“Rusya ve İran’ın Suriye’si”: Teslimiyet mi, Mücadele mi?

Kenan Alpay, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin arasında yapılan görüşmede İdlib’e dair varılan anlaşmayı değerlendirdi.

Kenan Alpay’ın konuyla alakalı yazısından:

Moskova’da gerçekleşen Erdoğan-Putin zirvesinden ateşkes kararı çıkması için iki taraf adına da resmi beyanlar yapıldı. Ancak ateşkes için kabul edilecek sınır neresi olacak? Rusya’nın dayatması, o da şimdilik kaydıyla, Türkiye’nin askeri gözlem noktalarını İdlib’in kuzey batısına 5 belki 10 km’lik bir hatta çekilmesiyle oluşacak bir bölge için öngörülüyor.

Ancak Erdoğan-Putin görüşmesi sürerken dahi Rusya savaş uçakları İdlib’teki bombardımanlarına ara vermeden devam ediyordu. 33 askerin katledilmesinin üzerinden geçen ancak bir haftalık zamandan sonra Putin kameralar önünde “saldırıda Türk askerinin orada olduğu bilinmiyordu. Hayatını kaybeden askerler için taziyelerimi iletiyorum” diyebildi. Ancak kendi suçlarını inkâr ettiği gibi cinayet ortakları için de benzer üzüntüyü ifade ederek güya acıları eşitlemiş oldu: “Suriye ordusunun gerçekten ciddi kayıpları var. Tüm bunlardan dolayı bu olayın bir daha tekrarlanmaması, Türk Rus ilişkilerine zarar vermemesi için görüşmelere devam etmemizde fayda var.

Rus Tipi Tatlı-Sert Diplomasi

Peki, Rusya-İran desteğiyle Soçi’de ilan edilen sınırları kuzeye ve batıya doğru delik deşik edip ilerleyen Esed rejiminin mevcut konumuna rıza gösterir mi? Askeri gözlem ve kontrol noktalarını Hatay sınırına doğru çeker mi?

(…)

YAZININ TAM METNİ >>>

Yorum Analiz Haberleri

Suriye'nin Türkiye'den ve Arap ülkelerinden ne beklentisi var?
Adem Özköse: Suriye’de kendimi artık büyük bir hikayenin başlangıcındaymışız gibi hissediyordum
60 yıllık Baas sultasının izlerini silmek kolay olmayacak!
İslam'a saldırmak için fırsat kollayanlar...
"Esed Erdoğan’ın çağrısına olumlu cevap verecek diye çok korktuk"