HAKSÖZ HABER
Allah Resulü’nün (sav) sözlerinin toplanması, ayıklanması ve konularına göre ayrılması için oluşturulan Sahih-i Buhari aynı zamanda insanlık tarihi açısından da oldukça önemli bir yerde duruyor. Haber kaynağına ulaşmak için gösterilen çaba ilim tarihinde bir dönüm noktası.
Müslümanların Allah Resulü’nün (sav) kimliği, kişiliği ve mücadelesini anlamak adına gösterdikleri çabanın nişanesi olan hadis külliyatlarının ilim tarihinde başka bir örneği yok. Milyonlarca Müslüman için Kitab-ı Kerim’in tartışmasız dokunulmazlığından sonra Sahih-i Buhari, Allah Resulü’nün örnekliği anlamak açısından ikincil kaynağı oluşturuyor.
Suriye’den Afrika’ya oradan Dağlık Karabağ’a ve Libya’ya kadar Müslümanlarla açıktan savaşan Rusya gerçekleştirdiği son düzenleme ile Sahih-i Buhari’yi "aşırılıkçı materyaller" listesine dahil etti. Mepanews’in insan hakları aktivisti avukat Ruslan Nagiyev'den aktardığına göre Vladimir Nirşa tarafından tercüme edilen Sahih-i Buharî dışında Abdurrahman es-Sâdî'nin telifi olan Kur'an-ı Kerim Tefsiri ve bir başka İslâm klasiği İmam İbn-i Hacer el-Askalânî'nin "Buluğu'l-Meram" kitabı da listeye eklenen eserler arasında. Askalâni’nin Buluğu’l-Meram’ı da ahkam hadislerin toplanmasından oluşuyor.
Rusya’nın hadis külliyatlarını hedef alması gündelik yaşamda İslam’ın görünürlüğüne de savaş açılması anlamına geliyor. Binlerce yıldır Müslüman halklar hadis külliyatları eliyle peygamberlerini anlamaya ve örnek almaya çalıştılar. Müslüman kanı dökmekten çekinmeyen Putin rejiminin hadislere de savaş açması bu bağlamda oldukça manidar!