Rus Basını İMKANDER'i Hedef Göstermeye Devam Ediyor

Rusya ile Türkiye arasında ilişkilerde gerilimin artmasıyla birlikte Rus medyasında Türkiye karşıtı yayınlar da artıyor.

Rus medyası Türkiye ile Rusya arasında giderek artan gerilim üzerine Türkiye karşıtı yayınlarını arttırdı.

Türkiyeli insan hakları ve insani yardım örgütü İMKANDER'in Kafkasyalı mültecilere yönelik çalışmalarından rahatsızlık duyan Rusya bunu çeşitli platformlarda dile getirmişti.

Son olarak Russianpulse (Rusya'nın Nabzı) isimli medya kuruluşu "Türkiye. Yalancı dost. Sen dağdaki kurtla arkadaş ol!" başlıklı bir analiz yayınladı.vashmnenie.ru, balalaikanews.ru gibi internet sitelerinde de yayınlanan analizde İMKANDER"in Türkiye'nin Rusya karşıtı faaliyetlerinin merkezine oturduğu öne sürüldü.

Türkiye ile Rusya arasındaki doğalgaz boru hatlarının Rusya'ya AB ülkeleri tarafından yapılan ambargo sebebiyle daha da önem kazandığı bir dönemde kaleme alınan analizde Moskova'nın doğalgazı Türkiye'ye karşı bir şantaj aracı olarak kullanması gerektiği ifade edildi.

İMKANDER'in 2012 yılında düzenlediği Uluslararası Kafkasya Konferansı'na dikkat çekilen yazıda böylesi bir organizasyonun devlet desteği olmadan yapılamayacağı idda edilerek konferansta açıkça "Başta Çeçenistan olmak üzere tüm Kafkasya'nın özgürleşmesi için çağrı yapıldığına" dikkat çekilerek Türkiye'nin Rusya'nın yumuşak karnı olan Kafkasya'yı bilinçli olarak kaşıdığı ifade edildi.

Konferans Rusya Hükümeti'nde de rahatsızlık uyandırmış ve İMKANDER'i BM Güvenlik Konseyi'ne şikayet etmişlerdi. Birleşmiş Milletler'de Azerbaycan ve ABD'nin Rusya karşıtı tutum alması sebebiyle 2013'ün Eylül ayında görüşülen dosya kapanmıştı. Fakat Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov yaptığı resmi açıklamada  İMKANDER aleyhinde çalışmaya devam edeceklerini duyurmuştu.

Putin-Stalin benzetmesi Rusları kızdırdı

Geçtiğimiz günlerde kaleme alınan Yuri Mavaşev imzalı bir başka analizde ise "Ankara'dan Rusya karşıtı 'sivil inisiyatifler" başlığı kullanılarak İMKANDER'in Türkiye Cumhuriyeti'nin Rusya karşıtı faaliyetlerinin bir aracı olduğu iddia edilmişti.

Derneğin çeşitli faaliyetlerinin öne çıkartıldığı analiz-haberde İMKANDER Genel Başkanı Murat Özer'in Rusya'nın Kafkasya ve Kırım'daki varlığını Stalin dönemindeki yayılmacı siyasete benzetmesini sınırı aşan yanlış bir mukayese olarak tanımlıyor. Haber şu şekilde sürüyor: "M. Özer şöyle diyor: 'Biz Rusya'nın Kafkasya ve Kırım'a yönelik yayılmacı politikasına karşıyız, İMKANDER Rusya'nın bu yöndeki siyasetini bugüne kadar hep eleştirdi ve bundan sonra da eleştirecektir'. İMKANDER başkanı Rusya siyaseti hakkındaki fikirlerinde daha ilerliyor ve açıkça yanlış mukayeselere doğru gidiyor: 'Putin iktidarı döneminde Rusya, Kafkasya ve Kırım'a yönelik siyasetinde tıpkı Stalin dönemine benzer yayılmacı politika yöntemleri uygulamaktadır'.

Birleşik Kafkasya vurgusu rahatsızlık uyandırdı

Rus medyasının rahatsızlığının bir başka sebebi, Kafkasya'nın bağımsızlığı fikri kadar farklı etnik unsurlara sahip Kafkasya'da "birlik çağrısı" yapılmış olması. İMKANDER'in 2012 ve 2014'de düzenlediği uluslararası konferanslarda Çeçen, Çerkes, Dağıstanlı, Tatar ve Türk topluluklara birlik olma çağrısı yapılmıştı.

Yuri Mavaşev sözlerini şöyle sürdürüyor: "Murat Özer niyetini gizlemiyor ve şöyle diyor: İMKANDER ve şahsen ben de Rusya'nın dezentegre olması veya ayrılmış Kafkasya taraftarı değiliz. Fakat biz Kuzey Kafkasya halklarının bağımsız olarak yaşama isteği ve Ruslara bu toprakların onlara ait olmadığını gösterme isteğine saygı duyarız'. Bu sözlerden görünmektedir ki, İMKANDER birleşmez noktaları birleştirmek istiyor."

Mavaşev, İMKANDER'in gerçekten de bir sivil inisiyatif olduğunun altını çiziyor. Fakat bu inisiyatifin Rusya'nın çıkarlarını olumsuz etkileyebileceğini vurguluyor.

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu