Avukatı ve idam cezası karşıtlarının hakkında verilen cezanın adaletsiz bir uygulama olduğunu vurgulamasına rağmen zekâ seviyesi düşük olan Teresa Lewis adlı kadının yarın gerçekleştirilecek idamını hatırlatan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Sakine Aştiyani'yi kullanarak İran'a karşı geniş bir kampanya yürüten dünya medyasının, Lewis'in durumu hakkında suskun kalmasını eleştirdi.
ABD'nin Virginia eyaletinde, eşini ve üvey oğlunu öldürtmekten suçlu bulunan Teresa Lewis adındaki 41 yaşındaki beyaz kadının yarın idam edileceği bildirildi.
Teresa'nın avukatı ve idam cezası karşıtları, ölüm cezasının adaletsiz bir uygulama olduğunu vurgularken, IQ seviyesi 72 gibi düşük bir rakam olan Teresa'nın, zihinsel hastalığın sınırında bulunduğu ve cinayet planlayacak kadar zekası olmadığını savunuyor.
Ölüm cezası ile ilgili bilgilendirme merkezinin müdürü Richard Dieter, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Mesele Teresa'nın kadın olduğu için farklı muameleye maruz kalması meselesi değil. Mesele, Teresa'nın diğer iki suçludan daha az tehlikeli olması ve zihinsel durumunun af gerektirdiği, işlenilen çifte cinayet için sadece onun idam edilecek olması" diye konuştu.
Teresa'nın idam edilmesinin, idam cezasının itibarını daha da kötüleştireceğini belirten Dieter, "Ölüm cezasının Teresa gibi vakalar için icad edildiğini sanmıyorum" ifadesini kullandı.
ZİHİNSEL ÖZÜRLÜLEREN İDAMI YASAK
ABD Yüksek Mahkemesi, 2002 yılında zihinsel özürlülerin idamını yasakladı. Ancak Virginia Valisi Bob McDonnell, Teresa'nın af talebini geri çevirdi. ABD'de, cinayeti işleyenlerin yanı sıra, cinayeti azmetirenler de idam ediliyor, hatta bazı eyaletlerde, cinayetin suç ortağı da ölüm cezasına çarptırılabiliyor.
Ülkede idamı bekleyen 3 bin 200 erkek ve 60 kadın mahkum bulunuyor. İdam cezasının 1976 yılında yeniden yürürlüğe girmesinden bu yana, bin 215 erkek mahkuma karşın 11 kadın mahkum idam edildi.
Teksas eyaletinden sonra, en fazla idam cezası uygulanan Virginia'da 30 yıldır hiçbir kadın mahkum idam edilmedi.
AHMEDİNEJAD'TAN ÇİFTE STANDARTA TEPKİ
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, dünyada medyanın, ABD'nin Virginia eyaletinde idam edilmeyi bekleyen Teresa Lewis'in durumu hakkında suskun kalmasını eleştirdi. İran resmi haber ajansı İrna'nın bildirdiğine göre, Ahmedinejad, önceki gün ABD'nin New York kentinde Müslüman cemaatinin ileri gelenlerini kabulünde, İran'da zina yaptığı ve kocasını öldürenlere yardım ettiği gerekçesiyle idam cezasına çarptırılan Sakine Aştiyani'yi kullanarak İran'a karşı geniş bir kampanya yürüten dünya basınının, aynı hassasiyeti Teresa Lewis'e göstermediğine dikkati çekti.
SAKINE DE TERASA ILE AYNI SUÇLARI IŞLEDI..
New York'ta BM Genel Kurulu'na katılan Ahmedinejad, "Burada bir kadın (Teresa Lewis) idam edilecek ve kimse protesto etmiyor" dedi.
Ahmedinejad, Sakine Aştiyani'nin de tıpkı Teresa Lewis gibi zina yapıp, sevgilisinin kocasını öldürmesine yardım ettiğini hatırlattı.
ABD'deki adli kaynaklara göre, Teresa Lewis, cinayeti, eşinin ve asker olan 25 yaşındaki üvey oğlunun hayat sigortalarına konmak için planlamış.
