Deniyor ki, “Hükümet, Savcı Zekeriya Öz’ü kullandı, şimdi kenara attı.”
Yanlış.
İki açıdan birden yanlış!
Niye?
Birincisi; “Ergenekon ve bağlantılı davalarda bugüne kadar yapılanların tümünü, Zekeriya Öz tek başına yapmış değildir. Bu açıdan yanlış..”
İkincisi, “Zekeriya Öz; şu an kızak göreve getirilmedi, kenara atılmış değil..”
Bu tespitlerimizi biraz açalım..
Şöyle düşünün. Zekeriya Öz, şu şu kişiyi gözaltına aldırdı. Buna savcı olarak yetkisi vardı. Ama CMK’ya göre, gözaltına alınanlar, 4. günün sonunda, ya bırakılacak, ya da hakime gönderilecektir. Hakim tutuklamazsa, Zekeriya Öz’ün 4 günlük gözaltı işlemi ne işe yarar?
Evet, işin başlangıcı Zekeriya Öz olabilir. Ama Zekeriya Öz ile iş bitmiyordu. Bunun bir de mahkeme aşaması vardı..
Bu gerçeği gözardı etmek; Ergenekon davasını bir savcının yürüttüğü izlenimini vererek, davayı önemsizleştirmeye çalışmaktır.
Öyle ki; yapılmak istenen şey, “Kararların tek bir savcı tarafından alındığı izlenimi verilerek, hakim kararlarını gözlerden kaçırmak” anlamına da gelmektedir..
Farklı bir örnek verelim.. Zekeriya Öz, acil durum gerekçesi ile, bazı yerlerde arama kararı verdi. Şu şu evlerde, işyerlerinde aramalar yapıldı. (Bildiğim kadarı ile arama kararlarının da hemen hemen tamamı hakimler tarafından verildi ama... Savcı kararı ile yapılan aramalar için söylemiş olalım..) Hakim kararı olmadan, savcı kararı ile yapılan aramaların da tamamı, yine hakim onayına sunulmak zorunda. Hakimin onay vermediği arama kararı, geçersiz oluyor..
Öyle ise, Zekeriya Öz’ün, savcı olarak tek başına yapabileceği ne var?
Soruşturmaların başlamasında tabiî ki büyük rolü var. Ama, tek başına bu rol yeterli değil ki. Mutlaka hakimlerin de, bu soruşturmalarda aktif katkıları olması gerekir.
Şu tesbiti de yapalım..
Zekeriya Öz, soruşturmaları yaptı, sanıkları tutuklanma talebi ile hakime gönderdi.. Hatta; iddianameyi yazıp, davayı da açtı.
Bundan sonraki aşamada, o dava için Zekeriya Öz’ün yapabileceği bir şey yok ki..
Dava, hakimler ve duruşmalara çıkan savcılar tarafından yürütülmek zorunda..
Duruşmaya çıkan hakim; tahliye kararı verse, arkasından da beraat kararını bastırsa, Zekeriya Bey ne yapabilir ki?
Temyizi bile, duruşma savcısı veya başsavcı vekili yapabiliyor.. Bu durumda da; dünkü sıfatı ile Zekeriya Bey’in, kararları temyiz yetkisi dahi yoktu..
Şunu çok net olarak görmemiz gerekir: “Madem Zekeriya Bey’in başlattığı soruşturmalarda tutuklamalar var, hakimlerin onayladığı arama kararları var, devam eden davalarda sanıkların büyük oranda tutukluluğunun devam etmesi kararları var.. O halde, Zekeriya Öz yalnız değildir.. Savcı Öz ile duruşma hakimlerinin dava hakkındaki kanaatleri paralel demektir..”
Onun için diyorum ki, “Zekeriya Bey, başsavcı vekili oldu, soruşturmalardan alındı” diye, Ergenekoncular sevinç gösterisine soyunmasın..
Dün sadece savcı sıfatı ile başındaki başsavcı ve başsavcı vekiline rağmen bu soruşturmaları başlatan ve yürüten Zekeriya Öz, şimdi başsavcı vekili sıfatıyla, gerekirse çok daha fazlasını yapabilecek konumdadır.
Sizce de işin mantıklı izahı böyle değil mi?
Düşünsenize; Zekeriya Öz, sadece bir savcı iken, tek başına ve başsavcıya rağmen, başsavcı vekiline rağmen bu soruşturmaları yaptı ise, bugünden sonra çok daha fazlasını yapması gerekmez mi?
Çünkü o, artık savcı değil, başsavcı vekili..
Dün başsavcıya rağmen soruşturmalar açan bir savcı, şimdi başsavcı vekili olunca, çok daha fazlasını yapmasından daha doğal ne olabilir?
Tabiî ben bu tesbiti, olumsuz anlamda söylüyor değilim. “Keyfi kararlar alacaktır” anlamında söylemiyorum.. Kastım; Ergenekon gibi devasa bir davanın, bir savcının subjektif kararı ile açılıp yürütüldüğü izlenimini vererek, “Davayı önemsizleştirme” peşinde koşanların tutarsızlıklarını ortaya koymaktan ibarettir.
Sonuç olarak; Ergenekon davasından rahatsız olanlara, küçük ayrıntılardan kendilerine bir pay çıkarmaya çalışanlara şunu söyleyelim: “Sizin kafanıza göre savcı, sizin keyfinize göre hakim bulma devri kapandı artık. Siz, savcı ve hakim değişiklikleri ile bu işten sıyrılmayı aklınızdan silin.. Oturun; işlediğiniz suçlar için, ciddi savunmalar hazırlamaya başlayın. Yoksa, işiniz çok zor görünüyor!”
YENİ AKİT