Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’nın geçen haftalarda hükûmete sunduğu teklife göre, bu yıldan itibaren 2019’a kadar maaşlarda kesinti yapılarak, 2019 yılı sonunda yüzde 4,5’lik Gayri Safi Yurtiçi Hasıla büyümesi amaçlanıyor.
Halkın reel ücretlerinin bu yıl yüzde 2,8, önümüzdeki yıl da yüzde 0,3 azaltılması, emekli maaşlarının ise bu yıl yüzde 4,8, 2017’de yüzde 2 düşürülmesi planlanıyor.
Teklifin uygulanması hâlinde ülkedeki yoksulluk oranının bu yıl yüzde 13,7’ye çıkacağı, 2018’de yüzde 13,9’la en yüksek seviyesine ulaşacağı öngörülüyor.
“Ücretleri Kısmak, Doğru Bir Strateji Değil”
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan, Rusya devletine bağlı Ulusal Ekonomi Başkanlık Akademisi Ekonomi Profesörü Konstantin Korişçenko, Rusya’da hükûmetin sosyal harcamalardan feragat ederek ekonomiyi kamu ve özel sektör yatırımlarıyla canlandırmayı hedeflediğini belirtti.
Moskova'daki Ekonomi Yüksek Okulu’ndan Doç. Dr. Anton Tabakh, halkın gelirlerini kısmanın doğru ve güvenilir bir strateji olmadığını vurguladı.
Moskova Yeni Ekonomi Üniversitesi Finans Bölümü Öğretim Üyesi Oleg Şibanov ise yatırımı arttırmak için maaşlarda kesintiye gidilmesi hâlinde tüketimin zarar göreceğinin altını çizerek, sosyal stresin artacağını ve politik açıdan bu stratejinin çok rahat bir ortam yaratmayacağını söyledi.
AA