BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Güvenlik Konseyi'nde, çatışmalarda sağlık kuruluşlarına yönelik saldırıların önlenmesine ilişkin toplantıda yaptığı konuşmada, Halep'te Kudüs Hastanesi’ne yapılan saldırının konunun aciliyetini bir kez daha gözler önüne serdiğini söyledi.
“İnsan Hakları İçin Doktorlar” kuruluşunun raporuna göre, Suriye'de çatışmaların başından beri sağlık kuruluşlarına 360'tan fazla saldırı olduğunu ve 730'dan fazla sağlık çalışanının katledildiğini ifade eden Ban, şöyle konuştu:
“Sağlık kuruluşlarına saldırılar kaza değil, kasıtlı eylemler hâline geldi. Sağlık kuruluşlarına saldırılar utanç verici ve affedilemez. Hastanelere kasıtlı saldırma savaş suçudur. İnsanların sağlık hizmetine ulaşmasının engellenmesi uluslararası insancıl hukukun ihlalidir.”.
“Sorumlular Hesap Vermeli”
BMGK'nın bu saldırıları kınamanın ötesinde bir şeyler yapması gerektiğini vurgulayan Genel Sekreter Ban, sorumluların bu konuda hesap vermesini istedi. Halep'te son günlerde yaşanan çatışmalara da değinen Ban, “Halep semaları varil bombaları ve top atışıyla dolarken hepimiz çatışmaların durması anlaşmasını kurtarmak için çalışmalıyız. Bu, sivillerin hayatının ve bu Konsey'in inanırlılığının korunması için çok önemli.” dedi.
“BMGK'nın 5 Daimî Üyesinden 4'ü Saldırılardan Sorumlu”
Toplantıda konuşan Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) Başkanı Dr. Joanne Liu, Afganistan'da ABD ordusunun, Yemen'de ise Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun MSF hastanelerine yaptığı saldırıları hatırlatarak, şöyle konuştu:
“BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimî üyesinden 4'ü, son bir yılda gerçekleşen hastane saldırılarının sorumlusu olan koalisyon güçleriyle farklı derecelerde ilişkili. Bunlar, Afganistan'da NATO öncülüğündeki koalisyon, Yemen'de Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, Suriye'de ise Rusya destekli koalisyon.”.
AA