Teresa, adli makamlara, Ekim 2002'de eşiyle birlikte yaşadığı karavanın kapısını kasten açık bıraktığını, böylece yaşları 19 ve 22 olan suç ortaklarının karavana girip eşi ve oğluna ateş açıp onları öldürdükleri yönünde itirafta bulunmuştu.
Teresa ve suç ortakları, çifte cinayet suçunu kabul etmiş, suç ortakları ömür boyu hapis cezasına çarptırılırken, Teresa, cinayeti teşvik edip planladığı için hakim tarafından "yılanın başı" olarak nitelendirilmiş ve ölüm cezasına çarptırılmıştı.
IQ'su ortalamanın üzerinde olan Teresa Lewis'in sevgilisi, 2003 yılında bir arkadaşına yolladığı mektupta, "kiralık katil olma isteğini ve çifte cinayeti tasarladığını" itiraf etmişti. Teresa'nın sevgilisi mektupta, "O (Teresa) tam istediğim gibi biriydi, yani para için evlenmiş ve kolayca baştan çıkarabileceğim fahişenin teki" diye yazdığı ortaya çıkmıştı.
Teresa'nın sevgilisi, cezaevinde intihar etmişti.
Siyonizmin hizmet ve idaresi altında yayın faaliyeti gösteren medya kuruluşlarının etkisi altında kalan ülkemizdeki bazı yayın organları da, İran'da idam cezasına çarptırılan Sakine Aştiyani'nin cezasının kaldırılması için neredeyse seferberlik ilan ederken, idam cezasına gerekçe oluşturan "kocasını öldürenlere (cinayete) yardım ve zina" suçlamasının ise sürekli üstünü örterek, işi duygu sömürüsüne çevirdiler...
Batı'nın 'insaniyeti' sözde!
Amerika'nın Virgina eyaletinde kocası ve üvey oğlunu öldürtmek suçundan idam cezasına çarptırılan Teresa Lewis sessiz sedasız infazını beklerken, cinayete yardım ve zina suçundan dolayı idam cezasına çarptırılan İranlı Sakine Aştiyani için uluslararası insan hakları kuruluşları, medya ve Batılı hükümetler kampanyalar düzenlemişti. Bu kampanyalar neticesinde Aştiyani'nin idamı ertelendi.
Cinayet ve zina suçlarından dolayı idam cezasına çarptırılan İranlı Sakine Aştiyani, başta ABD olmak üzere Batılı devlet ve medya tarafından idama karşı kampanyalarla desteklenirken, aynı suçtan idam cezasına çarptırılan Amerikalı Teresa Lewis ise sessiz sedasız infazını bekliyor. İdam edilecek olan Lewis için sessiz kalan Batılı devlet ve uluslararası insan hakları kuruluşları, İranlı Sakine Aştiyani için İran'ı kınamış, aralarında Türkiye'den bazı gazetelerin de olduğu medya da destek kampanyası düzenlemişti. Halen devam eden bu kampanyalar neticesinde idamı ertelenen Sakine Aştiyani'nin aksine, kocasının öldürülmesini organize ettiği suçuyla idam cezasına çarptırılan Teresa Lewis için aynı duyarlılığın gösterilmemesi çifte standart olarak değerlendiriliyor. Irak, Afganistan ve Filistin'de her gün yüzlerce kadın ve çocuğun Amerikalılar ya da Amerika'nın ürettiği silahlarla öldürülmesine rağmen cinayet ve zina suçu nedeniyle idam cezası verilen Aştiyani'nin durumunun gündeme getirilmesi, ABD'nin İran'a karşı yürüttüğü psikolojik harbin bir ayağı olarak yorumlanırken, uluslararası baskının yoğunlaştığı İran ise Amerikalı Teresa Lewis dosyasını uluslararası toplumun gündemine getiriyor. İranlı milletvekilleri, Lewis'in idamı halinde uluslararası kuruluşlara bir şikayet dosyası sunacaklarını bildirdi.
MEHMET NEDİM ASLAN/VAKİT