Şam “yaşanabilir başkentler” listesinde sondan birinci!

Suriye’de hayatın normalleştiği yönünde ciddi bir dezenformasyon yayılırken yapılan araştırmalar tam tersini gösteriyor.

HAKSÖZ HABER

Esed rejimi desteklediği sosyal medya fenomenleri eliyle Suriye’de hayatın normalleştiğini iddia ediyor. Bunlardan birisi Kemal Canbolat isimli müptezeldi. Canbolat rejimin hakim olduğu dar bir bölgede gittiği gece kulüplerinden videolar çekerek “normalleşme” algısı oluşturmak istemişti.

Son olarak ise Fatih Koparan isimli “Youtuber” Canbolat’ın daveti üzerine Suriye’ye gidip “savaş bitti” algısına destek vermek için çekimler yapmıştı. Kendisini “hovarda” olarak tanımlayan Koparan’ın Esed’in Türkiye temsilcisi Deniz Büstani ile fotoğrafları çıkmıştı…

Esed rejimi tarafından yapılan propagandalarla gerçekler arasında ise dağlar kadar fark var. Daha üç gün önce rejim Halep’i havan toplarıyla vurarak insanları katletti.

The Economist'in analiz bölümü Economist Intelligence Unit (EIU) ise 173 şehrin verilerine bakılarak yıllık hazırlanan yaşanabilirlik endeksi hazırladı. Ülke başkentlerinin esas alındığı araştırmada en yaşanabilir şehirler şöyle:

Viyana (Avusturya), Kopenhag (Danimarka), Melbourne (Avustralya), Sidney (Avustralya), Vancouver (Kanada), Zürih (İsviçre), Calgary (Kanada), Cenevre (İsviçre), Toronto (Kanada), Osaka (Japonya)

Esed rejimin hakimiyeti altında başta elektrik, su,  akaryakıt gibi temel ihtiyaçlarından mahrum kalan Şam’da listede sondan birinci olarak yer aldı. Listenin altındaki yaşanabilirliği en düşük 10 şehirde salgın sonrası gelişme gözlenirken listenin en altındaki Suriye'nin başkenti Şam'da ise gelişme dahi saptanmadığı ifade edildi.

Sıralamalar, şehirlerin istikrar, sağlık hizmetleri, kültür ve çevre, eğitim ve altyapı imkânlarının puanlanmasıyla elde ediliyor...

Yorum Analiz Haberleri

Yapay zeka statükocu mu?: ChatGPT'de cevaplar neye göre değişiyor?
Devrim ile derinleşen kardeşlik: Suriye & Türkiye
Meşru olanı savunursan karşılığını elbet görürsün!
Türkiye solu neden hala Esed rejimini savunuyor?
Sosyal medyada görünürlük çabası ve dijital nihilizm