‘Roma Hukuku’ zorunlu ders kalmalı imiş!

Ali İhsan Karahasanoğlu

Hukuk Fakültesi’ne girdiğimiz ilk yıl, bizden önceki ağabeylerimizin klasik tavsiyesini dinler dururduk: “Roma Hukuku’ndan ilk sene geçmeniz mümkün değil. Siz diğer derslere çalışın.Diğerlerinden geçerseniz, tek dersiniz Roma kalırsa, üst sınıfa devam etme imkânınız olur.

Roma Hukuku’nu da geçeyim derseniz, ona harcadığınız vakit yüzünden başka derslerden de kalır, tümüyle çakarsınız!” Roma Hukuku’ndan geçmeyi, böyle uçuk bir ihtimal olarak gösteriyorlardı..

Be de onların “umutsuz vak’a” yönlendirmelerinin gazıyla, fazla çalıştığımdan olsa gerek, Haziran ayında bir de baktım, Roma Hukuku “pekiyi”..

“İlk sene kalmanız garanti” dedikleri dersten pekiyi ile geçmiştim.. Ama bana sorarsanız, “Roma Hukuku seçimlik olmayı bile hak etmeyen bir ders” derim. Dün diyordum, şimdi daha güçlü bir sesle diyorum..

Nitekim YÖKde, Roma Hukuku’nu, Hukuk Fakülteleri için zorunlu temel dersler arasından çıkarıp, fakültelerin kendi kararları ile okutulması mümkün dersler arasına almış..

Yani artık Hukuk Fakültesi’ne giren öğrencilere, “Ayvayı yedin. Bugünkü aktüel hayatla uzaktan yakından ilgisi olmayan bir hukuk sistemini inekleyip duracaksınız” korkutmaları yapılmayacak.

Ama statükocular, böyle bir kararı kabullenirler mi hiç?!

Kabullenemezler!..

Dikkat buyurun, YÖK bu dersi tümüyle kaldırmamış. Sadece, zorunlu okutulması gereken dersler arasından çıkartmış...

İsteyen fakülte, yine bu dersi okutabilecek.

Dolayısı ile, Hukuk Fakülteleri, bu dersin gerekliliğine gerçekten inanıyorlarsa, YÖK’ün son kararının akabinde de, Roma Hukuku’nu okutmaya devam edebilecekler..

Ama o kafalarda böyle pratik bir düşünce nerde?..

Bütün hayatları, zorbalık üzerine kurulmuş! “Hayır.. Roma hukuku, tüm Hukuk Fakültelerinde zorunlu ders olarak okutulacak” diyorlar.. Başka bir şey demiyorlar..

Hani utanmasalar, sadece Hukuk Fakültelerinde değil, Tıp Fakültelerine de zorunlu ders olarak koyarlar da, şimdilik buna cesaret edemiyorlar..

Gerekçeleri de çok güzel..

Neymiş, “Roma Hukuku, modern hukukun temeli imiş!”

Kahkahalarla gülseniz yeridir..

Hani Roma Hukuku okumamış olsak, merak edip, “modern hukukun(!) temeline şöyle bir bakalım” diyeceğiz!

İnsaf edin ya.. Konularının yarısından fazlası kölelik üzerine olan bir dönemin hukuki yapısını okusanız ne olur, okumasanız ne olur!! O yapıdan, modern hukuk dediğiniz bugünkü sistemin temelini nasıl oluşturursunuz; anlamak mümkün değil!

Benzerlikleri tek: “Kuvveti üstün tutmak.. Zayıfı sömürmek!”

Bunun için de, yüzlerce yıl öncesinin hikayelerini okumaya ne gerek var ki?!

Peki bunların esas dertleri ne?..

Şuradan buradan birkaç Roma Hukuku Profesörü işsiz kalacak.. Hepsi hepsi bu!

Bu itirazcılara son katılım da Hürriyet gazetesinden Yakup Yılmaz olmuş!

Şöyle yazmış Yılmaz, dünkü köşesinde: “YÖK, dünya hukuk eğitimi tarihine geçecek bir karara imza attı ve Roma Hukuku’nu ‘ana bilim dalı’ olmaktan çıkardı. Roma Hukuku, bugünkü medeni yaşamımızın temel taşlarından biri! Hukuku, dinsel ve geleneksel dogmalardan arındırarak aklın hâkim olduğu bir disiplin haline getiren şey, Roma Hukuku’dur.”

Görüyor musunuz, her fırsatta, dine çatmak için kendilerine bir bahane buluyorlar.. Nasıl dine laf sokuşturmaya kalkışıyorlar..

Adama sorsanız, “İslâm Hukuku seçimlik ders olarak okutulsun mu?” diye...

“Yok yok.. Aman ha” der..

Ama kalkmış, İslâm hukukundan fersah fersah geri bir hukuk sisteminin, ana bilim dersi olarak okutulmasını istiyor.

Roma Hukuku’nu “aklın hakim olduğu bir disiplin” olarak görüyor!

Dersiniz ki; beyefendi yılların hukukçusu.. Oradan buradan toplamış, Roma Hukuku’nun “aklın hakimiyetini kuran sistem olduğunu” sanmış!

Roma Hukuku’nda “akıl” ne arar be adam?

Orada “köle” var. Orada “kuvvetin üstünlüğü” var.. Borcunu ödeyemedin mi, “alınıp satılan köle oldun” sömürüsü var! Köleleri, hayvandan daha aşağı muamelelere tabi tutmak var. Bir de kalkmışlar, kölelik sistemini, “aklın hakimiyetini kuran sistem” olarak tanıtmaya çalışıyorlar...

Yersek tabii..

VAKİT