Irak'ta, siyasetten çekildiğini açıklayan Şii lider Mukteda es-Sadr'ın neden böyle bir karar aldığı yönündeki sorunun yanıtı netleşmeye başladı.
Lübnanlı Şii Hani Fahs, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Mukteda es-Sadr’ın beklenmedik bir zamanda siyasetten çekilmesi Irak'ın siyasi yönden 'alarm' verdiğinin göstergesidir" dedi.
Fahs, Sadr'ın önceki dönemlerde buna benzer siyasi manevralarda bulunduğunu, bu seferki kararı üzerinde samimiyetle durmasını beklediklerini ifade etti.
Sadr'ın dini sorumluluğunu yerine getirmek için siyasete girdiğine işaret eden Fahs, "Sadr, siyasetten çekilerek, yapılan yolsuzluklar ve son günlerde Irak şehirlerinin Maliki yönetimine bağlı güçler tarafından bombalanmasından kaynaklanan kötü gidişattan duyduğu rahatsızlığını ortaya koymuştur" değerlendirmesinde bulundu.
Maliki'yi, Irak'ı Amerika ve İran'ın siyasi oyun arenası haline getirmekle suçlayan Fahs, "İran, Irak üzerinden elini çekmelidir" diye konuştu.
İstifa milletvekili seçimiyle ilgili
Lübnanlı Şii Ali el-Emin de, Sadr'ın yıllardır siyaset alanında olmasına rağmen halkın sorunlarına cevap verememiş olmasının bu kararında etkili bir rol oynadığını kaydederek, "Sadr, Maliki'nin yönetime geçmesinden bu yana var olan kötü gidişattan kendisinin de sorumlu olduğuna inanmaktadır" ifadesini kullandı.
Sadr'ın siyasetten çekilmesi yönündeki kararının nedenine ilişkin ise El-Emin, "Bu karar, kurulacak yeni parlamento için hazırlanacak listenin düzenlenmesiyle ilgilidir. Hükümet şu haliyle, seçim sonuna kadar yönetimin başında kalmaya devam edecektir" dedi.
Sadr baskı altında bu kararı aldı
Arap-Avrupa Araştırmaları Merkezi Genel Sekreteri Abdul Hüseyin Şaban, Sadr'ın Irak Başbakanı Nuri el-Maliki hükümetini destekleme veya yapılanlar karşısında "sessiz kalma" konusunda içerden ve dışardan baskılara maruz kaldığını söyledi.
Şaban, şöyle devam etti:
"Sadr, Maliki'yi onaylayamayacağını veya bu durum karşısında sesiz kalamayacağını düşündüğü için, 'istemese de' geçmişte yaptığı gibi siyasetten çekilme zorunda kaldı."
Sadr'ın siyasetten ayrılma kararının, parlamentonun, milletvekilleri ve bazı devlet adamları için imtiyazlar içeren yasa tasarısını kabulünden sonra gelmesine dikkat çeken Şaban, Sadr'ın belirli dönemlerde siyasetten çekildiğini ilan etmesinin, halkın bazı kesimlerinde ona karşı ilgiyi arttırdığını ifade etti.
"Sadr siyasetten uzaklaşmasını ilan etmesiyle, Amerika ve İran'ın desteklerine rağmen Maliki'ye şiddetle karşı olduğunu ortaya koymuştur" diyen Şaban, "Sadr, siyasetten ayrıldığını ilan ederek son zamanlarda Anbar eyaletine bağlı bazı şehirlere yapılan hava saldırılarının sorumluluğunu da taşımak istemediğini ilan etmiştir" şeklinde konuştu.