Sabancı Üniversitesi Gül’ün Kızını Almamış

Sabancı Üniversitesi, Abdullah Gül dışişleri bakanıyken kızı Kübra'yı başörtüsü olduğu için okula kabul etmemiş.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kızı Kübra'nın başörtüsü nedeniyle Sabancı Üniversitesi tarafından kabul edilmediği ortaya çıktı. Gül'ün dışişleri bakanı olduğu dönemde gerçekleşen olayın tanığı Can Paker, o günleri hatıratında anlattı. Gül'ün hanımı Ankara Üniversitesi'nde başörtüsü nedeniyle kapıdan çevrilmişti.

TESEV Yönetim Kurulu Başkanı Can Paker'in hayatının anlatıldığı "Bir Can Paker Kitabı-Geriye Bakmak Yok" Alfa Yayınları'ndan çıktı. Gazeteci Fatih Vural'ın kaleme aldığı kitapta Paker'in tanık olduğu siyasi anekdotlar yer alıyor. Kitaptaki en çarpıcı bölümlerden biri ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Dışişleri Bakanı olduğu dönemde kızı Kübra'yı Sabancı Üniversitesi'ne aldırmak istemesiyle yaşananlar...

Sabancı Üniversitesi'nin mütevelli heyetinde yer alan Can Paker, Gül'ün o dönem yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

“Oğlu, Sabancı Üniversitesi'ne girmişti. Aradan bir iki sene geçti. Abdullah Bey, 'Can Bey, bir de kızım Kübra var. Kızımı Sabancı'ya alabilir miyiz' dedi. 'Tabii alırız' dedim. 'Ama başörtülü' dedi. 'Bence alınır' deyip Tosun'a (Rektör Tosun Terzioğlu) telefon açtım. 'Tosun, Abdullah Bey'in kızını da okula alalım' dedim. Tosun, 'Can, kapatırlar okulu' dedi. Abdullah Bey de duyuyor... Ben, 'Abdullah Bey, bunu biraz daha zorlayayım' deyince, "Yok yok Can Bey, zorlamayın. Ben zaten tahmin ediyordum' dedi. Kızını Ankara'da bir okula gönderdi. Oğlunu da aldı Sabancı'dan. Tepki olarak aldığını düşünmüyorum. 'Ağabey kardeş aynı yerde okusunlar' diye düşündü muhtemelen.”

EŞİ DE ÜNİVERSİTE KAPISINDAN ÇEVRİLMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Abudllah Gül'ün sadece kızı değil, eşi de bir zamanlar üniversite kapılarından geri çevrilmişti.  Gül'ün hanımı Hayrünnisa Gül Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arap Dili ve Edebiyatı bölümünü kazanmıştı; ancak 8 Eylül 1998'de kayıt için gittiğinde başörtülü fotoğrafı kabul edilmeyerek kaydı yapılmadı. Bunun üzerine 1999'da dönemin Fazilet Partisi milletvekili olan eşi Abdullah Gül, Hayrünnisa Gül'ü Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi önüne, noter ve gazeteciler eşliğinde getirdi ve yine kayıt yapılmayınca basına dönerek, "Bugün Moskova'da yaşıyor olsaydık böyle bir engelle karşılaşmazdı eşim" dedi.

Gül çifti, bu olayın ardından hukukî yola başvurdular. Ancak iç hukuk yolları tükenince 2002 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdular. Aynı yıl Ak Parti genel seçimleri kazandı ve Abdullah Gül başbakan oldu. Mart 2004'te eşi başbakanlıktan ayrıldıktan yaklaşık bir yıl sonra Hayrünnisa Gül, davadan vazgeçti.

 

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu