RTÜK’ten Netflix Açıklaması

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, aralarında Puhu TV, Blu TV ve Netflix'in de bulunduğu 600'den fazla kuruluşun lisans ve izin başvurusunda bulunduğunu açıkladı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, aralarında Puhu TV, Blu TV ve Netflix'in de bulunduğu 600'den fazla kuruluşun lisans ve izin başvurusunda bulunduğunu açıkladı.

Şahin, Netflix'in Türkiye'nin lisans başvurusu yapmadığı yönündeki iddialar üzerine Twitter hesabından bir paylaşımda bulunarak şunları söyledi: "Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların internet ortamından sunumuna ilişkin NETFLIX, BLU TV, PUHU TV, TURKCELL, VODAFONE, DIGITURK, TİVİBU gibi sektörde etkili yayıncıların da aralarında bulunduğu 600’ün üzerinde kuruluştan lisans ve izin başvurusu aldık. Hayırlı olsun."

Netflix'ten de konu ile ilgili bir açıklama geldi. Karar'da yer verilen habere göre, açıklamada şu ifadeler kullandı: "İnternet yayınlarına yönelik getirilen yeni düzenlemenin gerektirdiği üzere lisans başvuru sürecimizi başlattık. Türkiye’de sayıları gittikçe artan 1,5 milyon üyeye sahibiz. Üyelerimizin dünyanın dört bir yanından sunduğumuz zengin içerik çeşitliliğine ve Türkiye'den dünyaya taşıdığımız yerel hikayelere değer verdiğine inanıyoruz. Bu nedenle bir yandan Türkiye’deki yatırımlarımızı artırmaya devam ediyor, diğer yandan da sunduğumuz ebeveyn kontrollerini daha da güçlendirecek adımlar atmak üzere yetkililerle görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Hedefimiz, üyelerimizin tercih ettikleri içeriklere keyifle ulaşmalarını sağlarken çocuklarımızı yaşlarına uygun olmayan içeriklerden etkin bir şekilde koruyabilmek."

NE OLMUŞTU?

Twitter'dan açıklama yapan Dr. Yaman Akdeniz, Netflix Türkiye'nin RTÜK'e başvuru yapmadığını duyurmuştu. Akdeniz "Şu an itibarı ile Netflix Türkiye, RTÜK'e yeni yönetmelik kapsamında internet lisansı için başvuran 320 şirket arasında yok. Netflix kuvvetle muhtemel bugün Türkiye pazarından çıkacağını açıklayacak" ifadesini kullanmıştı.

Türkiye'de Netflix başta olmak üzere internet üzerinden yapılan yayın platformları için getirilen lisans alma zorunluluğu yürürlüğe girmişti. Söz konusu platformların, Resmi Gazete'de 1 Ağustos 2019 tarihinde yayımlanan Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmeliğin yürürlük tarihinden itibaren bir ay içerisinde Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) lisans başvurusu yapması gerekiyor.

2015 yılında hizmet verdiği 60'a yakın ülkede 70 milyon eve giren Netflix, 2016 yılında büyük bir hamle yapmış ve hizmet verdiği ülke sayısını 190'a çıkarmıştı. 2016'da yılında 130 ülkeye açılma kararı alan Netflix bu karar ile Türkiye'de de hizmet vermeye başlamıştı.

2016 yılından beri Türkiye'de hizmet veren platformun ülkemizde özel ilk orijinal içeriği Hakan: Muhafız olmuştu. Netflix bu projenin ardından Love 101 ve Atiye isimli iki Türki dizisi için de onay verdi. İki dizinin çekimleri geçen dönemde başladı.

Teknoloji Haberleri

AB, uydu internet sistemini hayata geçirmeye hazırlanıyor
Google Maps'in yönlendirdiği bitmemiş köprüde 3 kişi hayatını kaybetti
Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı faaliyete geçti
ChatGPT artık bilgisayarlardan da konuşabilecek
Yapay zeka destekli arama motorları ırkçılığı teşvik ediyor