İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (İFSAK) tarafından bu yıl 4’üncüsü düzenlenen ve İstanbul’un çeşitli mekânlarında gerçekleşen festivalin açılışı 15 Ekim Cumartesi günü İFSAK binasında yapıldı.
Genç fotoğrafçıların önünü açmayı hedefleyen İfsak Genç Fotoğrafçılar Festivali’nin bu yılki konusu ise “görü-yorum”.
“Görmek”ten türeyen Türk filmlerinin mucize anlarındaki unutulmaz
repliklerini anımsatacak olan “görü-yorum”, fotoğraflara tekrar tekrar
bakmamızı sağlayacak kadar iddialı! Her gözün gördüğü bir değil, farklı pencerelerden ulaşıyoruz anlamlarımıza.
Bu festivalde yer alan kareler gördüklerimizi yorumlarken bir kez daha düşündürüyor zira John Berger’in “Herkes bakar ama bazıları görür” cümlesi festivalin bu seneki konusu.
Sabiha Çimen de kişisel fotoğraf sergisini açmaya hak kazanan genç fotoğrafçılar arasında. ‘İslami Okullar ve Sene Sonu Müsamereleri’ başlıklı dikkat çeken fotoğraf serisi ile kişisel sergisini açan fotoğrafçı projesiyle ilgili şu sözleri söyledi:
“İslami Okullar ve Sene Sonu Müsamereleri” aslında uzun süredir çalışmak istediğim bir konuydu. Proje konusu salt estetik kaygıyla düşünüldüğünde ortaya çıkan malzeme fotografik açıdan farklı teknik ve stillerin çalışıldığı bir serinin ötesine geçmeyecekti. Kaldı ki, projenin nihai hedefinde sadece bu kaygılar yoktu. Üretebilmenin tek yolu olan sorulardan aklımı en çok kurcalayanı İslami okulların elinden çokça çektiği 28 Şubat döneminin bu okullardaki etkisi kadraja alınabilir miydi? Bu noktada seride bu dönemin izlerini taşıyan bir okul bulabilmek gerekliydi.
28 Şubat Post modern Darbesinden sonra Muhafazakâr yaşam biçimine karşı özellikle eğitim alanında karşılaşılan ötekileşici tutum, kısıtlayıcı yönetim, sürekli kontrol ve baskı şedit bir rutin haline gelmişti.
Bu nedenle de hassaten 28 Şubat dönemi baskılarından fazlasıyla nasibini almış bir okulun yılsonu müsameresinde çalışmamı gerçekleştirdim. Yasak döneminin halet-i ruhiyesini taşıyan müsamere salonundaki ürkek duvarlar ve tavanlar, mimari yapı, el yordamıyla hazırlanmış son derce yalın sahne dekoru ve her an terk edilecekmiş gibi bir izlenim veren sandalyeler, ortamla bütünleşmiş hal ve hareketleri ile ebeveynlerin ve öğrencilerin mekânla senkronize yönlerine dikkat çekmek istedim. Eğitime, kadına, çocuk yetiştirmeye önem veren, içine kapanık ve yaraları sarmaya çalışan muhafazakâr çekirdek aile profilini ‘eğitim’ alanında fotoğrafladım ve festivale katıldım. Farklı fotoğraf teknik ve stillerinin bir arada kullanılmaya çalışıldığı bu seride, estetik ve konu açısından bir ehemmiyet önceliği yoktur. Sergi hem stil hem de proje konusu açısından benim için oldukça değerlidir. Fotoğraf serimi kendi düşünceme paralel olarak değerlendiren ve de kişisel sergimi açmama olanak tanıyan İFSAK Jürisine de ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum”
Sabiha Çimen’in Fotoğraf sergisi 31 Ekim’e kadar Taksim İfsak Sergi salonunda gezilebilir ve katılımcılar Salı-Perşembe günleri fotoğraf gösterileri izleyebilir.
Fotoğraf meraklıları için birbirinden farklı Kişisel, Karma ve Grup sergileri hakkında daha fazla bilgi almak için:
http://www.ifsakgencfotofest.com/?p=471
Festival sürecinde seçilen en iyi fotoğraflardan oluşan sergi ise kasımın ilk haftası Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde açılacak.
(İFSAK: İstiklal cad. Ayhan Işık Sok. No: 32/2 34433 Beyoğlu/ İstanbul)
HABER: CİHAD CANER