Güney Asya'da insan kaçakçılarının denize terk ettiği bin 500 göçmenin kıyıya çıktığı Endonezya, daha fazla göçmen kabul edemeyeceğini açıkladı.
Ordu Sözcüsü Fuat Basya, göçmen teknelerini körfezde tutmak için bölgeye 4 savaş gemisi ve bir de uçak gönderdiklerini belirtti.
Balıkçıların göçmenlerin teknelerine yiyecek, su ve yakıt götürebileceğini, ancak göçmenleri kıyıya çıkarmanın suç oluşturacağına işaret eden Basya, "Deniz devriyelerini artırdık. Ancak insan kaçakçıları göçmenleri denize atıyor" dedi.
Tayland hükümeti, kısa süre önce ülkenin güneyindeki ormanlık alanlarında kamp kuran insan kaçakçılarına karşı operasyon düzenlemişti. Göçmenleri kamplara getiren ve ailelerinden fidye isteyen insan kaçakçıları, göçmenleri teknelere bindirip denizin ortasında terk etmeye başlamıştı. Bu teknelerden bazıları, geçen hafta Endonezya kıyılarına vurmuş ve çoğu Rohingya Müslümanı, yaklaşık bin 500 göçmen kamplara yerleştirilmişti. Uluslararası Göç Örgütü, Endonezya ve Malezya açıklarındaki teknelerde 8 binden fazla göçmenin yaşam savaşı verdiği uyarısında bulunmuştu.
Geçen hafta Endonezyalı balıkçılar, Açe açıklarında tekneleri batmakta olan yaklaşık 700 göçmeni kurtarmıştı. Kurtarılan göçmenler, haftalarca aç susuz denizde kaldıklarını, teknelerde yiyecek için kavga çıktığını ve çok sayıda kişinin öldürüldüğünü söylemişti.
Açe sakinlerinden hükümete çağrı
Endonezya'nın Açe eyaleti sakinleri ise hükümete insan tacirlerinin denizde terk ettiği göçmenlere sınırlarını açması ve yardım etmesi çağrısında bulundu.
Merkezi eyalet başkenti Banda Açe'de bulunan Ulusal Gençlik Komitesi Başkanı Hasnanda Putra, Endonezya hükümetinin göçmen sorununu çözmek için Myanmar'a daha fazla baskı yapması gerektiğini bildirdi.
Putra, "Göçmenlerin acilen yardıma ihtiyacı var. Devlet Başkanı Joko Widodo, Myanmar'a daha fazla siyasi baskı yapmalı" dedi.
Açe Ulema Danışma Meclisi Başkan Yardımcısı Teungku Faysal Ali de hükümetin göçmenlerin açlıktan ölmesine seyirci kalmaması gerektiğini vurguladı.
Balıkçı Yahya Hanafiah, AA muhabirine, gemilerinin denizde yaşam savaşı veren göçmenleri Açe'ye getirmek için yetkililerden izin istediklerini söyledi.
Hanafiah, "Diğer balıkçılardan da insanlık için göçmenleri kurtarmalarını istedik. 2004'teki deprem ve tsunami faciasında bizim yardıma ihtiyacımız olduğunda herkes bize destek olmuştu. Kimin ne zaman yardıma ihtiyacı olacağını kim bilebilir?" ifadelerini kullandı.
Kurtarılan göçmenlerin tedavi altına alındığı Langsa kentinin Belediye Başkanı Osman Abdullah, yardım etmeye çalıştıklarını, ancak yeterli mali kaynağa sahip olmadıklarını belirtti. Abdullah, "Kurtarılan göçmenlere yardımcı olmak için hükümetimizin ve sivil toplum kuruluşları dahil tüm örgütlerin desteği ihtiyacı var" diye konuştu.
Bu arada Endonezyalı yetkililerin, balıkçıları tekneleri batmadıkça ya da suda bulunmadıkça göçmenlere yardım etmemeleri konusunda uyardığı, Malezya'nın da göçmenlerin kara sularına girişini önlemek için bölgeye askeri unsurlarını gönderdiği ileri sürüldü.