Sapanca’da İtaat Bilinci ve Kalem Suresi Semineri

SABED Kur’an Seminerleri’nin ilki dernek salonunda gerçekleştirildi. Kalem Suresi ve itaat bilincinin işlendiği semineri Sirac ERDEN sundu.

İtaat kavramının anlamından yola çıkarak konuyu irdeleyen Sirac ERDEN; ilk İslam toplumunun oluşumunda İtaat kavramının çok önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. Doğru bir bilinçle başlayan mücadelenin doğru ilerleyeceğini ve hedefine ulaşacağını kaydeden Sirac ERDEN konu ile ilgili olarak şunlara değindi.

-    Kalem vurgusu vahyin kayıt altına alınmasına işarettir.

-     3 ve4.ayetlerde kesintisiz bir ecre sahip olmanın ancak büyük bir ahlak üzerinde olmakla ve bunun da vahiyle mümkün olabileceğini anlıyoruz.

-   7 ve 8.ayetlerde şaşırıp sapmamak Allah'ın yolunda olmak ancak "yalanlayanlara itaat etmemekle mümkün olabilecektir.

-    9.ayette uzlaşmasızlık vurgusu görüyoruz. Peygamberimizin mücadelesini mecrasından çıkartmayı hedefleyen Mekke'nin ileri gelenlerine bir hitap olan ayette onların Peygamberden yumuşaklık ve hoşgörü beklemelerinin arka planını düşünmek gerekir. Bu basit bir etki tepki olayı değildir. İslami mücadelenin temel ilkelerinden birini burada görüyoruz. Kendi ayakları üzerinde durmak ve bu şekilde mücadeleyi sürdürmek.

- 10-15.ayetlerde geniş bir Mekke fotoğrafı görüyoruz. İtaat edilmeyecekler listesi sıralanırken aynı zamanda Mekke'de nelerin olup bittiğini de anlıyoruz. Yemin edip duran aşağılık/ayıplayıp kötüleyen / söz getirip götüren / hayrı engelleyip sürdüren / saldırgan / olabildiğince günahkâr/zorba saygısız kulağı kesik/zenginliğin şımarttığı kişi/vahye öncekilerin masalları diyen.

-  Sonra surenin de asıl özü diyebileceğimiz "bahçe sahipleri" kıssasında emperyalist ve sömürgeci zihniyetlerin kodlarını görüyoruz.

Seminer daha sonra soru cevap ve katkılar ile devam etti.

SABED'in bir sonraki semineri 29 Ocak 2011 Cumartesi günü "Tertil üzere olmak" ve "Müzzemmil suresi" değerlendirmesiyle İbrahim MEMİGÜVEN tarafından yapılması planlanıyor.

Etkinlik-Eylem Haberleri

Bursa’da Gazze nöbeti devam ediyor
Çocuklar "Hayat Namazla Güzeldir" sloganlarıyla yürüdü
Aksa Tufanı ve kazanımları
Özgür-Der Üniversite Gençliği programlarına başladı!
Diyarbakır Özgür-Der Gençlik Çalışmaları başladı