HAKSÖZ-HABER
20 gazetenin ortaklaşa oluşturdukları sansür oluşumunu reddeden Akit tiraj ve kâr değil, misyon odaklı hareket ettiğini ortaya koydu.
Ulusal bazda yayın yapan 20 gazetenin dün yaptıkları ortak açıklamayla bundan böyle yayınladıkları her tür haber, köşe yazısı, fotoğraf, karikatür vb. materyalin ne televizyonlar ne de internet siteleri tarafından kullanılmasına izin vermeyeceklerine ilişkin deklarasyonları tartışılıyor.
Şüphesiz ürettikleri ya da imza attıkları haber ya da düşünceler üzerinde son sözü söyleme hakkı elbette sahibine ait olacağından gazetelerin bu kararına saygı duyulmalı.
Mamafih kamuoyuna mal olmuş bir haber ya da fikrin iktibas edilip gündeme taşınmasının engellenmesi anlamına gelen bu tutumu bir tür sansürcülük olarak nitelemek de yanlış olmasa gerek. İletişim mantığına aykırılık içerdiği gibi, bunun aynı zamanda uygulanması zor bir karar olduğu da açık. Gazetelerde yayınlanan haber ya da fikirlere bir tür mal, emtia muamelesi yapılmasının uygunluğu da ayrıca tartışılmalı!
Bu noktada bugün yayınladığı bir açıklamayla Akit Gazetesinin konuya ilişkin benimsediği tutumun gayet anlamlı ve önemli olduğunun altını çiziyoruz. Aşağıda tam metnine yer verdiğimiz açıklamasıyla Akit özetle tirajını korumak ve ticari kazancını artırmaktan daha büyük bir derdinin, hedefinin olduğunu beyan ediyor. Akit inananların sesi olma misyonuyla yola çıkan bir yayın organı olarak, mesajının daha fazla insana ulaşmasını arzu ettiğini, bu yüzden de gazetede yer verilen her türü materyalin özgürce paylaşılmasını engellemeyi düşünmediğini bildiriyor.
Bu tutumuyla sıradan bir gazete olmadığının altını çizen ve İslami hassasiyet sahibi bir yayın organının sahip olması gereken yaklaşımı yansıtan Akit’i tebrik ediyoruz.
Akit'in açıklaması şöyle:
“Zorunlu Açıklama
Ulusal yayın yapan 20 gazete, dün yayınladıkları tam sayfa duyurularla; bundan böyle kendi gazetelerinde yayınlanan haber ve köşe yazılarının, internet sitelerinde ve televizyonlarda kullanılmasına izin vermeyeceklerini açıkladılar.
Akit olarak, biz bu duyuruya katılmadık.
Katılmayı düşünmedik.
Peki, niçin?
Çünkü biz fikir gazetesiyiz.
Bizim önceliğimiz; fikrimizin yayılmasıdır.
Nihai gayemiz; fikirlerimizin dar çerçevede sıkışıp kalması değil, çok daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamaktır.
Fikirlerimiz, tespitlerimiz, yorumlarımız ne kadar çok okuyucuya ulaşırsa, biz bundan ancak mutluluk duyarız.
Bunun için de gazetemizde yayınlanan haber ve köşe yazılarının, internet siteleri tarafından alıntılanmasına ambargo koymayı düşünmüyoruz.
İlk günden bu yana, sansürün her çeşidine karşı çıktık. Çıkmaya da devam edeceğiz.
Gazetemizde yayınlanan köşe yazılarının, özel haberlerin, tespitlerin daha fazla okuyucuya ulaşması anlamına gelen alıntıları engellemeyi, bu sebeple doğru bulmuyoruz.
Biz, gazeteciliği aydınlatma aracı olarak görüyoruz.
Bugüne kadar sürdürdüğümüz; “inananların gören gözü, işiten kulağı, haykıran sesi olma” görevini daha geniş kitlelere ulaştırma adına, özel haber ve köşe yazılarının (vb.) özgürce paylaşılmasına, bundan sonra da bir engel getirmeyi düşünmüyoruz.”
***
Hangi Gazeteler Var?
Ulusal yayın yapan 20 gazete, haber ve yazılarının internet siteleri ve televizyon kanalları tarafından alıntılanmasına izin vermeyeceklerini açıklamışlardı.
Dün bu 20 gazetede yayınlanan duyuruda, kaynak gösterilerek bile olsa haber ve yazılarının internet siteleri ve televizyon kanallarınca alıntılanmasına müsaade etmeyecekleri bildiriliyordu.
O gazeteler şöyle: Star, Akşam, Bugün, Cumhuriyet, Fanatik, Fotomaç, Güneş, Habertürk, Hürriyet, Hürriyet Daily News, Milliyet, Posta, Radikal, Sabah, Takvim, Todays Zaman, Türkiye, Vatan, Yeni Şafak ve Zaman.