve bazı gazetelere cezai işlem uygulanmasına dair karar verdik."
 

(AA)

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu