Rusya, İran ve Esed İdlib'i Vuruyor, Siviller Kaçıyor

İdlib mutabakatını sahada çiğneyen Moskova ve Şam’ın katliamları, bölgedeki kıvılcımı yeniden yangına çevirdi. Her geçen gün kapsamı genişletilen vahşi saldırılar nedeniyle son 12 günde kadın çocuk 118 sivil can verdi. Yüzbinler sınırına doğru ilerliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Putin’in 17 Eylül’de 3 milyon sivilin yaşadığı İdlib’te ateşkesi sağlayan Soçi mutabakatı 8 ay sonra büyük bir yara aldı. Zira Rus savaş uçaklarının 12 gün önce küçük çaplı bombardımanlarla başladığı İdlib saldırıları bugün kapsamlı bir savaşa dönüşmüş durumda.  

Bölgeye son 12 günde havadan ve karadan 3 bin 274 bomba atıldı. Saldırılarda 118 kişi öldü, 248 kişi de yaralandı, 400 bine yakın sivil de zorunlu göç ettiği bildirildi. 

Suriye’nin kuzeybatısında yer alan Hatay’ın karşısındaki İdlib kenti, ülkedeki iç savaşın başlamasının ardından Özgür Suriye Ordusu’nun kontrolüne girdi. 1,5 milyon nüfusa sahip Lazkiye, Halep ve Hama ile komşu olan tarım kenti İdlib’in nüfusu, rejim kontrolüne giren bölgelerden tahliye edilenlerin de gelişiyle birlikte 4 milyona ulaştı. Heyet Tahriri Şam (HTŞ) kontrolünde olan ve nüfus yoğunluğunun yanı sıra ülkenin her yerinden gelen rejim karşıtlarının toplanması nedeniyle ‘Küçük Suriye’ olarak adlandırılan İdlib, rejimin yeni hedefi haline geldi. Esed rejimi, geçen yıl 9 Ağustos günü havadan; ‘Suriye Arap Ordusu ile işbirliği, sizi militan ve teröristlerin hakimiyetinden kurtaracak, sizin ve ailenizin hayatını koruyacak. Suriye’de diğerlerinin yaptığı gibi siz de yerel uzlaşıya katılın’ yazılı bildiriler atarak saldırı sinyali verdi. 

Ağustos ayında rejim güçleri, İdlib ve Hama kırsalına konuşlandırdığı topçu birlikleri ile kenti karadan, Rus savaş uçaklarının desteğiyle de havadan ateş altına aldı. Günlerce süren saldırılarda onlarca kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı, binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. 

Esed güçlerinin saldırılarının katliama dönüşeceği endişesi üzerine İdlib’de, garantör ülke olarak askeri güç bulunduran Türkiye, Rusya ve İran operasyon seçeneği dışındaki çözüm yolları için diplomasi trafiği başlattı. Türkiye’nin ısrarı ve diplomatik çabalarının ardından 7 Eylül’de İran’ın başkenti Tahran’da, 17 Eylül’de ise Rusya´nın Soçi kentinde üçlü zirve yapıldı. 17 Eylül günü Soçi’de varılan mutabakat ile muhalifler ile rejim birlikleri arasında 15 kilometrelik silahtan arındırılmış bölge kurulması kararlaştırıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin arasında imza altına alınan mutabakat kapsamında rejim ve muhalif güçler arasındaki cephe hatları arasındaki 15 kilometrelik bölgeden ağır silahlar çıkarıldı ve iki hat arasında Türk ve Rus askerleri devriye görevi yapmaya başladı. Mutabakat ile havadan saldırıların durmasının ardından zorunlu olarak göç eden binlerce kişi de yeniden evlerine döndü. 

Ancak Esed güçleri, 26 Şubat’ta, Rusya’nın hava kuvvetleri desteği ile Astana ve Soçi mutabakatlarını ihlal ederek İdlib’in güneyi ile Hama’nın kuzeyindeki kırsal bölgelere saldırmaya başladı. Saldırılar 26 Nisan’dan itibaren yoğunlaştı. Bu bölgelere her gün yüzlerce bomba yağdı ve yüz binlerce sivilin hayatı risk altına girdi. 

İdlib’i çevreleyen kırsal bölgelere konuşlu rejimin topçu birlikleri 12 günlük süre içerisinde bölgeye bomba yağdırdı.  

Kentteki sivil savunma görevlileri ile aktivistler tarafından yapılan tespitlere göre 12 günlük saldırılarda, 22’si kadın, 23’ü çocuk, toplam 118 kişi yaşamını yitirdi. Aynı süre içerisinde 55’i kadın 48’i de çocuk olmak üzere 248 kişi yaralandı. Saldırılarda yaralananlar, yaşadıkları bölgelerdeki hastane ve sağlık tesislerinin de bombardımanlarda kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle güçlükle İdlib kent merkezindeki hastanelere taşınabildi. 

Esad rejiminin saldırıları sivilleri de zorunlu göçe mecbur bıraktı. Tedirginlik yaşayan aileler, yanlarına alabildikleri eşyaları ile Türkiye sınırına doğru hareket etti. Saldırıların yoğunlaştığı Han Şeyhun, Maarat Annuman, Eriha, Cisr Eşşuğur ilçeleri ile Cabel Zaviye, Habit, Kefer Zeyta, Kafren Buda, Morik, Kaled, Madik, Gab, Latamina ve Kefer Hurma bölgelerindeki 396 bin 480 bin kişi evlerini terk etti. Binlerce kişi Türkiye sınırındaki Atme ve diğer çadır kentlere yerleşti, buralarda yer bulamayanlar ise boş arazilere kendi imkanlarıyla kurdukları çadırlarda saldırıların durmasını beklemeye başladı. Sivillerin terk etmesiyle İdlib kırsalında viraneye dönen ilçe, kasaba ve köyler adeta hayalet kentlere döndü 

Aylardır süren yoğun bombardımanın ardından evlerini terk ederek Türkiye sınırına zorunlu olarak göç eden sivillerin tek umudu ise Türkiye. 

İdlib’de artan şiddet üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) de Cuma günü kapalı bir oturum düzenleyecek. BMGK’nın geçici üyeleri Almanya, Belçika ve Kuveyt’in talebiyle gerçekleşecek toplantıda artan çatışmalardan dolayı yaşanan sivil ölümleri ele alınacak. 

Moskova: Türkiye ile koordinasyon var

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, Rusya’nın Esed güçleri ile birlikte İdlib’deki saldırılarının devam ettiğini, eylemlerin Türkiye ile koordinasyon halinde gerçekleştirildiğini iddia etti. İdlib’de büyük çapta bir operasyonun planlanıp planlanmadığı ile ilgili bir soruyu yanıtlayan Verşinin “Suriye hükümet güçleri ile birlikte teröristlerin saldırılarına karşılık veriyoruz” dedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Suriye’nin İdlib bölgesindeki direnişçilerin Esed güçlerine yönelik saldırılarına son vermediğini söyledi. Zaharova, Rusya ile Türkiye’nin İdlib’deki durumun yatıştırılması için ortak çabalara devam edeceğini de kaydetti.

2 gözlem noktası boşaltıldı iddiası

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Vladimir Putin’in 17 Eylül’de Soçi’de vardığı mutabakat çerçevesinde İdlib çatışmasızlık bölgesi ilan edilmişti.  Mutabakata göre 15-20 km derinliğinde oluşturulacak tampon bölgedeki ağır silahlar cephe hattından Türkiye sınırına doğru çekilecek garantör ülkeler Rusya, İran ve Türkiye cephe hattında gözetleme yapacaktı. Bu amaçla Türkiye bu hatta 13 gözlem noktası kurdu. TSK bu noktalardan cephe hattındaki durumu gözetliyordu. 12 Gündür süren saldırıların 5’inci gününde bu üslerden birinin Esed güçlerini tarafından hedef alındığı ve 2 askerin yaralandığı açıklanmıştı. Yerel kaynaklar önceki günkü saldırılarda da devriye görevi yapan TSK birliklerine topçu saldırısı düzenlendiğini iddia ediyor. Bu saldırıların ardından Hama sınırındaki iki gözlem üssünün de boşaltıldığı askerlerin Türkiye’ye döndüğü iddiaları da gelen bilgiler arasında.

Kaynak: Karar

Suriye Haberleri

IŞİD’in Suriye'deki bombalı saldırı girişimi engellendi
Halep Emevi Camii’nin eski imamı Şeyh Mekki: Bize nasip olan özgürlük Gazze'ye de nasip olacak!
"Esed zaliminin düşmesini 60 senedir bekliyoruz!"
İtalya: Suriye ile diplomatik ve dostluk ilişkisi başlatıyoruz
TRT Arapça, Esed çetesi tarafından diri diri yakılan bir Suriyelinin görüntülerine ulaştı!