Romanlar da “Demokratikleşme”den Memnun

Demokratikleşme Paketi, Romanlar ve bu alanda çalışma yürüten kurumlar tarafından olumlu karşılandı.

Türkiye Romanları Avrupa Konseyi Delegesi, Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı kararların Romanları çok mutlu ettiğini söyledi.

Paket içerisindeki Romanlarla ilgili bölümlere ilişkin "Yıllardan beri özlemini duyduğumuz çalışmalardı bunlar" diyen Daylam, şöyle konuştu:

"Avrupa Konseyi'ne gittiğimizde doğu bloku Avrupa ülkelerinde bile bu sorunların dillendirilmesi, çözümü noktasında hükümetlerin refleks göstermesi 'Bizim ülkemizde niye bunlar olmuyor' şeklinde serzenişlerimize neden oluyordu. Hükümetimiz Türkiye'de yaşayan tüm Romanlar adına çok sevindirici kararlar alıp bizleri de unutmadı. Biz bu ülkenin unsurlarıyız, bu ülkenin yapı taşlarıyız. Yüzyıllardan beri bu ülkede bulunmak, aynı havayı solumak... Sonuçta biz aynı gemideyiz. Türkiye bizim her şeyimiz."

"Hayırlı olsun"

Kırklareli Roman Kültürünü Koruma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Zafer Süpürgeci de, paketin Türkiye'ye hayırlı uğurlu olmasını diledi. Açıklanan bazı maddeler sayesinde Roman vatandaşlara karşı ön yargının kalkacağına inandıklarını belirten Süpürgeci, Roman Dil ve Kültür Enstitüsü'nün Kırklareli'de kurulmasını istediklerini vurguladı.

Roman toplumunun icraatları görmeden hiçbir şeye inanmadığını ifade eden Süpürgeci, şöyle konuştu:

"Demokratikleşme Paketi'nin toplumumuza katkısının olmasını istiyoruz. Demokratikleşme paketi ile inşallah hayırlı işler olur. Başbakan Erdoğan'ın Roman toplumunu kale alması çok güzel bir şey. Tek istediğimiz söylenenlerin hava kalmaması. Mahallemizde 480 lise mezunu var. Bunların hepsi boyacılık ve hamallık yapıyor. Bu da bizim için çok büyük bir sıkıntı. Toplum insanlarını özendirme politikası kapsamında vatandaşlarımız resmi kurumlara yerleştirilseydi çok daha iyi olurdu. Bu çocuklar da eğitim almak için ellerinden geleni yapacaktır."

Çalışmalar hız kazanacak

Romanlarla ilgili Türkiye'deki tek akademik yapı olan Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Romanlar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Didem Evci Kiraz da, Romanların yaşam kalitesinin artırılması, sağlıklı yaşam ortamlarının oluşturulması, sosyal ekonomik çevre sorunlarının tespit edilmesi, kültür ve dil araştırmalarının yapılması gibi konularda araştırmalar yaptıklarını ve ellerinde önemli dokümanlar bulunduğunu aktaran Kiraz, şöyle devam etti:

"Başbakanımızın Demokratikleşme Paketi'nde, Roman Dil ve Kültür Enstitüsü kurulacağını açıklaması, bundan sonra toplumda birbirimize kaynaşma açısından yapılacak çalışmalara hız kazandıracaktır. Bizler de Başbakanımızın bu açıklamayı yapması ile birlikte daha rahat ve hızlı çalışma temposuna ulaşacağımıza inanıyoruz. 

Enstitünün kurulması aşamasında merkezimizde bu konuda deneyim kazanmış olan yönetim kurulu ve danışma kurulu üyelerimizin yanı sıra çalışma gruplarımızın bugüne kadar elde ettikleri tüm verileri, hazırladıkları proje ve fikirleri, enstitü bünyesinde çalışma yapacak olan arkadaşlarımızla paylaşmaya, akademik, idari ve teknik açıdan her türlü desteği vermeye hazırız." (AA)

 

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu