Suriye krizi ve ‘Arap Baharı’ nedeni ile Akdeniz’de kalıcı deniz gücü bulundurmayı planlayan Rusya somut adımlar atmaya başladı. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu çalışmaları doğrularken, Ria Novosti’ye açıklamada bulunan üst düzey komutan bölgede 10 savaş gemisinin kalıcı olarak bulundurulmasının planlandığını söyledi.
Kaynak açıklamasında, “Akdeniz gücü yardımcı gemilerle birlikte 10 savaş gemisi olacak. Karadeniz Donanma komutanlığı yapılanmadan sorumlu. Akdeniz’de ve Suriye sahillerinde üç ayrı donanma gemilerinin son altı aydır yaptıkları görev buna temel oluşturuyor.” dedi.
Rusya’nın Akdeniz’de oluşturacağı yeni deniz gücü, Suriye deniz üssü Tartus, Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan ve Karadağ limanlarından gerekli desteği alacak.
Rusya Savunma Bakanı Şoygu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de katıldığı güvenlik zirvesinde yaptığı açıklamada, Rusya’nın Akdeniz’deki çıkarlarını koruyabilmek için yeni büyük deniz birliği komutanlığının oluşturulması talimatını vermişti.
İntefax’a açıklamada bulunan askeri bir kaynak ise, 2015’e kadar sürekli bir deniz gücü için çalışmalara başlandığını, Karadeniz filosunun bunun omurgasını oluşturacağını ve Sovyet Akdeniz Gücü’nün prototip olacağını belirtmişti.
Sovyetler Birliği’ne ait Beşinci Filo, Soğuk Savaş yıllarında Akdeniz’de görev yapmış, Amerikan Altıncı Filosu da ana düşmanlardan biri olarak değerlendirilmişti. Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından 31 Aralık 1992’de de Beşinci Donanma dağıtılmıştı. Rusya’nın 1967’de göreve başlayan Akdeniz gücünde 30-50 arasında savaş gemisi bulunuyordu.
Haksöz-Haber