Başbakan Davutoğlu "terörün" bir insanlık suçu olduğunu vurgulayarak, "Teröre karşı bütün ülkelerin, özellikle de 'komşu' denen ülkelerin iş birliği, en önemli önlem niteliği taşımaktadır" dedi.
Davutoğlu "Son dönemde özellikle Suriye ve Irak'ta ortaya çıkan kriz sonrasında, göç sadece yakın komşu ülkelerin değil Avrupa'nın ve insanlığın meselesi haline gelmiş buluyor. Bu noktada da Türkiye ile Bulgaristan yakın iş birliğini şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da sürdüreceklerdir" ifadelerini kullandı.
Ankara'daki saldırıya ilişkin olarak Davutoğlu, "Saldırganların DNA testleri konusunda önemli bulgulara ulaşıldı. Özellikle bir saldırganla ilgili detaylı araştırma devam ediyor. Ayrıca saldırıyla ilgili başka diğer bazı irtibatlar konusunda da soruşturma derinleştiriliyor" dedi.
Başbakan Davutoğlu, "Kim, ne bağlantı üzerinden gerçekleştirmiş olursa olsun bu alçakça saldırıyı yapanları ortaya çıkarıp adalete teslim edeceğiz, geri planda destek olanları. Mutlaka bu alçakça saldırıyı planlayanlar da cezalandırılacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmamalıdır" diye konuştu.
'Zaaf olup olmadığı inceleniyor'
Saldırısının gelişim seyri içinde idari anlamda zaaf söz konusu olmuşsa bunun da detaylı olarak incelendiğini bildiren Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Bu çerçevede de soruşturmanın selameti bağlamında, Ankara Emniyet Müdürü, Ankara İstihbarat Şube Müdürü ve Ankara Güvenlik Şube Müdürü dün gece itibarıyla açığa alınmıştır. Türkiye bir demokratik hukuk devletidir ve demokratik hukuk devleti kuralları içinde hem hukuki hem idari soruşturma yürütülecektir."
"Türkiye kabul edemez"
Suriye ve Irak'taki şiddet ve kaosun Türkiye'ye herhangi bir şekilde yansıtılmasına, orada oluşan silah stokunun Türkiye'ye sokulmasına izin vermeyeceklerini belirten Davutoğlu, bu konuda tutumlarının açık ve net olduğunu ifade etti. Davutoğlu, "Bu tutum, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya Federasyonu'na da iletilmiştir. Türkiye, bu anlamda, Türkiye'ye savaş açmış terör örgütleriyle iş birliği yapılmasını kabul edemez" dedi.
Başbakan Davutoğlu, "Bu saldırının soruşturmasını derinleştirdikçe, özellikle twitter hesapları ve verilen bazı IP adreslerinden hareketle ulaştığımız sonuçlarla da görüyoruz ki bu saldırılarda hem DAEŞ hem PKK, etkin rol oynama ihtimalleri yüksek olan örgütler" diye konuştu.
Başbakan Davutoğlu şunları kaydetti:
"Türkiye PKK ile irtibatlı gruplara silahlı yardımını kesinlikle mazur görmez, kesinlikle bu konuda herhangi bir müsamahaya izin vermez. Nasıl Amerika Birleşik Devletleri'nin Irak ordusuna verdiği silahlar daha sonra DAEŞ'in eline geçmiş ve DAEŞ tarafından bugün hepimize karşı kullanılıyorsa bugün PYD'ye verilen silahların da yarın PKK'nın eline geçerek Türkiye'ye karşı kullanılmayacağının garantisini kimse veremez."
"Mültecilerin arasına girmiş olmaları ihtimali söz konusu olabilir"
Başbakan Davutoğlu, "Mültecilerin arasına art niyetle bazı saldırganların ya da teröristlerin girmiş olmaları ihtimali her zaman söz konusu olabilir. Bunu engelleyecek tek şey çok sağlam bir istihbarat iş birliğidir. Bunun için de başta Bulgaristan olmak üzere bütün komşu ve dost ülkelerle istihbarat iş birliğine önem veriyoruz. Ama bunun da yetersiz kaldığı anlar olur. Nihai olarak bunu önleyecek olan husus, Suriye'deki krizin son bulması ve Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri dönmeleridir" dedi.
AA