Rusya Suriye’de Ne Yapmaya Çalışıyor?

Moskova’nın Suriye’deki askeri varlığında kayda değer bir artış olduğu yönünde haberler geliyor. ABD, Yunanistan’dan hava sahasını Rus askeri ikmal uçuşlarına kapatmasını istedi.

Rusya’nın Suriye’ye askeri desteğini artırdığını belirten ABD, Yunanistan’dan hava sahasını Rus askeri ikmal uçaklarına kullandırtmamasını istedi. Atina, yardım taşıyan Rus uçaklarının Suriye'ye Yunanistan üzerinden değil, daha doğuda bir güzergâhı kullanarak gitmeyi planladığını belirtti. Aynı bağlamda Bulgaristan, hava sahasını kullanmak üzere Rusya'dan iletilen bir talebi önce reddetti, ardından Rus uçaklarını indirip denetledikten sonra geçişlerine izin verileceğini açıkladı. Rusya ise Bulgaristan izin vermese bile alternatif yollar bulduklarını duyurdu, bu yolların ne olduğuna ise değinmedi. 

Washington Cumartesi günü Moskova’nın Suriye’deki askeri varlığının artışından endişe duyduğunu açıklamıştı. 

Kerry’den Lavrov’a: Ne yapıyorsunuz?

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Washington’un bu endişesini Sergey Lavrov ile Cumartesi günü yaptığı telefon görüşmesinde de dile getirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın sözcüsü Maria Zakharova da 6 Eylül 2015 Pazartesi günü, Suriye rejimine silah sağladıklarını hiçbir zaman saklamadıklarını söyledi.

Zakharova,  Lavrov’un Kerry’ye şunları söylediğini aktardı:

"Rusya’nın Suriye’de askeri operasyonlara katılmasından bahsetmek için henüz ‘çok erken."

Reuters’e adını açıklamadan bilgi veren üst düzey ABD’li bir yetkili, Rusya’nın Suriye’de şüpheli hazırlıklar içerisinde olduğu öne sürmüştü.

Aynı kaynağa göre, Rusya yüzlerce kişiye yetecek kadar konteyner evi Suriye’ye taşıdı.

Uzmanlar: Rusya Suriye savaşına giriyor

Suriyeli direnişçiler, Rusya'nın savaşın başından beri destek verdiği Esed rejimine son dönemde daha aktif ve kapsamlı bir şekilde yardım etmeye başladığını öne sürüyor. Buna kanıt olarak da sosyal medya platformu Facebook'a yansıyan Rus askerlerinin Suriye'de çektirdikleri fotoğrafları gösteriyor. Zira konum ayarları kapatılmadan çekilip paylaşılan fotoğraflar, Rus askerlerin sadece ülkelerine ait bir askeri üssün bulunduğu Tartus kentinde olmadıklarını, Suriye'nin Humus, Hama ve Lazkiye gibi şehirlerinde de bulunduklarını ortaya koydu.

 

Direnişçiler Rus pilotların rejimin düzenlediği hava saldırılarına bile katıldığını iddia ediyor. 

Onlara göre, son iki hafta içinde Rusya, Suriye’nin sahil kenti Ceble’ye onlarca askeri uzman ve subay gönderdi. Direnişçiler,  Rusya’nın bu kentte hava ve deniz üssü kurmaya hazırlandığını iddia ediyor. Kentte rejimin kontrolünde bir askeri tesis de bulunuyor.

Ceble kentinden aktivist Muhammed Ceblavi, Al Jazeera’ye, rejimin söz konusu karargâha giden tüm yolları kapattığını ve düşük rütbeli rejim askerlerinin bile bölgeye girişinin yasaklandığını anlattı.

Rejim güçlerinden ayrılarak muhalif saflarına katılan Deniz Kuvvetleri'nin eski tuğgenerali Ahmet Rahhal da Al Jazeera’ye,  geçen hafta bir Rus savaş gemisinin Lazkiye Limanı'nda demirlediğini ve yükünün gece kapalı araçlarla Ceble kentine taşındığını söyledi.

'Rusya yeni bir üs kuruyor'

Eski tuğgeneral Rahhal, Rusya’nın daha önce Beşşar Esed’in köyü Kardaha’daki hava üssünü kullanarak, Ceble’ye onlarca unsurlarını gönderdiğini ve bir Suriye gemisinin de Rusya’dan asker getirdiğini belirtti.

Rahhal’a göre, bu sevkiyatın gerekçesi Rusya’nın Ceble’de bir askeri üs kurma niyeti. İkinci amacı ise olası bir 'Nusayri devlet'ini korumak. Zira direnişçilerin son dönemde ağırlıklı olarak ülkedeki Nusayri azınlığın yaşadığı sahil bölgelerine yaklaşmıştı. Esed, ordusundaki insan kaynakları sorununu gerekçe göstererek, Suriye'de stratejik öneme sahip bölgeleri korumak için bazı bölgelerden çekilmek zorunda kalacaklarını açıklamıştı.

'MİG'leri Rus pilotlar kullanıyor' 

Rusya’nın Akdeniz’deki tek üssü Suriye’nin sahil kenti Tartus'ta yer alıyor. Bu nedenle Rusya, savaşın başından beri rejime her alanda çok önemli destekler veriyor. Geçtiğimiz ay da rejime MİG-31 savaş uçaklarını sağlamıştı. Bu uçaklar hemen kullanılmaya başlandı.

Rejim güçlerinden ayrılarak direnişçilerin saflarına katılan eski pilot Muhammed Seyyid’e göre, bu uçakları muhtemelen Rus pilotlar uçuruyor, çünkü Suriyeli pilotların yeni MİG'leri kullanmak için eğitimi yok.

Seyyid, Rus uzmanların daha önce Suriyeli pilotların hava saldırılarını yönlendirdiğini söyledi, "Ancak bugün Rus pilotların uçakları kullanması, Rusya’nın doğrudan halka karşı savaşa girdiği anlamına geliyor“ dedi.

Kaynak: Al Jazeera ve Reuters

Suriye Haberleri

Ahmed el-Şaraa: Türkiye her zaman Suriye'nin yanında yer aldı, bunu unutmayacağız
Hakan Fidan: Doğru tarafta yer almış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye devrim lideri Ahmed el-Şaraa ile görüştü
İşgalci Çin’den Suriye’nin yeni yönetimine Uygur küstahlığı
Suriye'de 14 yıl sonra köyüne kavuşan Semir Akça evini mayınlarla çevrili buldu