Sağ-Sol Sapmalar ve Müslümanlar

26 Kasım Cumartesi Günü Bartın Bilgider'de Yılmaz ÇAKIR'ın sunduğu Müslüman Kimlikte Sağ ve Sol Sapmalar konulu seminer düzenlendi.

Seminerde Yılmaz ÇAKIR "Literatür olarak İslam’ın gerekli ve yeterli bir dile sahip olduğunu belirtti. Toplumsal olaylara ve yaşama dair yorumlar getirirken kendi İslami literatürümüzü kullanmamızın gerektiğini ancak İslam dışı literatürleri kullanırken aslında kendi kendimize zarar verdiğimizi belirtti. Çakır" ABDestli Kapitalizm eleştirisini yaparken müslümanlar bedensel arınmanın ve ibadetin gerekliliği olan abdest kavramının küçümsendiği, eleştirisel olarak farklı bir anlam içerse de kullanılan terimin İslamı bir anlam içermesi maalesef bizler için yanlış yönelimlere yol açmaktadır. Kendi terminolojini üretimiyorsan başkasınınkini ödünç alırsın ." dedi.

Seminerin ilerleyen bölümlerinde sol jargon üzerinde örneklemeler veren Çakır " Batı felsefesi ötekilik kuramına göre oluşur. Hegel'in idealizmine Marx'ın sosyalizmi cevap verir. Bunlar ters düz edilmiş felsefelerdir.  Dolayısıyla Batı felsefesi birbirini doğuran parçalardır. Tepkisellik sağlıklı bir yaklaşım değildir. Mazlumun kimliği sorulmaz, kimliği ile de bütünleşilmez. Yoksulluk Kur'an da istenilen bir şey değildir. Zenginliğinde saptırıcı yönleri zikredilmiştir. Cimrilik yerilirken saçıp savurmakta kınanmıştır. Dolayısıyla vasat bir ümmetten zikredilmiştir. Özellikle özgürlük değerlendirmesi yapılırken insan fıtratına ters ve toplumsal yaşayışını bozan kavramların özgürlük olarak değerlendirilmesi özgürlük anlayışının içini boşaltmaktır. Mini etekle Başörtüsünün aynı düzlemde değerlendirilmesi kendi kalene gol atmaktır. Muhafazakarlık, demokratlık ve liberal kavramların sağ sapmanın kaynaklarını olduğunu belirten Çakır değişen ekonomik ve sosyolojik bir ortamda 1000 sene devam edecek denilen 28 Şubatın üzerinden daha 15 sene geçmeden gelinen noktanın ve özgürlüklerdeki ilerlemenin yadsınamayacağını ve bu konuda hakkaniyetli olunması gerektiğini ancak ekonomik değişimde müslümanların lüks, gösteriş ve aşrılık konusunda iyi bir sınav veremeyen örneklerinin olduğunu belirtti. Sivil Toplum tanımlamasının bile müslümanlar için yersiz olduğunu müslümanlar için bu kavram yerine cemaat kavramını kullanması gerektiğini belirtti. Özellikle İslamı medya ve gazetelerin kavramları ve kullandıkları dili kullanırken dikkat edilmesi gerekir. Yılbaşı, sevgililer günü v.b. kavramların İslamı medyada yer alan örneklerinin maalesef esef verici örneklerdir. " dedi. Seminer soru cevap faslıyla sona erdi.  

Etkinlik-Eylem Haberleri

Bursa’da Gazze nöbeti devam ediyor
Çocuklar "Hayat Namazla Güzeldir" sloganlarıyla yürüdü
Aksa Tufanı ve kazanımları
Özgür-Der Üniversite Gençliği programlarına başladı!
Diyarbakır Özgür-Der Gençlik Çalışmaları başladı