Sarıyer'de Libya İntifadası Konuşuldu

Özgür-Der Sarıyer Temsilciliği'nde, Bülent Şahin Erdeğer, Libya izlenimlerini anlattı.

Bülent Erdeğer Şahin Özgür-Der Sariyer şubesinde intifada sürecinde Libya’yı değerlendirdi. Anadolu Ajansı Libya muhabiri Bülent Şahin, konuşmasında Libya’da düzenleyici bir devlet yapısının hen]z gelişmediğini, bunun Muammer Kaddafinin devrilmesinden sonra yaşanan en büyük handikaplardan biri olduğunu söyledi. Şahin, 42 yıllık bir diktatörlüğe 2011’de başkaldıran Libya intifadası Bingazi’de İslami yapıların sürece destek vermesi ile başkent Trablus’da çoğunluğu Kaddafi yanlısı olan rejim destekçilerinin süreç içinde yenilgiye uğramasıyla Libya’da yeni bir sayfa açıldığını söyleyen Şahin, bütün sorunlara rağmen diktatörlük sonrasının Müslüman Libya halkı için birçok fırsatı beraberinde getirdiğini dile getirdi.

6,5 Milyonluk Libya’da seçimlere ilginin az olması ve devlet yapısının zayıflığı partilerin kitlelerle bütünleşmesinin önündeki engellerden biri olduğuna işaret eden Şahin, liberallere verdiği destek ile tanınan Ali Zeydan’ın Almanya’ya kaçmasından sonra, Şeyh Sami gibi liderlerin siyasi arenada rol oynadığını yüzde 5-6’lık oy oranı ile Abdülhakim Belhac’ın halen en güvenilir şahsiyetlerden biri olduğunu sözlerine ekledi. Ayrıca Cemaat-ul Mukatile ve Orta Yol Partisi gibi partilerin siyasi yelpazeyi zenginleştirdiğini ancak kitlesel bir çekim merkezi yaratamadığına değinen Bülent Şahin, Libya’da Mısır’daki temerrüt hareketine benzer bir oluşumun Sadat Bedri liderliğinde özellikle batı odaklı çıkar çevrelerinin desteği ve yardımıyla ağırlık kazanmayı beklediğini söyledi. Almanya-İngiltere eksenli bu lobi ve siyasal odakların petrol kaynakları üzerinden pazarlık gücü bulduğunu ve hatta milis güçler ile kimi karanlık ilişkilere girerek şiddet sarmalına sokmaya çalıştığı Libya’da istikrarsızlığa oynadığına dikkat çekti.  

Şahin konuşmasında Suudi Arabistan’ın İhvan karşıtı propaganda faaliyetlerini özellikle camiilerde sürdürdüğünü ve bu kampanyanın zaman zaman başarı kazandığını söyleyen Şahin, Birleşik Arap Emirlikleri, ABD ekseninde bir başka çıkar üçgeninin İhvan’ın rolünü zayıflatmaya çalıştığını, Katar ve yer yer Türkiye’nin dış siyasetinin denge sağladığını belirtti. Şahin Kaddafi döneminde İslami eğitim ve bilinçlenmenin tırpanlandığını, 1 milyon Kuran hafızına karşın, İslami bilincin ülke çapında çok düşük olduğunu not eden Şahin, Kaddafi’nin yüzbinlerce küçük Kaddafi yarattığını ve tüketim toplumun kucağına ittiğini kaydetti. Libya’da bu nedenle bir İslami düşüncede yüzeysellik sorunun bir sorun olduğunu, intifadanın layıkıyla takdir edilip, sahip çıkılmasının önünde ciddi bir engel oluşturduğunu bildirdi. 

Etkinlik-Eylem Haberleri

Bursa’da Suriye devrimi ve Gazze konuşuldu
"Sürünün İçinde Dijital Dünyaya Bakışlar"
Başakşehir’den Gazze direnişine bin selam!
Adana Özgür-Der’de “Emperyalizm ve Siyonizm İlişkisi” konferansı düzenlendi
Özgür-Der Gençliği “İslami Perspektiften Psikoloji” kitabını değerlendirdi