Rusya'nın Suriye'deki Gelecek Planları

Rusya'nın inkarlarına karşı Moskova'nın Suriye'de Esed'e sağladığı askeri desteğin ciddi boyutlara ulaştığına dair giderek artan sayıda kanıt ortaya çıkıyor.

Rusların odağında ülkenin kuzeybatısındaki Lazkiye kentinde kurulan hava üssü var.

Çok sayıda Antonov tipi büyük askeri kargo uçağı son günlerde Lazkiye'ye geldi. Ayrıca Rus donanmasının çıkarma gemileri de Tartus kentinin limanına demirlemiş durumda. Kent Rusya'nın küçük bir deniz üssü haline geldi.

Moskova uzun süredir devam eden Beşar Esed'e silah desteğinin sürdüğünü belirtiyor. Rus askeri ekipmanlarının gittiği yerlere Rus ordusunun danışmanları ve eğitmenleri de gidiyor.

Ancak son günlerde yaşanan teçhizat sevkiyatı çok farklı boyutlara ulaşmış durumda.

Günümüzde açık kaynaklardan istihbarat toplamak mümkün. Örneğin sivil uydular Lazkiye'de Rus varlığının önemli ölçüde genişlediğini ve yeniden yapılandırıldığını gösteriyor. Hatta kentteki askeri üsse yeni bir iniş pisti dahi inşa edildiği görülüyor. Yeni bir kontrol kulesi, artan personel için prefabrik tesisler artık Lazkiye'de.

YouTube videolarında Rus yapımı yeni zırhlı araçların Esed güçleri tarafından kullanıldığı görülüyor. Operasyonel güvenlik açısından en garibiyse, Suriye'deki Rus askerleri tarafından çekilen 'selfie'lerin sosyal medyada paylaşılması.

Tüm bunlar istihbarat birimlerinin çalışmalarına dahi gerek duymadan gözlenebilen son gelişmeler. Ancak Rusya'nın Suriye'deki son girişimleri Amerikalıların gözünden kaçmıyor.

Üst üste çıkan haberlerde isimlerini vermeyen ABD yetkilileri, Rusya'nın Lazkiye'ye T-90 tanklarını gönderdiğini, ağır zırhlı araçların ve SA-22 hava savunma sistemlerinin taşındığını anlatmaya başladı.

Şu ana kadar bu iddiaların hiçbirisi bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmış olmasa da Rusya'nın askeri varlığını artırdığı konusu net.

Rusya Suriye'deki askeri varlığını artırıyor ama neden? Moskova'nın amacı ne?

Klasik bir 'hava köprüsü'

Gönderilen tüm askeri teçhizat Esed rejiminin kullanımına verilse dahi, sadece bölgesel bir avantaj sağlayabilecek düzeyde.

Rusya'nın amacı daha örtülü bir girişim gibi duruyor, fiili bir niyetten çok bir sinyal veriliyor.

Aslına bakılırsa şu ana kadar güden tüm teçhizatlar klasik bir 'hava köprüsü'nün inşa edildiğine işaret ediyor. Yani Suriye'de güvenli bir üs oluşturup Esed'in ihtiyaç duyması halinde ilave birliklerin sevk edilmesi amaçlanıyor olabilir.

Bu üs operasyonel hale geldiğinde farklı amaçlara da hizmet edebilir. Suriye'deki gelişmelere göre Moskova'nın bir noktada ülkeye kara hedeflerini vurabilen uçaklar sevk edebileceği speküle edilen bir konu.

Her ne kadar birçok uzman pek mümkün olmadığını düşünse de Rus birliklerinin de doğrudan çatışmalara girmesi ihtimaller arasında gözüküyor. 

Diplomatik girişim

Daha önemli olan konu ise Rusya'nın son girişimleriyle diplomatik bir sinyal veriyor olması. Moskova Suriye'nin ve çevre coğrafyasının geleceğinde söz sahibi olmak istiyor. Soğuk Savaş'ın ardından Rus donanmasının uzun yıllar Akdeniz'e inmediği bir dönem yaşanmıştı.

Ancak bugün Putin'in daha genişlemeci bir dış politika izlediği ve Suriye'deki Tartus kentini Akdeniz'e açılan bir kapı olarak gördüğü net.

Rusya'nın Beşar Esed'e desteğinin ilelebet devam edebileceği de düşünülmemeli.

Putin'in son hamleleri Esed'in devrilmesine izin vermek istemediğini gösteriyor. Ancak bu Esed'in sonsuza dek Suriye'nin başında kalacağı anlamına gelmez. Rus diplomasisi askeri operasyonlarla koordinasyon içerisinde çalışarak Esed'in göreve devam ettiği geçici bir çözüm geliştirmeye uğraşıyor. Ancak Rusya'nın Suriye planı Esed döneminin çok ötesine bakıyor. 

BBC 

Suriye Haberleri

Hamas yöneticisi Nassar: “Halkını katleden Esed direnişin timsali olamaz”
Suriye’ye dönüşlerin “gönüllü” olduğundan emin misiniz?
Suriyeli aileye sınır dışı kararı!
İşgalcilerin Şam'daki hava saldırısında 16 kişi katledildi
Rusya'nın gerçekleştirdiği Etarib pazar yeri katliamının 7'nci yılı