Rohingyalara Göçmenlik Baskısı

Güney Asya ülkesi Myanmar'ın Arakan eyaletinde yaşayan Müslüman azınlık Rohingyaların, göçmenlik bürosuna Bangladeş göçmeni olarak kayıt olmadıkça köyden çıkışlarına izin verilmediği ve bazılarının dövülerek gözaltına alındığı öğrenildi.

Associated Press (AP) haber ajansının aktardığı bilgiye göre, kendilerini göçmenlik bürosuna kaydettirmek istemeyenler, yetkililerin kötü muamelesine maruz kalıyor.

Rohingyaların ülkedeki varlığını reddeden Myanmar hükümeti, onları Bangladeş'ten gelen göçmenler olarak görüyor. 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Rohingya Müslümanları, ‘devletsiz’ sayılıyor.

Kyee Kan Pying köyünde yaşayan Khin Maung Win, yetkililerin dört ay önce köyleri dışında bir kontrol noktası kurduğunu, halkın pazardan yiyecek almak için bile köyden çıkmasına izin verilmediğini anlattı. Khin, “Eğer Göçmenlik Bürosu'nda Bangladeş göçmeni olarak resmi belgeniz yoksa köyden çıkmanıza izin vermiyorlar” dedi.

İki yıl hapis tehdidi

Rohingya Müslümanlarının haklarını savunmak için kurulan Arakan Projesi'nden Chris Lewa, Haziran’dan Eylül’e kadar en az 30 köyde şiddet olayları ve insan hakları ihlalleri olduğunu söyledi.

Lewa, geçen ay köylerin çoğundaki kuşatmanın kaldırıldığını ancak çok sayıda Müslümanın 'terör örgütleriyle bağlantıları olduğu' gerekçesiyle gözaltına alındığını kaydetti.

Köylülerin, Birleşmiş Milletler Dünya Nüfus Fonu'nun desteğiyle yapılan nüfus sayımında da kendi etnik kimlikleriyle kayıt altına alınmadığını söyleyen Lewa, iki yıla kadar hapis cezasıyla tehdit edildiklerini söyledi.

“Bu ülkede Rohingya yok”

Uluslararası toplumdan gelen baskı sonucu Myanmar hükümeti, gerekli şartları yerine getiren göçmenlere vatandaşlık hakkı tanımayı kabul etmişti. Ancak Rohingyalar, ailelerinin en az üç nesildir ülkede yaşadığını belgeleyemediği için bu haktan yararlanamıyor.

Arakan yerel yönetimi sözcüsü Win Myaing ise komşu ülke Bangladeş'ten aşırı grupların ülkeye sızmasını engellemek için eyaletteki aile listelerini güncellediklerini söyledi. Myaing, “Kim kimdir bilmemiz gerekiyor. Kimin yabancı olduğunu, kimin olmadığını bilmek istiyoruz. Bu insanlar Bangladeşli. Başka türlü kayıtlara nasıl geçirebiliriz?” dedi.

Kyee Kan Pyin köyündeki göçmenlik bürosu müdürü Soe Myint Tun da sadece köylülerin kimlik kartlarını ve aile listelerini kontrol ettiklerini ileri sürerek “Bu ülkede 'Rohingya' yok. Bunu hükümet de açıkladı. Biz, sadece yapmamız gerekeni yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Doğan çocuklara belge verilmiyor

Birleşmiş Milletler tarafından ‘eziyet gören dini azınlık’ olarak kabul edilen yaklaşık 1 milyon Rohingya Müslümanı, ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde derme çatma kamplarda yaşıyor.

Resmen evlenmelerine olanak tanınmayan Rohingya çiftlerine sadece iki çocuk için izin veriliyor. Doğan çocuklar için ise doğum belgesi düzenlenmiyor.

Arakan Haberleri

Bangladeş, Myanmar'a Arakanlı Müslüman sorununu çözmesi çağrısında bulundu
Arakanlı Müslümanlar, Budist Arakan Ordusu'nun tehdidi altında
Myanmar askeri cunta lideri General Min için tutuklama talebi
Tayland Myanmar'dan kaçan 70 Arakanlıyı gözaltına aldı
93 Arakanlı Müslüman, 6 kişinin cesediyle Endonezya'ya ulaştı