RTÜK, Sapıklığa “İfade Özgürlüğü” Dedi

BDP’lilerin “eşcinsel evlilik” teklifine tepkiler sürerken, Radyo Televizyon Üst Kurulu RTÜK’ten de şok bir karar geldi.

RTÜK, Uzman Raporu’nu da hiçe sayarak, eşcinsel modacı Cemil İpekçi’nin Habertürk TV’de yaptığı “sapıkça açıklamaları” ifade özgürlüğü olarak değerlendirdi ve gelen şikayetleri reddetti.

Fatih Akkaya’nın haberi:

Yeni anayasa çalışmaları kapsamında BDP’lilerin “eşcinsel evlilik” teklifine tepkiler sürerken, Radyo Televizyon Üst Kurulu’ndan da tartışmalı bir karar geldi. Prof. Dr. Davut Dursun Başkanlığındaki RTÜK, eşcinsel modacı Cemil İpekçi’nin Habertürk’te “evlilik kurumu” ile ilgili yaptığı açıklamalarda ihlal görmedi. 

CEMİL İPEKÇİ’NİN O SÖZLERİ 

Habertürk TV’de 10.02.2012 tarihinde saat 00:10’da yayınlanan, Esin Övet ve Serdar Turgut’un sunduğu “Alt Üst Muhabbet” adlı programda konuk Cemil İpekçi, sapkın cinsel eğilimini anlatırken, aile kurumunu “geri kalmışlık” gibi göstererek, aşağılıyordu. İpekçi, “Evlilik bence artık çok geride kalmış bir kavram”, “Benimle birlikte olan erkek arkadaşım, yıllar sonra bir bayanla evlendi. Bu arkadaş evliliğini sürdürürken, aynı zamanda benimle birlikte oldu”, “Eğer kaideler kalksa, yani bu inançtan konan ya da cemiyet-sosyal tabular, kareler kalksa, insanların seks hayatları çok daha farklı olurdu”  şeklinde açıklamalarda bulundu. 

SERDAR TURGUT’TAN DESTEK 

Programda Serdar Turgut da “İki olgun insanın karşılıklı anlaşma yoluyla, birbirleriyle yaptıkları her şey, normal seks diyebiliriz” diyerek, Cemil İpekçi’nin açıklamalarına destek verdi. 

İZLEYİCİLERDEN TEPKİ

İpekçi ve Turgut’un bu sözlerine izleyicilerden tepki geldi. İzleyiciler RTÜK’e şikayette bulundu. RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı da programı incelemeye aldı. İnceleme sonucunda bir Uzman Raporu oluşturularak, RTÜK Üst Kurulu’na sunuldu. Uzman Raporu’nda, İpekçi ve Turgut’un sözlerinin 6112 Sayılı Kanun’u ihlal anlamına geldiği ifade edildi. Kanun’un ilgili maddesine göre, yayınlar “toplumun millî ve manevî değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz”dı. Uzman Raporu’nda, bu maddenin ihlal edildiği ortaya konuldu. Raporda ayrıca, ifadelerin yayıncı sorumluluğu ile bağdaşmadığı belirtildi. 

Rapor’da, şöyle denildi: “Sözkonusu konuşmalarda Türk toplumunun değer yargıları ve ahlak anlayışı göz ardı edilmektedir. Yayının bu denli açık yapılması şu an için toplumun değer yargılarına aykırı olan bir davranış biçiminin normalleştirilmesi sonucunu oluşturmaya yönelik olduğu değerlendirilmektedir... Özellikle de bu tür konuşmaların ekranlar yoluyla toplumun büyük bir kesimiyle buluşturulması, toplumda genel kabul görmüş ahlak kurallarına aykırı davranışların olumlanması, aile kurumu hakkında “geri kalmışlık” gibi aşağılayıcı sözler sarf edilmesi, konuğun bu tür ifadelerine karşı sunucunun herhangi bir tepki göstermemesi; eşcinsellik, metres hayatı, aldatma vb. ilişkilerin olağan bir durum gibi gösterilmeye çalışılmasının, aile kurumunu yıpratmaya yönelik bir uygulama olduğu, yayıncının ailenin korunmasına yönelik sorumluluğunu yerine getirmekten uzak bir tavır sergilediği değerlendirilmiştir.” 

RTÜK “İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ” DEDİ 

RTÜK Üst Kurulu, 18.04.2012 tarihli toplantısında şikayet konusu programla ilgili kararını verdi. RTÜK oybirliği ile aldığı kararda, şikayet konusu yayında mevzuata aykırılık olmadığına; sözkonusu sözlerin “ifade özgürlüğü” çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğine; herhangi bir idari yaptırım uygulanamayacağına hükmederek, gelen şikayetleri reddetti. Uzman Raporu’nda “tehlike”nin net bir biçimde ortaya konulmasına rağmen, RTÜK’ün Cemil İpekçi ve Habertürk’ü aklaması şaşkınlıkla karşılandı. 

RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, konuyla ilgili sorularımız üzerine “Kişi görüşünü söylüyor. Şiddet uygulamıyor, ailenin korunması ilkesini, genel ahlak ilkesini ihlal edecek bir şey yapmıyor. Cinsel tercih diye bir şey var. İfade özgürlüğü diye bir şey var. Uzman ihlal görmüş olabilir ama Üst Kurul olarak biz bu ifadelerde bir ilke ihlali görmedik. Bu RTÜK’ün görüşü, siz bu görüşe katılmayabilirsiniz elbette” dedi. Dursun, kararda, programın geç saatte yayınlanmış olmasının da etkili olduğunu sözlerine ekledi. 

ÇIPLAK: “GEÇ SAATTE  YAYINLANMIŞ, GEÇİŞTİRDİK” 

RTÜK Üyesi Esat Çıplak ise, Cemil İpekçi kararının, şikayet konusu ifadeleri kabul ettikleri anlamına gelmediğini savunarak “Her ne kadar uzman raporunda ihlal tespit edilmiş ise de, bu program gece geç saatte yayınlanmış. Bu yüzden önemsemedik. Etki alanı dar olduğu için o şekilde geçiştirdik. Erken bir saatte, izleyicilerin çok olduğu bir saatte yayınlanmış olsaydı, diğer üye arkadaşları bilemem ama kendi adıma söylüyorum oyum tersi olurdu” dedi. 

ERSOY: “BEN O TOPLANTIDA  YOKTUM”

Bir diğer Üye Dr. Hamit Ersoy da, kararda kendisinin imzasının bulunmadığını belirterek “O kararın alındığı 18 Nisan günü yurtdışındaydım. Dolayısıyla toplantıya katılamamıştım. Karar katılanların oybirliği ile alınmıştır” dedi.

YENİ AKİT

 

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı