Fransa'nın başkenti Paris'te infaz edilen PKK'nın kurucu isimlerinden Sakine Cansız'ın kesintiye uğrayan Oslo görüşmelerine katıldığı öğrenildi. Cansız'ın Oslo sürecinin yeniden başlatılması için Almanya'da MİT görevlileriyle 2012 yılında birkaç kez bir araya geldiği belirtiliyor.
Cansız'ın, İmralı'dan kendisine ulaşacak mektubu aldıktan sonra tüm Avrupa'daki PKK unsurlarını bilgilendirmekle görevli olduğu belirtildi. Oslo-Habur sürecini tekrar başlatmak için MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın daha önce Almanya'da tedavi gören Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'yi ziyaret ettiği günlerde PKK kurucularından Sakine Cansız ile MİT görevlilerinin buluştuğu ifade edildi.
Bu buluşmada Oslo-Habur sürecinin tekrar nasıl başlatılabileceğinin masaya yatırıldığı kaydedildi. Oslo görüşmelerine katılan bir PKK'lının da ölümle tehdit edildiği öğrenildi.
Bugüne kadar birçok kadını örgüte kazandıran Sakine'nin bunların akıbeti konusunda endişe taşıdığı ve bunu görüşmede dile getirdiği kaydedildi.
ALMANYA BİLETİ ALMIŞLARDI
Olayın faillerinin belirlenmesi amacıyla başlatılan soruşturma kapsamında farklı pistler değerlendirilirken, Sakine Cansız’ın saat 13.30’da Paris’ten Almanya’ya gitmek üzere bilet aldığı ancak beklenen saatte Almanya’ya ulaşmaması nedeniyle endişelenilmesi üzerine olayın ortaya çıktığı öğrenildi.
ÜÇÜ DE TÜRKİYE VATANDAŞI
Fransa eski İçişleri Bakanı Claude Gueant, Fransız basınına yaptığı açıklamada olayın arkasında Türk makamlarının bulunduğu şeklindeki yorumları "olasılık dışı" olarak tanımladı. Türkiye ile Fransa arasındaki iç güvenlik anlaşmasının da mimarı olan Gueant, Türkiye ile Fransa arasında en iyi işleyen alanlardan birisinin adli ve güvenlik işbirliği olduğunu söylerken, Türk servislerinin Fransa'da bu tür bir operasyon yapmış olma olasılığı olmadığını kaydetti.
MİT DEVREYE GİREBİLİR
Fransa'nın başkenti Paris'te Kürt Enformasyon Bürosu'nda PKK'lı 3 kadının infaz edilmesine ilişkin soruşturmada MİT'in de devrede olduğu öğrenildi. Fransız makamlarının, adli soruşturmada destek aldığı istihbarat servisinin, Türkiye ile 'bilgi paylaşımı' kapsamında temasa geçtiği ve öldürülen üç kadın hakkında bilgi istediği öğrenildi. Adli soruşturmalarda bilgi paylaşımının istihbarat servisleri arasında rutin bir yardımlaşma olduğu, ancak Türkiye'yi ilgilendiren konularda gerektiğinde özel ekiplerin de yurt dışında görevlendirilebileceği belirtildi. Paris'teki katliamın Türkiye'nin terör sorununun çözümü için attığı en önemli adımı olumsuz etkilemeye yönelik olduğu değerlendirilirken, bu nedenle gerekirse soruşturma için özel bir ekibin Fransa'ya gönderilebileceği belirtiliyor.